Calendar Ortodox, miercuri, 8 februarie 2023. Un mare sfânt este pomenit în calendar! Mulți creștini îi poartă numele!

8 februarie 2023- Doi mari sfinți sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, miercuri, 8 februarie 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia; Sf. Mc. surori Marta şi Maria.

Calendar Ortodox, miercuri, 8 februarie 2023

Sfântul Teodor Stratilat a trăit pe vremea împăratului Liciniu (308-324) și a fost în oaste stratilat, adică general, iar împăratul îi încredinţase cârmuirea cetăţii Heracleea, din ţinutul Pontului.

Sfântul întrecea pe mulţi cu virtuţile sufletului, cu frumuseţea trupului şi cu puterea cuvântului şi mulţi căutau să-l aibă prieten. Până şi împăratul Liciniu dorea să-l întâlnească.

Pentru că nu a vrut să renunțe la creștinism, Sfântul Teodor a fost răstignit pe cruce, dar nu a murit, deoarece un înger i-a vindecat rănile. În cele din urmă a fost decapitat, iar moaștele sale sunt acum în Veneția.

Citește și: Moşii de iarnă 2023. Rugăciune pentru sufletele celor adormiți

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Calendar Ortodox, miercuri, 8 februarie 2023. Află ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Postul Paștelui începe în această lună

Calendar Ortodox, miercuri, 8 februarie 2023. Află ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Postul Paștelui începe în această lună

[Sursa foto: shutterstock]

Când începe Postul Paștelui

În 2023, Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie. Acesta are o durată de 40 de zile, până pe 16 aprilie, ziua în care vom sărbători Învierea Domnului.

Lăsatul secului de carne va avea loc duminică, pe 19 februarie, astfel creștinii vor putea consuma ouă, lapte și brânză până pe 26 februarie, inclusiv. Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește.

Astfel, conform Calendarului Ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.

Citeste si: „M-am împăcat cu fostul meu soț pentru copiii noștri.” Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf nu mai sunt la cuțite! Ce se întâmplă acum între cei doi- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro

Citeste si: „Îmi vine să mă târăsc ca un șobolan. Nu mă recunosc”. Lili Sandu, în depresie după ce a devenit mamă! Vedeta și-a înecat amarul în alcool- radioimpuls.ro

Citește și: Când începe Postul Paștelui 2023. E cel mai greu post din an și nu mulți îl pot duce la sfârșit

Calendar Ortodox, miercuri, 8 februarie 2023. Află ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Postul Paștelui începe în această lună

Calendar Ortodox, miercuri, 8 februarie 2023. Află ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Postul Paștelui începe în această lună

[Sursa foto: shutterstock]

8 februarie 2023. Evenimente importante din această zi

 • 1796: S-a înființat un Consulat general francez la București.
 • 1856: Barbu Știrbei a decretat desființarea robiei în Țara Românească.
 • 1859: Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în București, după dubla sa alegere ca domn al Principatelor Române.
 • 1880: Franța, Germania și Marea Britanie au recunoscut independența de stat a României.
 • 1904: A început războiul ruso-japonez, după ce marina japoneză a lansat un atac surprinzator îndreptat împotriva Portului Arthur, China, distrugând și blocând flota rusă.
 • 1915: Controversatul film al lui D. W. Griffith, Nașterea unei națiuni, a avut premiera la Los Angeles.
 • 1916: Conform legendei, aflat la Zürich, în cafeneaua „Cabaret Voltaire”, scriitorul Tristan Tzara creează un nou curent de avangardă: dadaismul.
 • 1919: Primul zbor comercial aerian Paris – Londra.
 • 1941: A fost datat Testamentul lui Iuliu Maniu.
 • 1946: Aa fost dată publicității o notă a guvernului român conținând observațiile acestuia la prevederile Tratatului de pace și se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța României.
 • 1984: Jocurile Olimpice de Iarnă s-au deschis la Sarajevo, pe 8 februarie.
 • 1990: Consiliul F.S.N. a emis Decretul-lege privind pensionarea cu reducere de vârstă a unor categorii de salariați.
 • 1991: Parlamentul României a adoptat noua lege a salarizării (Legea nr.14/1991).
 • 2003: Bagdadul a predat inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriul Irakului.
 • 2006: Egiptologul american, Otto J. Schaden, a dat publicității descoperirea unui nou mormânt de faraon în Valea Regilor.

Surse: ro.wikipedia.org, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Floriile 2023: Tradiții și obiceiuri românești la Intrarea Domnului în Ierusalim. Ce nu este bine să faci astăzi?

Cât durează Postul Paștelui 2023. Acesta este cel mai aspru post al creștinilor

Românca vedetă pentru adulți care a făcut furori cu felul în care prepară cocktailurile | GALERIE FOTO Fanii au taxat-o: „Ce poți face pentru bani... uimitor"

”Sunt îndrăgostită!” Andreea Mantea asistă la un moment plin de sinceritate în gala Casa Iubirii, duminică, 4 iunie 2023, de la 16:00 și de la 19:00, la Kanal D

Rusalii 2023. Superstiții pentru marea sărbătoare din luna iunie! Ce nu au voie să facă creștinii ortodocși?

„Nu-l meriți.” Gina Pistol a primit mesaje răutăcioase la câteva zile, după ce s-a căsătorit cu Smiley

„Ascult muzica noastră și plâng la volan”. Cristina Ciobănașu, dezvăluiri emoționante la doi ani de la despărțirea de Vlad Gherman

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies