Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2022. Joi este cinstit un mare sfânt. O mulțime de români îi poartă numele

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește un mare sfânt!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă Română alături de toți credincioșii îi cinstește azi pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei și pe Sfântul Sfințit Mucenic Foca, episcop de Sinope.

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2022. Sărbătoarea zilei

Astăzi, în data de 22 septembrie 2022, Biserica Ortodoxă Română și toți credincioșii îi cinstesc pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei și pe Sfântul Sfințit Mucenic Foca, episcop de Sinope.

Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, al cărui nume este purtat de o mulțime de români, s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în ținutul Vrancei și a intrat de tânăr în monahism. Sfântul Teodosie avea o cultură bogată și din acest motiv a fost numit pe rând secretar, egumen, episcop de Rădăuți și Roman și ulterior mitropolit al Moldovei.

Ierarhul s-a ocupat de-a lungul vieții sale cu ridicarea de lăcașuri sfinte și a arătat dragostea față de semeni, a avut grijă de păstoriții săi și a demonstrat răbdare suferințelor la care a fost supus. Se spune că atunci când au fost descoperite osemintele Sfântului Mucenic Teodosie, acestea erau „binemirositoare” și într-o stare foarte bună.

Încă de pe atunci, atât monahii, cât și credincioșii, au început să vină să se roage la Sfânt și să aprindă lumânări în cinstea sa.

Prăznuit anual la data de 22 septembrie, Teodosie a fost proclamat sfânt pe 5 octombrie 2003.

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2022. Joi este cinstit un mare sfânt. O mulțime de români îi poartă numele

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2022. Joi este cinstit un mare sfânt. O mulțime de români îi poartă numele

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Când este Sfântul Dumitru în 2022? Data la care are loc sărbătoarea Sf. Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștiului

Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei, glasul 1. Podobie: Prealăudaţilor mucenici...

Arătatu-te-ai, Sfinte Ierarhe Teodosie, sfeşnic pururea luminos şi mare apărător al Bisericii lui Hristos. Strălucit-ai prin slujire şi mucenicie, ca o jertfă preacurată aducându-te Stăpânului tuturor; slăvim pomenirea ta, rugând pe Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre pace şi mare milă.

 

Cântarea 1, glasul al 5-lea. Irmos: Calul şi pe călăreţul în Marea Roşie...

Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din părinţi binecredincioşi, vieţuitori în Ţara Vrancei, răsărind, Sfinte Ierarhe Teodosie, ai primit de la ei mireasma bunelor învăţături care te-au povăţuit să mergi pe calea Domnului.

Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din fragedă vârstă te-ai arătat vlăstar bun al Bisericii lui Hristos, căci mergând cu părinţii tăi la Schitul Brazi, bucurai prin râvna ta duhovnicească pe călugării cei nevoitori cu priceperea şi cu înţelepciunea cuvintelor din învăţăturile Dumnezeieşti.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Citeste si: Oana Roman, primele declarații după ce s-a aflat că nu a fost invitată la botezul copilului lui Pepe- kfetele.ro

Citeste si: Scene de filme "cu proști" în Satu Mare! Un tânăr de 33 de ani s-a întors ieri mai devreme de la muncă și a auzit zgomote ciudate în apartament- bzi.ro

Vrednicii de pomenire schimonahi, Teofilact şi Sava, se bucurau cu duhul, văzând râvna ta pentru locaşul ce l-au zidit cu multă trudă. Şi mai mult astăzi se bucură fiii tăi sufleteşti, ai plaiurilor vrâncene, pe care, te rugăm, acoperă-i cu rugăciunile tale.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preacurată Maica lui Dumnezeu, pe Dumnezeu Cel Ce S-a Întrupat din tine şi de sânurile Părintelui nu S-a despărţit, roagă-L neîncetat să mântuiască de toată întristarea pe cei ce i-a zidit.

Catavasie:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împăratesei Maice; şi mă voi arăta luminat praznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox SEPTEMBRIE 2022. Cele mai importante sărbători din această lună

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai înfipt pe nimic pământul...

Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin marea ta osârdie pentru Dumnezeu, ai intrat ca un viteaz ostaş în obştea mănăstirii de la Brazi, unde te-ai nevoit cu postul şi cu rugăciunea. Şi dorind pe Hristos, ţi-ai adăpat sufletul cel însetat din izvorul nesecat al Dumnezeieştilor Scripturi.

Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Urmând predaniilor Sfinţilor Părinţi, ai dobândit smerita cugetare, Sfinte Ierarhe Teodosie. Şi agonisind noian de virtuţi, te-ai învrednicit de îngerescul chip, pe care în binecuvântata Mănăstire Bogdana l-ai primit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Se veseleşte a Buzăului şi Vrancei Eparhie de fiii săi luminaţi de Domnul Hristos, iar Biserica dreptmăritoare a Moldovei tresaltă de bucurie pentru vrednicele vlăstare ce au odrăslit din Ţara de Jos: Varlaam şi Teodosie, ierarhi ai lui Hristos.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Roagă neîncetat, Curată, pe Cel Ce S-a Întrupat în pântecele tău, ca să mântuiască din înşelăciunea diavolului pe cei ce te lau dă pe tine, Preasfântă Stăpână.

Catavasie:

Pe ai tăi cântăreţi, Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce ce eşti Izvor Viu şi Îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întăreşte-i întru dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învrednicindu-i.

 

Cântarea a 4-a. Irmos: Dumnezeiască deşertarea Ta...

Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Bat clopotele Moldovei, Bucovina se îmbracă în haine de sărbătoare, să întâmpine cu bună cuviinţă pe Arhiereul Teodosie ce în scaunul Rădăuţilor vine, dăruind sfântă binecuvântare.

Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din Ţara de Jos ai urcat spre înaltele culmi ale harului din care ai adăpat turma ta cea blândă din Ţara de Sus, acolo unde străjuie cu trupul în mormânt Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe scaunul vlădicesc al Romanului fiind chemat, ierarhe al Domnului, ai vestit pe Soarele Hristos şi glasul tău de bucium a răsunat până pe colinele Vrancei de unde ai odrăslit, Preafericite Teodosie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

În chip minunat, Fecioara născând, durerile naşterii n-a cunoscut; ci, Maică şi Fecioară a rămas, pe care lăudând-o, strigăm: Bucură-te, Născătoare de Dumnezeu.

Catavasie:

Sfatul cel neurmat şi Dumnezeiesc, al Întrupării Tale celei de sus, celei din Fecioară, Proorocul Avacum avându-l în minte, a strigat: Slavă Puterii Tale, Doamne.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

„Nici că mai vorbesc cu tine” Speak a publicat schimbul de mesaje dintre el și iubita lui, Ștefania. S-a lăsat cu replici tăioase

Pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, scutite de la impozitul pe venit. Ce presupune mai exact propunerea legislativă

MApN face angajări. Câte posturi sunt disponibile și ce criterii trebuie să îndeplinească candidații

Până la sfârșitul săptămânii 5 zodii își vor îndeplini obiectivele mărețe

Cod Rutier 2023. Lovitură pentru toți șoferii din România! Se vor monta în toată țara

“Am legat-o de mașină să nu o mai tragă alții.” Culiță Sterp, mesaj pentru internautul care l-a ajutat după accidentul rutier

Spray-ul care te poate lăsa fără permis. Ce apare la etilotest

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies