Când are loc echinocțiul de primăvară 2022? Data la care începe primăvara astronomică

Echinocțiul de primăvară 2022. Pe ce dată debutează primăvara astronomică.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Echinocțiul de primăvară 2022. Când are loc și ce reprezintă fenomenul astronomic. Vezi și care sunt cele mai populare tradiții și superstiții legate de acest fenomen. 

Cuvântul "echinocţiu" provine de la cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul său, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus"- "egal" şi "nox", "noctis"- "noapte".

Echinocțiul de primăvară 2022

Echinocțiul de primăvară are loc atunci când ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe Pământ. Din acel moment începe primăvara astronomică în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică a Pământului, începe toamna astronomică.

Echinocțiul de primăvară 2022 va avea loc pe 20 martie la ora 17:33, potrivit Observatorului Astonomic "Amiral Vasile Urseanu".

Citeste si: Când se trece la ora de vară în 2022? Ceasurile se vor da înainte cu o oră

Echinocțiul de primăvară 2022

Echinocțiul de primăvară 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Primăvara astronomică nu are loc la aceeași dată cu primăvara calendaristică deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

Însă, de când s-a adoptat trecerea la calendarul gregorian, echinocţiul de primăvară s-a produs în zilele de 20 sau 21 martie, însă cel mai frecvent în ziua de 20 martie.

Citeste si: Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

După echinocţiul de primăvară, ziua devine tot mai lungă iar noaptea tot mai scurtă, până la solstiţiul de vară, marți, 21 iunie 2022.

Evenimente astronomice 2022

 

  • Echinocțiul de primăvară- 20 Martie, ora 23:25
  • Solstițiul de vară- 21 Iunie, ora 17:58
  • Echinocțiul de toamnă- 23 Septembrie, ora 09:50
  • Solstițiul de iarnă- 22 Decembrie, ora 05:28

Citeste si: Ora de vară 2022. Când se schimbă ora anul acesta. Ceasurile se dau cu o oră înainte

Echinocțiul de primăvară 2022

Echinocțiul de primăvară 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

 

20 martie 2022. Echinocţiu de primăvară- Tradiţii şi obiceiuri

Echinocţiul de primăvară era asociat de strămoși cu creşterea fertilităţii pământului şi a naturii. Aceștia aveau o mulțime de ritualuri pâgâne pe care le practicau atunci când avea loc fenomenul astronomic.

De exemplu, se crede că la Șinca Veche, dacii aveau un locaș de cult, în grotă, unde făceau dansuri ritualice, cu ocazia echinocțiului de primăvară.

Însă după trecerea la creștinism, ritualurile din jurul echinocţiului de primăvară s-au schimbat și au luat o altă semnificație.

Pe la sate se obișnuiește să se aprindă focuri la echinocțiu, ca ”să se ardă iarna”. Acest ritual este cunoscut sub numele de Focurile Sfinților.

Tradiția populară spune că focurile şi rugăciunile către sfinţi ajută ca lumina să învingă și iarnă să fie doborâtă, potrivit hotnews.ro.

O dată cu echinocțiul de primăvară are loc și începutul anului agrar. Potrivit tradiției, copiii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, ca să alunge frigul, în timp ce rostesc: ”Intră frig să ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce reprezintă fiecare element din zodiacul chinezesc. Ce rol au apa, pământul, focul, metalul și lemnul în definirea personalității

Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru persoana iubită

Cum să atragi banii în viața ta. Trucuri simple care aduc succes, prosperitate și bogăție

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Informația momentului despre Vladimir Putin! NIMENI nu și-ar fi imaginat

Câți copii are Laurențiu Reghecampf. Detalii neștiute din viața antrenorului de fotbal

Dezvăluiri din ancheta paralelă. Ce ascunde cazul femeii care s-a aruncat cu copiii de pe bloc

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies