Calendar Creștin Ortodox 6 ianuarie 2022. Astăzi este sărbătorit Botezul Domnului

Calendar Creștin Ortodox 6 ianuarie 2022. Astăzi este cruce cu roșu.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Botezul Domnului numit și „Boboteaza- Dumnezeiasca Arătare”.

Calendar Creștin Ortodox 6 ianuarie 2022. Despre Botezul Domnului

Botezul Domnului este sărbătorit anual la data de 6 ianuarie și încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep

în Ajunul Crăciunului. Praznicul Botezului Domnului este numit popular „Boboteaza”, iar în limbaj teologic-liturgic are și denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului). Iisus Hristos a crescut în Galileea, în cetatea Nazaret, alături de Preacurata Sa Mamă și Dreptul Iosif, tăinuindu-Și înaintea oamenilor puterea și înțelepciunea dumnezeirii Sale până la vârsta de 30 de ani. La iudei se considera a fi nefiresc ca o persoană să primească vrednicia de învățător sau de preot înainte de 30 de ani.
După moartea lui Iosif, Domnul lucra singur ca tâmplar și avea grijă de mama Sa, urmând ca la împlinirea vârstei de 30 de ani să meargă a se boteza. Astfel, la momentul cuvenit, Mântuitorul a plecat la Iordan, locul în care Ioan venea să ofere Botez tuturor. Acesta îl cufunda pe Hristos până la grumaji în apă, însă acesta ieșea de îndată, fiind lipsit de păcat. După săvârșirea Botezului, cerurile s-au deschis, coborându-se la Domnul Duhul Sfânt în chip de porumbel: „Ca precum în zilele lui Noe, micșorarea apelor a vestit-o porumbelul.
Tot așa și aici, micșorarea păcatului s-a vestit prin chipul porumbelului.”
După pogorârea Duhului Sfânt, din cer s-a auzit un glas care a spus, potrivit scrierilor lui Matei, după cum citează basilica.ro: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit. (Matei 3, 17)”

Calendar Creștin Ortodox 6 ianuarie 2022. Astăzi este sărbătorit Botezul Domnului

Botezul Domnului

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune la Praznicul Botezului Domnului

Tropar la Praznicul Botezului Domnului, glasul 1:

În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie.

Tropar la Praznicul Botezului Domnului, glasul al 5-lea:

Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.

Tropar la Praznicul Botezului Domnului, glasul al 5-lea:

Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.

Citeste si: Sfântul Ion 2022. Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ioan Botezătorul. Peste 2 milioane de români își aniversează onomastica pe 7 ianuarie

Citeste si: Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cântarea 1, glasul al 2-lea.

Irmosul:

Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit.

Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!

Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit.

Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!

Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit.

Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!

Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit.

Citeste si: Sfântul Ion 2022, sărbătoare cu dezlegare la pește. Ce se dă de pomană la sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul

Cântarea a 3-a.

Irmosul:

Domnul, Cel Ce dă cârmuitorilor noştri tărie şi înalţă fruntea unşilor Săi, S-a născut din Fecioară şi vine către Botez. Deci credincioşii să-I strigăm: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept, afară de Tine, Doamne.

Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!

Veseleşte-te, astăzi, Biserică a lui Hristos, care mai înainte erai stearpă şi cumplit neroditoare. Că prin apă şi prin Duh s-au născut ţie fii, care cu credinţă strigă: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept, afară de Tine, Doamne.

Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!

Înaintemergătorul strigă în pustiu cu mare glas: gătiţi căile lui Hristos şi cărările Dumnezeului nostru drepte le faceţi şi cu credinţă strigaţi: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept, afară de Tine, Doamne.

 

Surse: doxologia.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2022. Sf. Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie

Sărbători calendarul ortodox 2022. Sărbători religioase marcate cu cruce roșie în calendar

Sfântul Ion, 7 ianuarie 2022. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

8 zodii sunt sub Saturn care recomandă prudență. Horoscopul fericirii pentru luna Iulie

Se schimbă harta Europei. Va înceta să mai existe! Rusia o va rade de pe fața pământului

Oana Roman, adevărul despre separarea de Marius Elisei! Vedeta nu mai ascunde nimic: „Divergențele apar din varii motive”

Piedone a dat lovitura după gratii. Ce au decis judecătorii în Dosarul Colectiv

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies