
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 13 februarie 2022. Despre Sfântul Cuvios Martinian
- Calendar Creștin Ortodox 13 februarie 2022. Ce nu este bine să faci în această zi
- Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Martinian
Potrivit Calendar Creștin Ortodox 13 februarie 2022, astăzi, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe: Sfântul Cuvios Martinian, Sfinții Apostoli Acvila și soția sa, Priscila și pe Sfântul Ierarh Evloghie, patriarhul Alexandriei.
Iată mai multe detalii despre Sfântul Cuvios Martinian, dar și ce nu este bine să faci în această zi!
Calendar Creștin Ortodox 13 februarie 2022. Despre Sfântul Cuvios Martinian
Sfântul Cuvios Martinian a intrat în viața monahală la vârsta de 18 ani. El a petrecut mai bine de 25 de ani într-o peșteră, din apropierea Cezareei Palestinei, în înfrânare și rugăciune. Astfel că, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul tămăduirii, iar Martinian a vindecat o multitudine de oameni prin sfintele lui rugăciuni. Din pricina că Sfântul Cuvios a vindecat foarte mulți îndrăciți, creștinortodox.ro notează că diavolul a încercat să îl ispitească pe acesta cu patima desfrânării. Astfel, într-o zi, Martinian a primit în chilia sa o femeie, pentru a nu o lăsa pradă animalelor peste noapte. Aceasta a mărturisit că venise special pentru el, dorind să demonstreze tuturor că viața Cuviosului nu este vrednică de laudă.
Însă, Sfântul Martinian nu a căzut în păcat cu ea, fiind tras înapoi prin dumnezeiescul har.Ultima parte a vieții sale, Sfântul Martinian și-a trăit-o din loc în loc, până s-a stabilit la Atena. În acest loc, el a trecut la cele sfinte și a fost îngropat cu mare cinste de episcopul locului.
Calendar Creștin Ortodox 13 februarie 2022. Ce să nu faci în această zi
Calendar Creștin Ortodox 13 februarie 2022. Ce nu este bine să faci în această zi
Astăzi, 13 februarie 2022, este Duminica a 33-a după Rusalii și sunt sărbătoriți următorii sfinți: Sfântul Cuvios Martinian, Sfinții Apostoli Acvila și soția sa, Priscila și Sfântul Ierarh Evloghie, patriarhul Alexandriei. În această zi, creștinii ortodocși trebuie să respecte cu sfințenie anumite lucruri, astfel că, în ziua de duminică nu se muncește, ea fiind denumită de Dumnezeu ziua odihnei: „Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre” (Levitic 23, 3).
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Martinian
Troparul Sfântului Cuvios Martinian, glasul al 4-lea:
Văpaia ispitelor cu curgerea lacrimilor ai stins-o, fericite şi valurile mării şi pornirile fiarelor înfrânându-le, ai strigat: Preaslăvit eşti Atotputernice, Cel Ce m-ai mântuit de foc şi de vifor.
Citeste si: Care este diferența dintre cruce roșie și cruce neagră în calendarul ortodox
Cântarea 1, glasul al 4-lea
Irmosul:
Adâncul Mării Roşii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Sihăstrind şi luându-ţi crucea ta, Cuvioase Martinian, ai dorit să urmezi Celui Ce pentru tine a răbdat, de bunăvoie, Crucea şi îngroparea, omorându-ţi patimile trupului.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Alegând a petrece în muntele nepătimirii, cuvioase, te-ai dat înclinărilor tale celor către Dumnezeu, ziua şi noaptea, prin postire, preaînţeleptule şi prin înfrânare şi rugăciune.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Luminător al Bisericii te-a arătat Hristos pe tine, mărite ca să luminezi cu faptele bune, părinte, adunările credincioşilor şi să alungi negura sufletelor cea de multe feluri.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Numai pe tine te-am cunoscut, că şi după naştere eşti Fecioară; că ai născut pe Ziditorul Dumnezeu şi ai înfăşat Trupul Celui Ce înfăşoară pământul cu negură, cu Puteri Dumnezeieşti.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 11 februarie 2022. Ce mare sărbătoare este astăzi
Cântarea a 3-a
Irmosul:
Se veseleşte de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti Puterea mea, Doamne şi Scăparea şi Întărirea mea.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Păzind neadormită cu Duhul, făclia sufletului tău, cuvioase, te-ai sălăşluit înăuntrul Cămării celei duhovniceşti.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Neţinând seamă de cele trecătoare, cu cuget binecredincios, te-ai sârguit să îmbrăţişezi cele pline de desfătare, dar statornice, Preacuvioase Martinian.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Strâmtorându-te cu lărgimea petrecerii celei sihăstreşti, Cuvioase Martinian, ai ajuns la lărgimea cea veselitoare a Raiului, veselindu-te.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Locuind în pântecele tău Cel Ce locuieşte în ceruri, un alt Cer Însufleţit te-a arătat pe tine, cu adevărat, Maica lui Dumnezeu.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro