Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Aducerii Moaștelor Sf Ioan Gură de Aur și a Sfintei Marciana. Zi de post.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Aducerii Moaștelor Sf Ioan Gură de Aur și a Sfintei Marciana, împărăteasa.

Este zi de post. 

Evenimente majore petrecute la data de 27 ianuarie: În anul 1880 lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenție pentru sursa sa de iluminare incandescentă. În anul 1988 a avut loc inaugurarea Bibliotecii Române din Paris. În anul 1756 se naște Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac, decedat în anul 1791, iar în anul 1936 s-a născut Florin Piersic, actor român de teatru și film.

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021

Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur

În anul 434, unul dintre ucenicii săi, numit Proclu (434-447), ajungând Patriarh de Constantinopol, a cerut voie împăratului bizantin Teodosie, să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur. Abia în anul 438 creștinii au reușit să aducă trupul Sfântului Ioan Gura de Aur în capitala Imperiului Bizantin.

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită "a lui Amantie", iar după aceea la Biserica Sfânta Irina. A doua zi, dis de dimineață, Sfintele sale Moaște au fost duse în Biserica Sfinții Apostoli. Potrivit Tradiției, în momentul în care au fost așezate în aceasta din urmă biserică, din gura Sfântului Ioan s-au auzit cuvintele: "Pace tuturor."

Citeste si: Când pică Paștele în 2021. Cum se calculează data Paștelui ortodox și catolic

Citeste si: Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Racla cu Sfintele Moaște a fost îngropată în Sfântul Altar, lângă Moaștele Sfântului Grigorie Teologul.

După venirea cruciaților în Constantinopol, Moaștele Sfinților Ioan și Grigorie Teologul au fost duse în Veneția, iar apoi în Roma. Cinstitul său trup a fost așezat mai întâi într-un pridvor al unei Biserici medievale, închinată Sfântului Apostol Petru. Mai tărziu, în data de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate în Biserica cea mare a Sfântului Petru, fiind așezate într-o Capelă special amenajată pentru ele.

După 800 de ani, moaștele celor doi sfinți au ajuns să fie înapoiată Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan Paul al II lea restituite Bisericii Constantinopolului, în data de 27 noiembrie 2004, Moaștele Sfinților Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Grigorie Teologul.

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie și ce cadouri îi poți oferi partenerului la ceas aniversar. Puțini știu când se celebrează nunta de cupru sau de bronz

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur
Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, glasul al 8-lea:

Din gura ta ca o văpaie de foc strălucind harul, lumea a luminat; vistieriile neiubirii de argint lumii a câştigat; înălţimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Ci, cu cuvintele tale învăţându-ne, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur, roagă pe Hristos Cuvântul să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 3-lea. Irmos: Cel Ce a împreunat apele...
Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Gură de Dumnezeu grăitoare, organul cel cu glas de aur, cu strălucirea cuvintelor şi cu rugăciunile tale, luminează-mi mintea, ca să laud pomenirea întoarcerii tale, Sfinte Părinte Ioan, cel ce porţi numele Dumnezeiescului har.
Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un Luceafăr de dimineaţă, ca un soare ce luminează pe oameni, ca un luminător al dreptei cinstiri de Dumnezeu, apunând sub pământ, cuvioase, după Legile firii, iarăşi ne-ai răsărit nouă, fiilor tăi, trimiţând din belşug strălucirile minunilor.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu limba ta cea de aur ai umplut toată partea cea de sub soare cu învăţăturile tale; şi cu cântări de aur ai strălucit tuturor razele tămăduirilor, alungând întunericul patimilor cu întoarcerea ta, cuvioase.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ritorisind cele Dumnezeieşti, ai arătat pe Cuvântul Cel Unul cu Ipostasul, cu toate că luând Trup a ieşit Îndoit din cea Curată; pe Aceea o Binecuvântăm şi cu credinţă neîncetat o Mărim, Dumnezeiescule Gură de Aur.
Catavasie, glas 3:
Pământul cel roditor de adâncime, uscat l-a trecut oarecând soarele; căci ca un zid s-a închegat apa de amândouă părţile, trecând poporul marea pedestru şi lui Dumnezeu cu plăcere cântând: să cântăm Domnului, căci cu Slava S-a preaslăvit.
Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce din cele...
Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
În depărtările surghiunului te-a ascuns pe tine, făclia luminoasă a Bisericii, împărăteasa cea preaorbită; dar Hristos iarăşi te-a pus sfeşnic preaînalt.
Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Picurând ape de minuni şi revărsând râuri de tămăduiri, te-ai înapoiat, Părinte Hrisostom, la cei ce cinstesc cu credinţă pomenirea întoarcerii tale, Sfinte Ioan Gură de Aur.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Nilul cel ce revarsă undele sale de aur, în cuvinte şi minuni, s-a întors acum; să alergăm cu credinţă şi să ne adăpăm din destul cu toţii, din toate şi să ne săturăm.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Firea pământească nu poate îndestul să te laude pe tine, pe care îngerii dulce te laudă, ca Una ce ai născut în Trup de Dumnezeu. Însă cu credinţă noi, robii tăi, îndrăznim a te lăuda pe tine şi a te mări.
Catavasie:
Întărirea celor ce nădăjduiesc spre Tine, întăreşte, Doamne, Biserica ta, pe care ai câştigat-o cu Scump Sângele Tău.

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur
Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică. Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Trei mari sfinți prăznuiți astăzi. Rugăciunea pe care este bine s-o spui!

Vești bune pentru mai multe zodii! Astrele aduc rezolvări pentru 7 zodii

Klaus Iohannis, OUT?! Anunțul care cutremură scena politică din România: NE PREGĂTIM

Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”

Război în Ucraina: Rusia îşi va spori trupele la frontierele occidentale ca reacţie la NATO

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies