Buna Vestire 2023. Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Buna Vestire 2023. La această sărbătoare are loc prima dezlegare la peşte din Postul Paștelui 2023.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Buna Vestire 2023. Dezlegare la peşte la sărbătoarea de pe 25 Martie, care este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Totodată, aceasta este și sărbătoare cu dezlegare la pește din Postul Paștelui.

Buna Vestire 2023

Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și se celebrează în fiecare an la data de 25 Martie. În termeni populari, sărbătoarea Bunei Vestiri se mai numește și Ziua Cucului sau Blagoveștenie.

În toate bisericile creștin ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie pe 25 Martie, amintindu-se de faptul că Fecioara Maria a fost anunțată de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Intrând îngerul la Sfânta Fecioară, a spus: "Bucură-­te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei" (Luca 1, 28). Dar fecioara s-a tulburat la auzul cuvintelor lui: "Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?" (Luca 1, 28) şi Arhanghelul Gavriil, văzând-o pe dânsa aşa de tulburată, i-a liniştit sufletul spunând: "Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema numele lui Iisus.

Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema"  (Luca 1, 30-32), scrie ziarullumina.ro

Fecioara Maria și-a petrecut primii 12 ani de viață la Templul din Ierusalim, iar după acea perioadă îi este încredințată unui bătrân drept, numit Iosif, sub rânduiala însoțirii, dar pentru păzirea fecioriei celei care L-a născut pe Dumnezeu.

Astfel, dreptul Iosif a luat-o în casa sa din Nazaretul Galileii.

Aici, pe când se afla la rugăciune, a primit vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, precum că a aflat har înaintea lui Dumnezeu, dovedindu-se vrednică să aducă în lume, ca om întrupat, pe Mântuitorul Iisus Hristos, scrie Agerpres.

Citește și: Buna Vestire 2023. Sărbătoare cu dezlegare la pește în calendarul creștin ortodox

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Buna Vestire. Dezlegare la peşte la sărbătoarea de pe 25 Martie

Buna Vestire. Dezlegare la peşte la sărbătoarea de pe 25 Martie

[Sursa foto: Shutterstock]

Buna Vestire 2023. Sărbătoare cu dezlegare la pește

La sărbătoarea Bunei Vestiri de pe 25 martie 2023, creștinii care respectă Postul Paștelui au dezlegare la pește ulei și vin. Aceasta este prima sărbătoare din Postul Paștelui 2023 în care se poate consuma pește.

Postul Paștelui 2023 este unul extrem de aspru, însă la două sărbători se poate consuma pește. Prima sărbătoare cu dezlegare la pește este Buna Vestire, de pe 25 martie 2023, iar cea de-a doua sărbătoare în care Biserica a îngăduit să se consume acest aliment este Duminica Floriilor, care va avea loc pe data de 9 aprilie 2023.

Zilele de post cu dezlegare la peşte  nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor. Biserica dezleagă la peşte combinând postirea cu mângâierea, relatează basilica.ro.

Citește și: Sărbători ortodoxe martie 2023. Data la care are loc sărbătoarea Bunei Vestiri, zi cu dezlegare la pește

Buna Vestire. Dezlegare la peşte la sărbătoarea de pe 25 Martie

Buna Vestire. Dezlegare la peşte la sărbătoarea de pe 25 Martie

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „A căzut în capcană, m-a deranjat.” Dinu Maxer i-a dat replica fostei sale soții. Ce a mărturisit artistul, după ce Deea a venit cu acuzații dure- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro

Citeste si: Reacția Mariei Guardiola, fiica lui Pepe Guardiola în momentul când l-a văzut pe Julian Alvarez. Imaginile cu modelul au devenit virale- radioimpuls.ro

Buna Vestire 2023. Rugăciune către Maica Domnului

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată este Buna Vestire 2023? Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui este la această sărbătoare

Buna Vestire 2023: tradiții și superstiții. Obiceiuri românești care se practică de Ziua Cucului

Duo-ul mamă-fiică de pe OnlyFans. Mama are 63 de ani, fiica 28, și amândouă au un succes teribil. Imagini fierbinți

Akif și Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze! Iată cum au fost surprinși celebrii actori Simge Selçuk și Celil Nalçakan, în spatele...

Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

„Mi-e dragă fata aceea.” Cum a reacționat Gina Matache, după ce Răzvan Miheț a apărut la nunta lui Smiley alături de Sore

Coșmarul pe care îl trăiește Shakira, împreună cu cei doi copii, la Miami! Cântăreața caută soluții imediate

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies