
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 15 ianuarie 2022. Cine au fost Sfinții Cuvioși Pavel Tebeul și Ioan Colibașul
- Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Pavel Tebeul
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 15 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfinții Cuvioși Pavel Tebeul și Ioan Colibașul.
Calendar Creștin Ortodox 15 ianuarie 2022. Cine au fost Sfinții Cuvioși Pavel Tebeul și Ioan Colibașul
Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida, Egipt, într-o familie de creștini cu o situație materială bună. Acesta a crescut cu frică de Dumnezeu și a primit o educație profană aleasă, iar la vârsta de 15 ani a rămas orfan. Astfel că, în acea vreme, împăratul Deciu (249-251) pornea persecuția împotriva creștinilor. Mai mult de atât, Cuviosul a început să fie urmărit chiar de cumnatul său, care se temea de pierderea moștenirii. Văzând aceste lucruri, Pavel a uitat de toate lucrurile materiale și a plecat în pustiu, într-o peșteră aflată într-o stâncă. Acolo, acesta avea să își petreacă cei 90 de ani de viață rămași, și tot acolo l-a cunoscut pe Sfântul Antonie cel Mare.
Sfinții Cuvioși Pavel Tebeul și Ioan Colibașul
Sfântul Cuvios Ioan Colibașul a fost fiul unui general, slujitor la curtea împăratului, numit Eutropius. Încă de mic, Ioan a fost foarte atras de tainele credinței creștine, astfel că, tatăl său i-a dăruit o evanghelie ferecată cu aur.
Sfântul a fost monah la mănăstirea neadormiților din Asia Mică timp de șase ani, urmând ca după acest timp să fie copleșit de dorul familiei și să se întoarcă acasă. În pofida acestui fapt, Cuviosul nu a mărturisit cine este și a stat timp de trei ani la una din porțile lui Eutropius ca săracul Lazăr, în rugăciune. Astfel, slujitorii casei familiei lui i-au construit o colibă lângă poartă. În cele din urmă, Sfântul s-a îmbolnăvit, iar la vederea evangheliei, părinții și-au dat seama că este ful lor.Citeste si: Când NU se fac nunți în 2022? Vezi zilele în care nu se organizează cununii religioase
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Pavel Tebeul
Troparul Sfântului Cuvios Pavel Tebeul, glasul 1:
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel.
Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2022? Vezi care sunt zilele cu dezlegare la pește
Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Pavel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Adunându-ne, credincioşilor, să cinstim cu cântări, după datorie, pe Sfântul Pavel, purtătorul de Dumnezeu, ca pe o podoabă a sihaştrilor.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Pavel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcutu-te-ai întâi cetăţean al pustiului, pururea Lăudate Pavel, arătându-te prin sihăstrie moştenitor al Împărăţiei Cerurilor.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Pavel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu totul curăţindu-te pe tine însuţi, prin înfrânare, preafericite, te-ai arătat locaş lui Dumnezeu şi cu îngerii împreună locuitor.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Născătoare de Dumnezeu Preacurată, Ceea ce mai presus de fire ai născut, Întrupat, pe Cuvântul Cel Veşnic şi mai presus de toate, pe tine te lăudăm.
Surse: doxologia.ro, basilica.ro