Când începe Postul Paștelui 2023? Data la care începe Postul Mare al Sfintelor Paști pentru creștinii ortodocși

Când începe Postul Paștelui 2023? Vezi câte zile durează cel mai aspru post de peste an.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când începe Postul Paștelui 2023? Vezi în ce zile se dă dezlegare la pește în Postul Paștelui, dar și câte zile durează Postul Mare, care precede sărbătoarea Învierii Domnului.

Când începe Postul Paștelui 2023?

Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Citește și: Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca. Ce se întâmplă dacă o rostești zilnic

Când începe Postul Paștelui 2023?

Când începe Postul Paștelui 2023?

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023?

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:

Citeste si: Prima reacție a mamei Geta, după ce Culiță Sterp a absentat o perioadă de pe rețelele de socializare. Ce a putut să îi spună acestuia: „Pe atât de bun și de milos”- kanald.ro

Citeste si: Anunțul NATO care îl va înfuria pe Putin. Liderul Alianței, reacție fără perdea. Este așteptată reacția Kremlinului- stirileprotv.ro

  • 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
  • 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Ce este interzis să faci în Postul Mare 2023

  • În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
  • În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
  • În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
  • În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
  • Nu se mănâncă pește în Postul Paștelu i, dacă nu este zi cu dezlegare.
  • În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
  • În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
  • În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Ce sărbători sunt în Postul Paștelui 2023?

În Postul Paștelui va avea loc sărbătoarea Bunei Vestiri pe 25 martie, sărbătoarea Sf. Calinic de la Cernica pe 11 aprilie și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 9 aprilie 2023.

Învierea Domnului sau Sfintele Paști vor fi sărbătorite la data de 16 aprilie 2023.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Stelian. Aduce alinare celor care o rostesc

Când începe Postul Paștelui 2023?

Când începe Postul Paștelui 2023?

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Postul Paștelui 2023. Rugăciune

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se mișca, a strâns mâna mamei lui și se dezumflase la față”- stirilekanald.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi că împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțe ște-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Surse: doxologia.ro, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca. Ce se întâmplă dacă o rostești zilnic

Rugăciune către Sfântul Stelian. Aduce alinare celor care o rostesc

Viața Sfintei Mucenițe Ecaterina

Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, anunț neașteptat în mediul online! Iată cum și-a surprins fanii celebra actriță Simge Selçuk! Ce decizie radicală a luat de curând!

Calendar ortodox 22 martie 2023. Ce sărbătoare este?

„A făcut totul brusc, peste noapte, a făcut în ascuns și lucrurile astea nu merg așa.” Oana Matache și Radu Siffredi, la un pas de despărțire?

Momente sfâșietoare pentru Alina Sorescu. Alexandru Ciucu le-a luat pe fetițele sale pentru prima dată la el. Micuțele își iau rămas bun de la mama lor, cu ochii în lacrimi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies