Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022. Astăzi este Duminica Floriilor - Intrarea Domnului în Ierusalim

Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022. Astăzi, creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022, astăzi este Duminica Floriilor, sărbătoare marcată cu cruce roșie. De altfel, în această zi este dezlegare la pește, fiind și ultima sărbătoare cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2022.

Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022. Ce semnifică Duminica Floriilor

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai importantă sărbătoare din Postul Paștelui. Aceasta este marcată cu cruce roșie și dezlegare la pește în calendarul creștin ortodox.

Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022. Astăzi este Duminica Floriilor - Intrarea Domnului în Ierusalim

Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022. Astăzi este Duminica Floriilor - Intrarea Domnului în Ierusalim

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sărbătoarea Floriilor se referă la momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un măgăruș, în timp ce mulțimea de oameni îl slăvea și îl cinstea. Se spune că pruncii îi cântau și aruncau înaintea Lui cu frunze de smochin, cunoscute și sub numele de finic ori cu frunze de palmier și măslin, toate simboluri ale biruinței.

De aici și obiceiul creștinilor de a merge în Duminica Floriilor cu salcie, finic și flori, pentru a fi sfințite de preot, iar mai apoi să le ia acasă și le așeze la icoane și la intrarea în casă.

Evenimentul din Duminica Floriilor a avut loc înainte de Săptămâna Patimilor. Acea mulțime care îl lăuda pe Iisus Hristos avea să strige câteva zile mai târziu: „Răstignește-L, ia-L și răstignește-L!”.

Citeste si: Idei cadouri de Paște 2022. Ce le poți oferi în dar persoanelor dragi de Paște

Floriile 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

La sărbătoarea Floriilor credincioșii de duc la biserică cu salcie, ramuri de finic și flori pe care preotul le sfințește. După terminarea slujbei, creștinii merg acasă cu salcia sfințită pe care o pun la ușa de la intrare, la poartă, la icoană sau în alte locuri curate.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Ramurile de salcie îi feresc de boli pe toți ai casei.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

În ziua de Florii se obișnuiește ca gospodinele să scoată veșmintele la aer, în curte. Astfel, hainele se vor scutura de praf și vor mirosi a flori.

O superstiție spune că vremea de Florii vestește de fapt vremea de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

Se mai spune că în ziua de Florii nu e bine să te speli pe cap, fiindcă vei încărunți prematur.

O altă superstiție a sărbătorii Floriilor spune că cei care nu vor serba ziua de Florii se vor umple de pistrui.

Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022. Astăzi este Duminica Floriilor - Intrarea Domnului în Ierusalim

Calendar Creștin Ortodox 17 aprilie 2022. Astăzi este Duminica Floriilor - Intrarea Domnului în Ierusalim

[Sursa foto: doxologia.ro]

Floriile 2022. Rugăciune către Iisus Hristos

„Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hris­toase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai pri­mit moarte pe cruce pentru mântuirea noas­tră! Din adâncul inimii Te rog să primeşti smerita mea nevoinţă şi această mică rugăciune a mea pentru cel încercat de boală! Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre fo­losul său. Că noi neputincioşi suntem şi nu îl pu­tem ajuta, dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.

Citeste si: Moșii de Florii 2022. Tradiţii, obiceiuri și superstiții care se respectă la sărbătoarea din Sâmbăta lui Lazăr

De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un Doctor priceput, pre­cum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta, Te rog îndură-Te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor. Şi dacă îi este de folos să ducă mai departe cru­cea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră.

Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădej­dea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de po­căinţă şi de mulţumire, ca să se învredni­cească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele!”. Amin.

 

Surse: doxologia.ro, tradiții-superstiții.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere Paștele ortodox 2022. Vezi care sunt zilele libere plătite de angajator

Program pelerinaj de Florii 2022. Vezi care este traseul procesiunii religioase organizate în București

Cea mai puternică rugăciune pentru iertarea păcatelor care se rostește în Vinerea Mare

HOROSCOP IUNIE! Ce schimbări majore vor fi în luna Iunie pentru toate zodiile

NU POT PRIMI PENSIA! Lovitură cruntă pentru sute de români. Cine sunt cei vizați

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Fără vize în Statele Unite? Anunțul așteptat de România de decenii

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies