Calendar Creștin Ortodox 12 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi și cine sunt sfinții zilei

Calendar Creștin Ortodox 12 noiembrie 2021. Astăzi este sărbătoare cu cruce neagră în calendar.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 12 noiembrie 2021. Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu.

Calendar Creștin Ortodox 12 noiembrie 2021. Cine au fost Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni

Calendar Creștin Ortodox 12 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi și cine sunt sfinții zilei

Calendar Creștin Ortodox 12 noiembrie 2021

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu au fost apărători ai credinței și ai neamului românesc.

Citeste si: Când este Sfântul Andrei în 2021? Tradiții și superstiții românești care se țin de Sf. Andrei

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut într-o familie de țărani, strămoși ai poetului George Coșbuc.

Încă din tinerețe a făcut parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena. Pentru că îi era amânată eliberarea, a dezertat și s-a întors acasă. Pentru că era urmărit, el s-a refugiat în Munții Țibleșului. Apoi, în Moldova a slujit mai mulți ani.

Citeste si: Alina Sorescu a aflat verdictul in procesul cu Alexandru Ciucu! La cine vor ramane fetitele- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Pentru dezertarea sa, el a fost închis ani mai târziu în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței. După ce a fost eliberat și s-a întors la Bichigiu, și-a îngropat fiul, iar fata sa murise cu ani în urmă, în perioada când el se ascundea prin munți.

Citeste si: Fiica Roxanei Ciuhulescu se confruntă cu probleme la coloană și poartă mereu un corset special: ”La 13 ani are doar 1,62 m. La vârsta ei, eu deja aveam 1,75"

Ani mai târziu, el a tratat cu guvernul de la Viena pentru militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului. A fost la Viena și i s-au dat asigurări că odată cu instalarea regimului grăniceresc, românii vor beneficia de facilități.

Cerința sa a fost ca românii să nu fie siliți să-și lepede credința. Însă, întors acasă el a realizat că nu se ține cont de dorințele românilor și a început să se opună procesului de militarizare. Cuvintele sale i-au făcut pe soldați să nu mai depună jurământul de credință față de Viena și s-au dat de partea lui Atanasie. Pentru acest fapt s-au făcut cercetări.

Pe 12 noiembrie 1763 a avut loc execuția celor găsiți vinovați. Atanasie a murit după ce a fost legat de o roată. Împreună cu Atanasie au fost martirizați prin spânzurare, „pentru aceeași vină”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 11 noiembrie 2021. Tot mai puține cazuri noi de COVID-19

De atunci, în fiecare an pe 12 noiembrie este cinstită memoria Sfântului Atanasie care și-a vărsat sângele pentru credința strămoșească și pentru drepturile românilor transilvăneni.

Acatistul Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni

Pe iubitorul de nevoințe, pe mărturisitorul Ortodoxiei, pe Sfântul Atanasie, bărbatul preaînțelept și împlinitorul bunelor rânduieli ale Bisericii lui Hristos, să-l cinstim și să-l lăudăm după cuviință căci, vrednic fiind de mărirea lui Dumnezeu, prin moartea sa pe roată i-a biruit pe prigonitori. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Atanasie, martirul cel neînfricat și apărătorul dreptei credințe.

Citeste si: Daniela, infirmiera de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, și-a riscat viața să îi salveze pe pacienții din salonul cuprins de foc

Din tinerețe ai fost mărturisitor al dreptei credințe și statornic luptător împotriva nedreptăților săvârșite neamului tău; te-ai ridicat cu bărbăție să aperi drepturile fraților tăi ortodocși din Ardeal, biruind prin moartea ta martirică toate uneltirile viclene ale asupritorilor. Pentru aceasta, minunându-ne de virtuțile tale, te cinstim și-ți cântăm:
Bucură-te, podoaba cea preafrumoasa a mucenicilor,
Bucură-te, ravnitorule de cele ceresti,
Bucură-te, luptatorule pentru dreptate și aparator al Ortodoxiei,
Bucură-te, pastrator al randuielilor stramosesti,
Bucură-te, ancora tare pentru cei prigoniți pentru dreptate,
Bucură-te, lumina a mărturisitorilor lui Hristos,
Bucură-te, ca urmand în suferinta Mantuitorului Hristos moartea nu te-a înfricoșat,
Bucură-te, ca faptele tale le-ai savarsit cu puterea Duhului Sfant,
Bucură-te, ca asemenea lui David prin taria credintei ai biruit,
Bucură-te, fiu al Tarii Nasaudului si ostas neinfricat al Bisericii,
Bucură-te, purtatorul suferintelor neamului tau,
Bucură-te, ca, biruind împărăția vremelnica, ai câștigat Imparatia lui Hristos,
Bucură-te, Sfinte Atanasie, martirul cel neînfricat și apărătorul dreptei credințe!

SURSA: doxologia.ro și crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV! Cum am surprins-o pe Lidia Buble înainte de a se afla de problemele cu legea. Vedeta a intrat în vizorul paparazilor

Patronul clinicii la care s-a tratat Mîțu Stoian este ”părintele homeopatiei din România” și a ctitorit o mănăstire. Miniștrii Nelu Tătaru, Marcel Vela și Ion Ștefan au fost...

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești. Doi pacienți au murit și zeci de bolnavi cu COVID-19 au fost evacuați. O asistentă a sărit în foc pentru a-i ajuta

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin, ÎNLOCUIT! El îi va lua locul. E mâna lui dreaptă

L-a dat deja uitării? Alina Sorescu, surprinsă în compania unui artist cunoscut din România după anunțul divorțului de Alexandru Ciucu

Vladimir Putin a făcut o greșeală catastrofală. Cum a lucrat Kremlinul în favoarea Occidentului

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies