Care este salariul unui preot în România în 2021? Indemnizații de demnitari la vârful Bisericii Ortodoxe: Patriarhul câștigă cât Președintele Senatului, un arhiepiscop, cât un ministru! Dezvăluiri exclusive

Salariile în biserică au crescut succesiv în ultimii ani, iar șefii BOR au ajuns să primească aceeași bani pe care îi ia un ministru.

Patriarhul Daniel, preoti
Autor: Radu Constantin

In articol:

Creșterile salariale ale bugetarilor din ultimii ani au dus la o dublare a veniturilor preoților și a personalului din biserică. De asemenea, conducerea Bisericii Ortodoxe dar și șefii alor culte se bucură de salarii mai mari iar funcțiile lor sunt asimilate celor a unor demnitari importanți din Statul Român.

Preoții obișnuiți câștigă cât profesorii

Forma actualizată pe 2021-2022 a Legii Cultelor 153/2017 indică faptul că un preot gradul 1 cu studii superioare va avea un salariu de bază (salariu minim brut) de 4.000 de lei pe lună, un preot gradul 2 va primi 3.900 de lei, un preot definitiv – 3.850 de lei iar un debutant – 3.700 lei. Pentru studii medii, grila de salarizare este ușor redusă: un preot gradul I ia 3.700 lei, un preot definitiv primește 3.650 lei iar un debutant se va mulțumi cu doar 3.550 lei. Asta înseamnă că în ultimii ani, salariile în rândul preoților au crescut cu până la 100%. În România sunt peste 15.000 de preoți, diaconi, pastori, etc, din care aproape 11.000 au studii superioare. Statutul și veniturile lor sunt asimilate celor ale profesorilor (cu studii superioare, definitiv, învățător, educator, etc).

salarii preoti
Grila de salarizare în rândul preoților

Patriarhul Daniel, aproape 24.000 de lei pe lună

Conducătorii bisericii se bucură însă de o prețuire și mai mare din partea Statului Român. Patriarhul Daniel, de exemplu, are o funcție asimilată celei de Președinte a Senatului și primește un salariu pe măsură. Astfel, el va primi în jur de 24.000 de lei pe lună, o creștere semnificativă față de acum 2 ani când primea 16.000

de lei.

Citeste si: Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Citeste si: Îl mai știți pe Sergiu, tăticul călăreț de la Iași? A dat cu piciorul la tot, a vândut casa cumpărată din donații și s-a mutat din nou în ghetou. Acum, în fața porții stă parcat șmecherește un BMW X6 – Foto- bzi.ro

Arhiepiscopul major, mitropoliții ortodocși și catolici sunt salarizați precum secretarii și chestorii Senatului și a Camerei Deputaților (20.000 de lei). Arhiepiscopii și șefii de cult sunt considerați miniștri și se aleg cu peste 15.000 de lei lunar. De asemenea, episcopii sunt asimilați funcției de parlamentari și câștigă lunar între 11.000 și 14.000 de lei.

Citeste si: ÎPS Teodosie a făcut primele declarații, după ce un bebeluș a fost înecat în cristelniță! "Nu ne intimidăm..."

Patriarh: ”Sufletul bogatului nu mai este duhovnicesc”

Patriarhul Daniel, considerat unul dintre cei mai bogați bugetari din România, a explicat credincioșilor că bogăția nu trebuie să reprezinte un scop ci doar un mijloc de a-i ajuta pe cei care nu au la fel de mult ca tine.

salarii preoti
Grila de salarizare în rândul preoților

„Bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu și de semeni. El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual. Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, a explicat Patriarhul Daniel.

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Îmbrăcat în haine preoțești, un cunoscut actor a ținut predică în biserică! Renunță la actorie în pandemie?

Caz șocant în Capitală! Un om și-a pus capăt zilelor, după ce s-a aruncat de la etajul unui bloc

Motivul șocant pentru care o mamă și-a abandonat fiica nou-născută! "Nu vreau să crească..."

Horoscop saptamanal 12-18 Aprilie 2021: Pentru Berbec, această săptămână va fi una mai mult decât perfectă

Lovitură TOTALĂ pentru cei care s-au vaccinat cu Pfizer! Informația care dă peste cap tot ce se știa până acum

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

Stafiile le suflă în ceafă pasagerilor. Fantomele care bântuie un celebru aeroport

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies