Calendar Creștin Ortodox 26 septembrie 2022. Cu ce rugăciune e bine să îți începi săptămâna

Calendar Creștin Ortodox 26 septembrie 2022. Iată ce rugăciune e bine să rostești în zilele de luni!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 26 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă Română cinstește azi mai mulți sfinți. Vezi despre cine este vorba, dar și cu ce rugăciune e bine să îți începi săptămâna!

Calendar Creștin Ortodox 26 septembrie 2022. Sărbătoarea zilei

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește azi Mutarea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, dar și pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab alături de Dreptul Ghedeon.

Sfântul Neagoe Basarab este pomenit anual la data de 26 septembrie, canonizarea sa fiind hotărâtă în ședința de lucru a Sfântului Sinod din 8- 9 iulie 2008. Acesta a fost domn al Țării Românești între anii 1512 și 1521, iar pe piatra sa de mormânt stă scris:

„A răposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod și Domn a toată Țara Românească și a părților dunărene, în luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani și jumătate. Și rog pe cei ce Dumnezeu îi va îngădui să vie după noi, să păzească adăpostul acesta mic și lăcașul oaselor mele, ca să fie nestricat”.

Se spune că Sfântul Neagoe Basarab a făcut donații mănăstirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim și Țara Românească. De asemenea, el a fost cititor al multor biserici de la noi și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românești „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”. Această capodoperă a avut un conținut moral-creștin.

Calendar Creștin Ortodox 26 septembrie 2022. Cu ce rugăciune e bine să îți începi săptămâna

Calendar Creștin Ortodox 26 septembrie 2022. Cu ce rugăciune e bine să îți începi săptămâna

[Sursa foto: doxologia.ro]

Cu ce rugăciune e bine să îți începi săptămâna

Rugăciunile ne ajută să ne găsim liniștea sufletească și să stabilim conexiuni cu Domnul. Iată cu ce rugă e bine să îți începi atât săptămâna, cât și fiecare zi!

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!

O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voință mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:

O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stand în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”

Citeste si: Pe ce dată este Sfânta Parascheva 2022? Mii de pelerini se adună la Iași pentru această sărbătoare

Canon de rugăciune la Sărbătoarea Adormirii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan

Tropar la Sărbătoarea Adormirii Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, glasul al 2-lea:

Apostole iubite al lui Hristos Dumnezeu, grăbeşte de mântuieşte pe poporul cel fără de răspuns. Că te primeşte când cazi către Dânsul, Cel Ce te-a primit când te-ai rezemat pe pieptul Lui: pe Acela roagă-L, de Dumnezeu Cuvântătorule, ca norul vrăjmaşilor cel căzut asupra noastră să se risipească, cerându-ne nouă pace şi mare milă.

 

Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel...

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te la cuget ai cunoscut adâncurile Duhului, Cuvântătorule de Dumnezeu şi ne-ai vestit naşterea cea înfricoşătoare strigând: la început era Cuvântul lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: “Crucea este crăpată.” Ileana Ciuculete ar putea fi deshumată la 7 ani de la decesul ei. Motivul pentru care copiii ei vor acest lucru- kfetele.ro

Citeste si: Vestea cruntă despre VIOREL Lis! Din păcate, e adevărat. Oana Lis a confirmat- bzi.ro

Împilaţi fiind de mulţimea ispitelor şi a patimilor, a necazurilor şi a năvălirilor celor rele, cu credinţă năzuim la tine, Cuvântătorule de Dumnezeu: fii ajutător robilor tăi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca un doctor preaales, înţelepte, vindecând patimile sufletelor noastre cele cumplite, prin mijlocirea ta, izbăveşte-ne de osânda şi de focul cel veşnic.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce ai zămislit pe Dumnezeu Cel ce S-a făcut Om pentru noi, pe Acela roagă-L, Preacurată, ca în ziua judecăţii să Se milostivească spre noi cei ce mult am greşit Lui.

Catavasie:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maice; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Citeste si: Cea mai mare statuie a lui Iisus Hristos este în România. Cum arată locul în care se află monumentul. Este la doar câteva ore distanță de București

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt precum Tu...

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuget luminat şi curat vorbind cu Cuvântul, în taină, te-ai învăţat de la Dânsul cele mai presus de cuvânt şi toată făptura vădit ai luminat-o, Cuvântătorule de Dumnezeu, de trei ori fericite.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dezleagă-mă de cumplitele legături ale păcatului, legându-mă pe mine de dragostea Stăpânului şi Dumnezeu. Pe Acela iubindu-L cu aprindere te-ai făcut de Dumnezeu Cuvântător al Lui, de trei ori fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Datu-te-ai nouă apărător şi mijlocitor şi mântuitor către Domnul rugător, de minuni însuţi făcător şi izvor de tămăduiri. Pentru aceasta te cinstim pe tine, de Dumnezeu Cuvântătorule.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cuvântul Cel Ce negrăit S-a Întrupat din tine, Născătoare de Dumnezeu, când era Înălţat pe Lemnul Crucii, atunci pe tine, ca pe o Fecioară Preacurată, te-a încredinţat ucenicului cel iubitor de feciorie.

Catavasie:

Pe ai tăi cântăreţi, Născătoare de Dumnezeu, izvorul cel viu şi îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întăreşte-i întru Dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învrednicindu-i.

 

Cântarea a 4-a. Irmos: Hristos este Puterea mea...

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu picăturile cuvântului ai adăpat toată lumea, cu buna credinţă uscând apele cele tulburi ale păgânătăţii. Pentru aceasta te cinstim, mărite.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sufletul meu, cel slăbănogit de toate bântuielile vrăjmaşilor celor necuraţi, ca pe cel ce scapă la acoperământul tău, te rog încinge-l cu tărie şi cu putere, preaînţelepte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Făcându-te Biserică Dumnezeiescului Duh, pe cei ce pururea cu credinţă năzuiesc la Dumnezeiască Biserica ta, prin mijlocirea ta arată-i biserici lui Dumnezeu, de Dumnezeu Cuvântătorule.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Să lăudăm pe Ceea ce este Dumnezeiesc şi Cinstit Locaş al lui Dumnezeu şi să fericim pe Preasfânta Fecioară toţi cei ce ne-am îndumnezeit printr-însa şi ne mântuim de cele cumplite.

Catavasie:

Sfatul cel neurmat şi Dumnezeiesc al Întrupării Tale, celei de sus, celei din Fecioară, proorocul Avacum avându-l în minte, a strigat: Slavă Puterii Tale, Doamne.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 23 septembrie 2022. Sărbătoarea zilei. Ce rugăciune e bine să rostești vineri

Calendar Ortodox OCTOMBRIE 2022. Pe ce dată este sărbătoarea Sfântului Dumitru, Ocrotitorul Bucureștilor

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2022. Joi este cinstit un mare sfânt. O mulțime de români îi poartă numele

7 zodii cu succes incredibil la bani începând de mâine

Vladimir Putin a TRIMIS TANCURILE! Cutremur la nivel european. Decizia momentului de la Kremlin

„Cele mai frumoase poze pe care mi le-a făcut vreodată.” Lia Bugnar, adevărul despre despărțirea de Anghel Damian

Alertă pentru toate mamele! Se SCHIMBĂ LEGEA!

Lovitură pentru Portugalia – Ronaldo amenință că pleacă de la Cupa Mondială – Doi jucători au părăsit deja Qatarul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies