
In articol:
- Valul de caniculă a ajuns în România
- Ce trebuie să faci dacă locuiești în zone sub cod galben sau portocaliu
Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri două avertizări de cod galben și cod portocaliu de caniculă așteptate în următoarea perioadă. Care sunt județele României care vor fi afectate de temperaturile insuportabile și ce trebuie să facă persoanele care locuiesc în aceste zone.
Valul de caniculă a ajuns în România
Meteorologii au emis pentru următoarele patru zile avertizări de caniculă și disconfort termic ridicat. Aceștia au anunțat temperaturi ce pot atinge pragul de 40 de grade Celsius, iar căldura se va simți și pe timpul nopții. Cele patru coduri de căldură au ridicat stări îngrijorătoare printre populația țării.
Autoritățile vor activa joi, 21 iulie 2022, o Celulă de criză de la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și au transmis o serie de recomandări
pentru populație. Unde se vor atinge temperaturi de peste 40 de grade în România
”Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă ANM.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Temperaturile maxime se vor simți în acest weekend cel mai mult în Banat, Bărăgan, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului.
Ce trebuie să faci dacă locuiești în zone sub cod galben sau portocaliu
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat un set de măsuri pentru zilele caniculare ce vor urma. Printre acestea, a fost decisă adaptarea programului de lucru și diminuarea activităților din aer liber, dar și plasarea unor puncte medicale de prim ajutor a populației.
Raed Arafat a avertizat prezența codurilor galben și portocaliu de caniculă în mai multe zone ale țării, atenționând populația care locuiește în sudul și vestul țării. În plus, a menționat și posibilele izbucniri ale incendiilor de pădure.
Citeste si: Ce este bine să mănânci pe caniculă. Iată alimentele pe care ar trebui să le eviți când este foarte cald
Ce recomandă CNSU populației care locuiește în zonele sub cod galben și portocaliu:
- evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat
- evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11,00-18,00
- asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare adaptate sezonului compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri calde fructe, legume sau iaurturi
- adaptarea vestimentaţiei prin purtarea unor haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare
- evitarea consumului de alimente cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală, precum şi a băuturilor alcoolice şi a celor care conţin cofeină sau zahăr în cantități mari
sursă: digi24.ro