Calendar Ortodox 26 iulie 2021. Mare sărbătoare la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din Argeș

Calendar Ortodox 26 iulie 2021. În această zi se face pomenirea Sfinţilor Ermolae, Paraschevi și Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 26 iulie 2021. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sf. Mucenic Ermolae, Sf. Mucenic Paraschevi din Roma, dar și pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sărbătoare mare la Mănăstirea Muscel din Argeș, cu ocazia celebrării Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Calendar Ortodox 26 iulie 2021

Calendar Ortodox 26 iulie 2021. Astăzi este sărbătoare mare în Argeș, fiindcă se pomenește patronul sfiritual al orașului, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Tot astăzi se face pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Ermolae și a Sfântului Mucenic Paraschevi din Roma.

Citeste si: Calendar Ortodox IULIE 2021. Sfântul Pantelimon- 27 iulie, printre cele mai importante sărbători ale lunii

Calendar Ortodox 26 iulie 2021
Calendar Ortodox 26 iulie 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost un pustnic care a trăit în secolul al XVII-lea, în apropiere de Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă (județul Argeș).

Citeste si: Carla’s Dreams, prins FĂRĂ mască. Cine este, de fapt, artistul care face furori în România...- bzi.ro

Cuviosul Ioanichie s-a retras într-una din peșterile Muntelui Negru-Vodă, săpată în peretele muntelui, unde a locuit aproape 50 de ani. Își petrecea timpul în rugăciune și stătea nemâncat.

Dată Sfânta Maria Mare 2021. Sărbătoarea se mai numește și Adormirea Maicii Domnului

Sfântul Ionichie avea un ucenic care îi aducea apă și pâine, doar o dată pe săptămână, pe care o cobora până la gura peșterii cu o frânghie, din cauza locului foarte abrupt.

Sfântul Ionichie și-a săpat singur mormântul în peștera și și-a scris și anul în care va muri, 1638. La data de 26 iulie din acel an, s-a așezat singur în mormânt și a trecut la cele veșnice.

Până să fie descoperite, moaștele Sfântului Ionichie au stat mulți ani în peștera părăsită din muntele abrupt. Abia după al Doliea Război Mondial au fost găsite de către egumenul mănăstirii din apropiere.

Moaștele erau galbene, binemirositoare și acoperite cu o pânză de păianjen, ca cu un epitaf. Deasupra mormântului erau săpate în piatră aceste cuvinte: „Ioanichie Schimonah, 1638".

Pe vremea comunismului s-a dat ordin ca moaștele Sf. Ioanichie să fie îngropate în cimitirul mănăstirii. Abia după 1990, atunci când biserica și-a recăpătat libertatea, moaștele au fost dezgropate și așezate în mănăstire spre închinare.

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009 s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș), cu ziua de prăznuire la 26 iulie, relatează orthodoxwiki.org.

Citeste si: Dată Sfânta Maria Mică 2021. Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Calendar Ortodox 26 iulie 2021
Calendar Ortodox 26 iulie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciunea zilei de luni

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când pică Sf Maria Mică în 2021? Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

În ce zi pică Sf. Maria Mare 2021? Sărbătoarea se mai numește și Adormirea Maicii Domnului

Calendar Ortodox IULIE 2021. Sfântul Pantelimon - 27 iulie, una din marile sărbători ale lunii

Horoscop 23 Septembrie 2021: Astăzi, planul financiar și cel sentimental sunt foarte bine evidențiate

Andreea Esca e devastată. Despărțirea momentului. A recunoscut totul

Irina Tănase, umilința supermă pentru Liviu Dragnea. Cu cine a prins-o fostul lider PSD

Halep a anunțat DESPĂRȚIREA, în luna de miere. „E timpul să încheiem relația”. Șoc în familie

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies