Calendar Ortodox, joi, 12 ianuarie 2023. Sfânta Muceniță Tatiana, pomenită de Biserica Ortodoxă

Creștinii sărbătoresc două mari sfinte, joi, 12 ianuarie 2023!

Autor: Elena Popescu

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 12 ianuarie, credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Eutasia, dar și pe Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița.

Calendar Creștin Ortodox, joi, 12 ianuarie 2023

Sfânta Muceniţă Tatiana a trăit pe vremea împăratului Alexandru Sever. Aceasta a crescut în casa părinţilor ei cu frică de Dumnezeu.

Când a ajuns la vârsta căsătoriei, Sf. Tatiana a refuzat să se căsătorească, fiindcă voia să rămână mireasă a lui Hristos.

Părinții Tatianei au fost de acord cu decizia ei și au sprijinit-o să ajungă diaconiţă a Bisericii din Roma, ca să ajute la catehizarea şi botezarea femeilor.

Când a început prigoana împotriva creștinilor, Sfânta Muceniță Tatiana a mărturisit că este creştină, a fost prinsă şi dusă în templul zeului Apolo. Sfânta s-a rugat lui Dumnezeu şi idolul a căzut la pământ, sfărâmându-se, precum şi o parte din templu.

Atunci, tânăra Tatiana a fost supusă la chinuri cumplite: bătăi, scoaterea ochilor, goliciunea trupului, scrijelirea pe trup cu brice, aruncarea în temniță, tăierea sânilor, aruncarea spre a fi mâncată de către fiare, spânzurarea şi aruncarea în foc.

Într-un final, Sfânta a sfârșit decapitată, alături de tatăl ei. În secolul al XVI-lea, capul Sfintei Mucenițe Tatiana a fost adus în țara noastră de Sfântul Voievod Neagoe Basarab și se află, în prezent, la Catedrala Mitropoliei Olteniei din Craiova. 

Citeste si: Prima reacție a mamei Geta, după ce Culiță Sterp a absentat o perioadă de pe rețelele de socializare. Ce a putut să îi spună acestuia: „Pe atât de bun și de milos”- kanald.ro

Citeste si: Anunțul NATO care îl va înfuria pe Putin. Liderul Alianței, reacție fără perdea. Este așteptată reacția Kremlinului- stirileprotv.ro

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Vezi când pică sărbătoarea din Sâmbăta Morților

Calendar Creștin Ortodox, joi, 12 ianuarie 2023

Calendar Creștin Ortodox, joi, 12 ianuarie 2023

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sărbători creștine Ianuarie 2023

În prima lună din Noul An, creștinii ortodocși au parte de mai multe zile de sărbătoare, marcate în calendar cu cruce roșie.

Mai exact, prima sărbătoarea importantă din Noul An, este chiar în prima zi a anului.

După care urmează alte trei zile de sărbători creștine:

  • 1 ianuarie 2023- Sfântul Vasile cel Mare
  • 6 ianuarie 2023- Boboteaza
  • 7 ianuarie 2023- Sfântul Ioan Botezătorul
  • 30 ianuarie 2023- Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Ce trebuie să faci în zilele de sărbătoare cu cruce roșie

  • În ziua de sărbătoare, creștinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea dușmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.
  • În toate zilele de sărbătoare se dau pachețele de pomană spre pomenirea celor plecaţi dintre noi. Se face milostenie cu cei săraci şi se îngrijesc cei bolnavi.
  • Într-o zi de sărbătoare se aprind lumânări pentru cei morţi şi pentru copiii nebotezaţi.
  • La fiecare sărbătoare, creștinii trebuie să se roage mai mult, să facă fapte bune și să se fie mai blânzi.

Citește și: Când pică Paștele ortodox în 2023? Vezi pe ce dată are loc Învierii Domnului pentru creștinii ortodocși

Calendar Creștin Ortodox, joi, 12 ianuarie 2023

Calendar Creștin Ortodox, joi, 12 ianuarie 2023

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se mișca, a strâns mâna mamei lui și se dezumflase la față”- stirilekanald.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Marcu al Efesului

Plec genunchiul meu ţie, Stăpână, eu, ticălosul, şi cer acum dumnezeiescul tău ajutor. Dezleagă chinul sufletului, risipeşte norii deznădejdii cu rugăciunile tale, mângâierea celor întristaţi. Păstrând, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, strălucirea sufletului curată de întinăciunile patimilor, fă-mă pe mine, cel ce te slăvesc pe tine, luminat să privesc la lumina cea dumnezeiască, fără de prihană Fecioară.

Întorcând, cu puterea ta, Stăpână, atacurile, vrăjmaşilor cele asupra noastră, dăruieşte turmei tale pace adâncă, ceea ce eşti dătătoarea dumnezeieştii păci. Izbăveşte-ne pe noi de noroiul patimilor, cu rugăciunile tale către Fiul tău, Curată, dă să păşesc curat pe căile pocăinţei care duc, Mireasa lui Dumnezeu, la veşnica odihnă. Ca pe lumina ochilor păzeşte-mă cu acoperământul tău, rogu-mă Curată, şi la umbra aripilor tale ocroteşte-mă şi mă izbăveşte de răutatea demonilor şi mă mântuieşte. Cu băutura pocăinţei adapă-mă, Născătoare de Dumnezeu, Marie, şi învredniceşte-mă să aduc lacrimi din inimă stingătoare ale văpăii care mă aşteaptă. Frica judecăţii mă tiraniseşte şi hotărârea lui Dumnezeu, dar tu vino mai înainte şi stai lângă mine în ziua judecăţii şi mă izbăveşte, Marie, dumnezeiască Mireasă. Sufletul meu cel întinat de patimi, Preacurată, şi inima mea curăţeşte-le prin mila ta cea curăţitoare şi fă-le templu al dumnezeiescului Duh. Pe mine, cel neîndreptat şi cel singur mă osândesc, Hristoase al meu, mântuieşte-mă, cu rugăciunile Maicii Tale, ca să slăvesc multa şi nemăsurata Ta milă.

Risipeşte, Curată, norii întristărilor din sufletul meu şi luminează-mă cu razele bucuriei, ceea ce ai născut lumina cea dumnezeiească şi neînserată. Cel ce din ţărână m-ai zidit, Stăpâne, după chipul Tău, şi m-ai învrednicit de înfierea Ta, Iubitorule de oameni, păzeşte-mă ca un îndurat. Aruncat sunt, Curată, în nemăsurate păcate şi în necazurile celor răi, unul după altul, pentru aceea, dăruieşte-mi mie iertare şi izbăveşte-mă din supărări. Izbăveşte-mă pe mine de osânda cea veşnică, Stăpână curată, şi învredniceşte-mă de bucuria cea dumnezeiască şi de desfătarea Raiului cu rugăciunile tale. Pleacă-te la rugăciunile celor ce aleargă acum la tine şi du-le pe acestea la Atotmilostivul Dumnezeu şi plineşte cererile, Marie mult lăudată. Scutură somnul lenevirii mele şi luminează, rogu-mă, Cuvioasă, simţirile mele, dând priveghere şi vrednică pocăinţă. Roagă-te, Fecioară, ca milostiv să-mi fie mie Cel uşor de împăcat şi să mă mântuiască pe mine cel ce cânt cu inima zdrobită: Dumnezeule, bine eşti cuvântat. Mila ta nu este mărginită de timp, căci pururea miluieşti, cu totul fără prihană, şi pe robii tăi şi împarţi celor ce cer harul tău cel nesfârşit. Ceea ce singură ai fost strălucită cu dumnezeiască slavă, fiind Maică a Celui ce te-a slăvit pe tine, roagă-L, Fecioară, pe Cel singur pururea slăvit să dobândesc şi eu slava cea de sus.

Dă iertare, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, şi îndreptare vieţii celor ce aleargă la tine ca neîncetat să te lăudăm pe tine, şi să te preaînălţăm întru toţi vecii. Mai presus decât razele luminoase şi strălucitoare ale soarelui, Stăpână, ajutorul tău, tinzând tuturor razele minunilor, risipeşte negura patimilor şi a bolilor. Întăreşte-ne pe noi, cei bătuţi de necazuri şi de mulţimea supărărilor, cu dumnezeiescul tău ajutor, Marie, Mireasa lui Dumnezeu, pe tăria răbdării şi pe piatra nădejdii tale, ca să te slăvim pe tine. Povara întristărilor covârşeşte, Fecioară fără de prihană, puterea mea şi mă trage în prăpastia fără fund a deznădejdii, de care izbăveşte-mă, ca neîncetat să te măresc pe tine. Căruţă purtătoare de lumină a lui Emanuil te-ai arătat, luminând pe credincioşi, Stăpână curată, pentru aceea luminează sufletul meu cel acoperit acum de întunericul trândăviei şi nimicit de păcate. Tu ai fost ocrotitoarea sufletului meu, Preacuvioasă, Curată, căci întru tine zdrobesc puterea duşmanilor, de tine mi-am atârnat toate simţurile şi mintea, mântuieşte-mă, mântuieşte-mă, ca să te măresc pe tine cu dor. Potoleşte marea chinurilor care împotriva mea se sălbăticeşte, de Dumnezeu slăvită, scăparea preaputernică a tuturor credincioşilor şi călăuzeşte, Curată, către dumnezeiescul ţărm pe ticălosul și nenorocitul robul tău care de iadul pierzaniei deja s-a apropiat şi a ajuns în laţul deznădejdii, Stăpână, nu mă trece cu vederea pe mine, cel ce rău mă primejduiesc şi caut din tot sufletul grabnicul tău ajutor, căci întru tine mi-am pus toată nădejdea mea, de Dumnezeu fericită.

Surse: doxologia.ro, basilica.ro, orthodoxwiki.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paște 2023! Vezi când pică sărbătoarea Învierii Domnului pentru creștinii ortodocși

Sărbători ortodoxe Ianuarie 2023. Vezi când are loc sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Când începe Postul Paștelui 2023? Data la care începe Postul Mare al Sfintelor Paști pentru creștinii ortodocși

Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, anunț neașteptat în mediul online! Iată cum și-a surprins fanii celebra actriță Simge Selçuk! Ce decizie radicală a luat de curând!

EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se...

„A făcut totul brusc, peste noapte, a făcut în ascuns și lucrurile astea nu merg așa.” Oana Matache și Radu Siffredi, la un pas de despărțire?

Momente sfâșietoare pentru Alina Sorescu. Alexandru Ciucu le-a luat pe fetițele sale pentru prima dată la el. Micuțele își iau rămas bun de la mama lor, cu ochii în lacrimi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies