Calendar Creștin Ortodox 29 decembrie 2021. Astăzi sunt prăznuiți Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

Calendar Creștin Ortodox 29 decembrie 2021. Astăzi este sărbătoare.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 29 decembrie sunt pomeniți Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod.

Calendar Creștin Ortodox 29 decembrie 2021. Cine au fost Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod au pierit, deoarece potrivit relatărilor biblice și Sfintei Tradiții, Irod a fost foarte mâniat la aflarea veștii că în regatul său se va naște un împărat la care se vor închina toate popoarele. Astfel, Irod a ordonat celor trei magi să meargă să îl găsească pe Hristos: „Și trimițându-i la Betleem, le-a zis: Mergeți și cercetați cu de-amănuntul despre Prunc și, dacă îl veți afla, vestiți-mi și mie, ca, venind și eu să mă închin Lui.” (Mt. 2, 8). Cei trei magi au plecat în Betleem să i se închine Pruncului Fecioarei Maria, însă nu s-au mai întors la Ierusalim, pentru a-l anunța pe Irod. La porunca îngerului aceștia s-au întors în țara lor urmând altă cale. Împăratul văzând că a fost înșelat de magi, a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească din Tot Betleemul Iudeii și din împrejurimi, gândindu-se că va ucide noul împărat.


Tot în aceeași vreme, Irod a poruncit ca Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul să fie ucis, deoarece nu a vrut să îl dea pe fiul său la moarte. De asemenea, împăratul a pus la cale omorârea tuturor bătrânilor din Israel, care spuseseră că Iisus se va naște în Betleemul Iudeii.

Calendar Creștin Ortodox 29 decembrie 2021. Astăzi sunt prăznuiți Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

Troparul Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod, glasul 1:

Pentru durerile sfinţilor, care pentru Tine au pătimit, Milos­tiv fii, Doamne şi vindecă toate durerile noastre, Iubitorule de oameni.

Citeste si: Mesaje de Crăciun amuzante. Idei de urări haioase pentru cei dragi

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Celui Ce a sfărâmat...

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu vărsarea sângiurilor au împodobit astăzi Bise­rica lui Hristos pruncii cei cu totul lăudaţi, fiind străluciţi cu credinţa.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: “The Floor”, succes uriaș la lansarea în Spania! Urmează România!- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Biserica lui Hristos culegând astăzi sângiurile ca pe nişte flori bine înflorite, din ramuri de curând odrăslite, se bucură de dânsele cu desfătare şi se înfrumuseţează.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Făţiş este înfruntată astăzi ne­bunia lui Irod de către prunci; că fără de răutate aceştia au înfie­rat nebunia răutăţii.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Roagă pentru toţi, Născă­toare de Dumnezeu, pe Cel În­trupat din tine prin cuvânt în chip de negrăit, să izbăvească pe robii tăi de toată primejdia.

Citeste si: Cine sunt Sfinții 10 Mucenici din Creta pe care îi sărbatorim pe 23 decembrie

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt precum Tu...

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Toţi credincioşii să cinstim pe pătimitorii Prunci ca pe cei de o vârstă cu El şi mu­cenici ai lui Hristos, Dum­nezeul nostru şi ca pe nişte surpători ai lui Irod şi întărire a credinţei şi nouă zid de apă­rare nesfărâmat.

Citeste si: „Când l-am văzut cu cătușele pe mâini, mie mi-a fost o milă incredibil de mare. Nu-i pare rău deloc. Se uita cu ură pe mine.” Dana Roba a mărturisit detalii surprinzătoare din ziua confruntării cu fostul ei soț- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Reacția acidă a lui Tavi Colen după declarațiile lui Alin Oprea de la nunta cu Medana: "Nu se pune problema să mă mai intereseze vreodată”- radioimpuls.ro

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Se veseleşte astăzi Biserica în chip Tainic, că se înfrumuse­ţează în chip luminat cu sân­gele pruncilor ca şi cu porfiră şi cu vison, neîncetat mărind pe Hristos, Biruitorul şi Dumnezeu.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Picuraţi norilor dulceaţă de veselie pe pământ; că a Răsărit din nor de Lumină, Hristos, în peşteră, Trupeşte, născându-Se mai presus de toată priceperea.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fecioară ai născut, Ceea ce eşti Neispitită de nuntă şi Fecioară ai rămas, Maică fără de mire, Născătoare de Dumnezeu Marie; roagă-te lui Hristos, Dumnezeul nostru, să ne mântuiască pe noi.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Programul slujbelor oficiate de Crăciun 2021. Vezi ce slujbe se țin în bisericile ortodoxe din România

Rugăciunea pentru Ajunul Crăciunului pe care să o rostești pentru binecuvântare

Detaliul ciudat în cazul morții lui DJ Lalla, găsită fără suflare pe plajă în Mamaia

Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot fi folosiți banii

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă

Au apărut detalii cutremurătoare care ar juca un rol important în aflarea cauzei morții tinerei care a fost găsită pe plaja din Mamaia

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies