
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox, vineri, 16 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Teofana?
- Postul Crăciunului 2022. Semnificație
- Postul Crăciunului 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții
- Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 16 decembrie 2022, credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Teofana, împărăteasa.
Calendar Creștin Ortodox, vineri, 16 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Teofana?
Sfânta Împărăteasă Teofana a fost prima soție a împăratului Leon al VI-lea Înțeleptul. Aceasta s-a născut într-o familie de mari dregători din Constantinopol.
Potrivit istoricilor, Sf. Teofana era o femeie virtuoasă, foarte preocupată de operele de binefacere și mai ales de dragostea divină.
Noaptea, Teofana se scula din patul imperial și se punea pe o rogojină acoperită cu o stofă aspră de pe care se ridica din oră în oră și se ruga lui Dumnezeu.
Acest lucru i-a grăbit moartea Teofanei, care nu împlinise 30 de ani. Sf. Teofana fost îngropată în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol.
Tot în această zi se face pomenirea Sfântului Proroc Agheu, care s-a născut în Babilon și a trăit cu 470 de ani înainte de Hristos.
Citește și: Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2023. Vezi câte sărbători importante sunt în prima lună din an
Calendar Creștin Ortodox, vineri, 16 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Teofana?
Postul Crăciunului 2022. Semnificație
Tradiția bisericească spune că Postul Crăciunului amintește de mult îndelungata perioadă în care drepții Vechiului Testament au postit așteptându-l pe Mesia.
Totodată, durata de 40 de zile a Postului Nașterii Domnului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, care aștepta să primească,, cuvintele lui Dumnezeu.
În anul 1166, la Sinodul de Costantinopol ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoveghi, s-a stabilit ca durata Postului Crăciunului să fie de 40 de zile.
Citeste si: Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!- stirilekanald.ro
Postul Crăciunului 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții
- În duminica Lăsatului Secului se obișnuiește ca finii să meargă la nași sau familiile să se adune și să petreacă, cu bucate alese, desfătându-se înainte de postul care va dura 40 de zile.
- De Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică deoarece se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele, relatează tradiții-superstiții.ro.
- La intrarea în Postul Crăciunului, oamenii de la sate obișnuiau să pună cu gura în jos vasele în care găteau mâncare de dulce și să folosească vase noi, care să nu fie spurcate cu mâncăruri de dulce. Tradiția mai spune că cei care pun vasele de dulce cu gura în jos vor fi feriți de orice pagubă sau boală.
- Potrivit tradiției populare, Maica Domnului l-a sfătuit pe bătrânul Crăciun să țină post ca să capete iertare, fiindcă îi tăiase mâinile soției sale, Crăciunoaia, moașa Fecioarei Maria.
- O altă tradiție populară spune că Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.
- Se spune că dacă în Postul Crăciunului, vremea e blândă, atunci primăvara va fi ploioasă.
Citește și: Calendar Creștin Ortodox DECEMBRIE 2022. Sărbători cu cruce roșie în luna decembrie
Calendar Creștin Ortodox, vineri, 16 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Teofana?
Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea și îndurarea, Care ai nemăsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă cu frică și cu cutremur aduc Ție mulțumire pentru binefacerile de care m-ai învrednicit pe mine, nevrednicul robul Tău.
Te slăvesc, Te laud și Te cânt ca pe un Domn, Stăpân și Făcător de bine. Și iarăși căzând înaintea Ta, Îți mulțumesc și cu smerenie mă rog nemăsuratei și negrăitei Tale milostiviri ca și de acum înainte să-mi dăruiești faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine și de aproapele meu. Izbăvește-mă de tot răul și necazul. Dăruiește-mi liniște. Și mă învrednicește ca în toate zilele vieții mele totdeauna mulțumire să-Ți aduc și să grăiesc și să cânt cele preabune Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Surse: doxologia.ro, basilica.ro