Când are loc echinocțiul de primăvară 2023? Data la care începe primăvara astronomică

Echinocțiul de primăvară 2023. Pe ce dată debutează primăvara astronomică.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Echinocțiul de primăvară 2023. Când are loc și ce reprezintă fenomenul astronomic. Vezi și care sunt cele mai populare tradiții și superstiții legate de acest fenomen. 

Cuvântul "echinocţiu" provine de la cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul său, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus"- "egal" şi "nox", "noctis"- "noapte".

Echinocțiul de primăvară 2023

Echinocțiul de primăvară are loc atunci când ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe Pământ. Din acel moment începe primăvara astronomică în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică a Pământului, începe toamna astronomică.

Echinocțiul de primăvară 2022 va avea loc pe 20 martie la ora 23:24, potrivit Observatorului Astonomic "Amiral Vasile Urseanu".

Citeste si: Cât costă să iți cânte Florin Salam la nuntă sau botez. Câți bani cere pentru un singur eveniment- kanald.ro

Citeste si: Ce a făcut după ce s-a trezit din operație un bărbat care a primit o inimă de porc. Medicii au rămas mască- stirileprotv.ro

Citește și: Când revin elevii la școală, după vacanța de Paște 2023? Data la care se încheie vacanța de primăvară

Echinocțiul de primăvară

Echinocțiul de primăvară 

[Sursa foto: Shutterstock]

Primăvara astronomică nu are loc la aceeași dată cu primăvara calendaristică deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Însă, de când s-a adoptat trecerea la calendarul gregorian, echinocţiul de primăvară s-a produs în zilele de 20 sau 21 martie, însă cel mai frecvent în ziua de 20 martie.

Citeste si: „Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: Ana Odagiu și Conrad Mericoffer s-au căsătorit religios într-un cadru de poveste. Imagini spectaculoase de la fericitul eveniment- radioimpuls.ro

După echinocţiul de primăvară, ziua devine tot mai lungă iar noaptea tot mai scurtă, până la solstiţiul de vară, marți, 21 iunie 2022.

Evenimente astronomice 2023

  • Echinocțiul de primăvară- 20 Martie, ora 23:24
  • Solstițiul de vară- 21 Iunie, ora 17:57
  • Echinocțiul de toamnă- 23 Septembrie, ora 09:49
  • Solstițiul de iarnă- 22 Decembrie, ora 05:27

Citește și: Noua structură a anului școlar 2023-2024. Elevii vor avea vacanță de Paște în 2024

Echinocțiul de primăvară

Echinocțiul de primăvară 

[Sursa foto: Shutterstock]

20 martie 2023. Echinocţiu de primăvară- Tradiţii şi obiceiuri

  • Echinocţiul de primăvară era asociat de strămoși cu creşterea fertilităţii pământului şi a naturii. Aceștia aveau o mulțime de ritualuri pâgâne pe care le practicau atunci când avea loc fenomenul astronomic.
  • De exemplu, se crede că la Șinca Veche, dacii aveau un locaș de cult, în grotă, unde făceau dansuri ritualice, cu ocazia echinocțiului de primăvară.
  • Însă după trecerea la creștinism, ritualurile din jurul echinocţiului de primăvară s-au schimbat și au luat o altă semnificație.
  • Pe la sate se obișnuiește să se aprindă focuri la echinocțiu, ca ”să se ardă iarna”. Acest ritual este cunoscut sub numele de Focurile Sfinților.
  • Tradiția populară spune că focurile şi rugăciunile către sfinţi ajută ca lumina să învingă și iarnă să fie doborâtă, potrivit hotnews.ro.
  • O dată cu echinocțiul de primăvară are loc și începutul anului agrar. Potrivit tradiției, copiii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, ca să alunge frigul, în timp ce rostesc: ”Intră frig să ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce reprezintă fiecare element din zodiacul chinezesc. Ce rol au apa, pământul, focul, metalul și lemnul în definirea personalității

Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru persoana iubită

Ce a făcut după ce s-a trezit din operație un bărbat care a primit o inimă de porc. Medicii au rămas mască

Cât costă să iți cânte Florin Salam la nuntă sau botez. Câți bani cere pentru un singur eveniment

VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca toți banii de pe acest concert să vi-i dau vouă"

„Nu a avut nicio lacrimă, lui nu îi pare rău. Îi pare rău că eu nu m-am stins, atât. A spus că eu i-am cerut să nu chem ambulanța.” Dana Roba a fost pusă față în față cu Daniel...

"Sunt dezamăgită, dezgustată și mâhnită". Andreea Antonescu nu a mai suportat haosul provocat și a reacționat în fața zvonurilor despre o posibilă relație cu Cătălin...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies