Bobotează 2021. Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești pe 6 ianuarie, în ziua Botezului Domnului

Bobotează 2021. Ce rugăciune poți rosti în ziua sfântă de Bobotează.

Rugăciune Bobotează 2021
Autor: Elena Popescu

In articol:

Bobotează 2021. Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești pe 6 ianuarie, în ziua Botezului Domnului.

Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători creștine. În această zi sfântă trebuie să rostești o rugăciune care să te izbăvească de cele rele.

În ziua de Bobotează, preoții sfințesc Aghiasma Mare care se bea timp de 8 zile, dimineața pe nemâncate. Respectând acest ritual este bine să rostim și o rugăciune care să ne izbăvească de duhurile necurate.

Bobotează 2021. Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești pe 6 ianuarie

Rugăciunea de Bobotează poate fi rostită în fiecare zi în care se bea Aghiasma Mare, sfințită de preot pe 6 ianuarie, în ziua Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră.

Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși, ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău.
Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și dumnezeiescul Tău Părinte Ți-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit: „Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l primesc”, și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.
Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură și toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune, zicând:

Rugăciune Bobotează 2021
Rugăciune Bobotează 2021[Sursa foto: PixaBay]

A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor. Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi, și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai”. Această taină dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor și să trăim în veacul de acum în curăție și feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în Împărăția Ta, unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Rugăciune Bobotează 2021
Rugăciune Bobotează 2021[Sursa foto: PixaBay]

Ce se mănâncă de Bobotează 2021

În ziua de Bobotează se mănâncă piftie, fiind o tradiție care amintește de înghețurile Bobotezei, când temperaturile reci culminează în perioada de iarnă, se prepară mai întâi piftiile. Aceste preparate din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi și aromante cu usturoi trebuiesc pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiasmă Mare întreaga gospodărie.

Citeste si: Ce se mananca de Boboteaza. Creștinii pregătesc o masă festivă pe 6 ianuarie

Nu lipsesc sarmalele și carnea friptă cu cârnați. Dulciurile obișnuite sunt lipiile, preparate cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână. Lipiile altfel obținute se servesc tradițional la mesele de botez ale creștinilor, amintind de turtele făcute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Preacesta în timpul Fugii în Egipt. Alături de ele se pot mânca prăjituri și cozonac, potrivit Wikipedia.org.

Rugăciune Bobotează 2021
Rugăciune Bobotează 2021[Sursa foto: PixaBay]

Superstiții și obiceiuri de Bobotează 2021

În Ajun de Bobotează se ține post, iar preoții trec pe la casele oamenilor pentru a le stropi gospodăriile cu aghiasmă. În ziua Bobotezei, în unele zone ale țării de merge la colindat, se prezice viitorul sau fetele își pun busuioc sub pernă ca să își viseze ursitul.

În unele regiuni de obișnuiește ca bărbații viteji să se arunce în lac, râu sau mare și să aducă la mal crucea sfințită pe care preotul sau episcopul o aruncă în apă.

Citeste si: Ritualuri aproape uitate de Bobotează. Ce fac bătrânii de la țară pe 6 ianuarie

Un alt obicei din nordul țării este numit ”Iordanul femeilor”, acolo femeile se adună și petrec o noapte întreagă.

”În nordul țării, la sat, femeile obișnuiau în vremurile străbune să se adune în grupuri mari acasă la cineva, unde aduceau alimente și băutură. Acest obicei din bătrâni este cunoscut și sub numele de «Iordanul femeilor». După ce femeile serveau masa, acestea cântau și jucau întreaga noapte. Dis-de-dimineață femeile ieșeau în uliță și luau pe sus bărbații care din întâmplare le apăreau în drum, chiar și cu forța, amenințându-i cu aruncatul în apă”, scrie calendarulortodox.ro.

În tradiția populară se spune că dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. Tradiţia mai spune că în ziua de Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ritualuri aproape uitate de Bobotează. Ce fac bătrânii de la țară pe 6 ianuarie

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează. Mulți uită de acest aspect

Ce se mananca de Boboteaza. Creștinii pregătesc o masă festivă pe 6 ianuarie

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Horoscop vineri, 14 mai. Sfârșit de săptămâna cu scandal pentru o zodie: Evită nerăbdarea şi graba

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Mărturii despre viaţa de apoi. O femeie susține că timpul se oprește pe acel tărâm. Ce spun specialiștii

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies