WowNews logo WOWnews
Stories
Pască

Pască și ouă roșii

Diverse

Cât costă un cozonac și o pască înainte de Paște în 2024. Românii trebuie să scoată bani grei din buzunar pentru sărbătorile pascale

Prețul la cozonac și pască înainte de Paște 2024. Iată câți bani trebuie să scoată românii din buzunare pentru aceste produse!

Care este prețul pentru un cozonac și o pască înainte de Paște în 2024? Românii trebuie să scoată mulți bani din buzunare pentru aceste produse tradiționale specifice sărbătorii pascale.

Prețul la cozonac și pască înainte de Paște în 2024

După ce marile lanțuri de magazine au început deja să vândă renumiții cozonaci, se pare că au fost deschise listele pentru cei care doresc să cumpere cozonaci și pască pentru sărbători direct din brutărie.

Citeste si: Andreea Mantea o pune la punct pe Veronica după ce concurenta o face pe Kira să plângă! „De ce ai tu o problemă cu alte persoane?”. Aflați de la ce a pornit totul în ediția din „Casa iubirii” de duminică, 19 octombrie, de la orele 16:00 și 19:00, la Kanal- kanald.ro

Cu aproximativ 3 săptămâni până la Paște, cofetăriile și brutăriile au început deja să primească, comenzi, iar locurile sunt ocupate rapid.

La Piața Obor, un cozonac moldovenesc poate ajunge la 100 de lei, în timp ce pasca și cozonacul cu ciocolată au prețuri de pornire mai mari, începând de la 110 lei.

În supermarket-uri, prețurile sunt mai accesibile, începând de la aproximativ 30 de lei pentru un cozonac. Totuși, în unele cofetării sau patiserii, prețul unui cozonac poate ajunge la aproape 200 de lei per kilogram.

Pe unele site-uri online care vând pască și cozonac, prețul de pornire al unui cozonac simplu este de 80 de lei, iar o pască, costă 100 de lei.

De asemenea, există și pachete promoționale care includ doi cozonaci și o pasca la prețul de 460 de lei.

Citește și: Rețeta de cozonac cu bezea a Gabrielei Cristea. Secretele vedetei pentru un cozonac delicios

Cozonac

Cozonac cu mac

[Sursa foto: Shutterstock ]

Rețetă de cozonac tradițional

Pentru gospodinele care doresc să pregătească, cozonacii în propriile bucătării, iată o rețetă simplă, dar delicioasă de cozonac  tradițional!

Ingrediente

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Citește și: Gabriela Cristea, reacție prompta în urma criticilor venite din partea internauților! Prezentatoarea TV demontează acuzațiile și spune adevărul despre ingredientele pe care le folosește în prepararea cozonacilor

Mod de preparare

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se pregătește o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald până când se dublează în volum.

Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile se freacă, cu zahărul și puțin praf de sare până devin albe și spumoase.

Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și coaja de portocală.

Citeste si: Dan Negru, remarcă cu privire la situația financiară a României, dar și a numărului redus de copii care merg la școală! "Suntem praf!"- kfetele.ro

Citeste si: Oleg Spînu îl contrazice pe tatăl Andreei Cuciuc și DEZVĂLUIE exact ce s-a întâmplat în noaptea tragediei când fiica lui Igor Cuciuc a murit: "Nu pot spune că era strașnic, da s-a consumat..."- radioimpuls.ro

Într-un vas mare, se cerne făina de 2-3 ori și se face o adâncitură în mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua crescută. Se frământă până când toate ingredientele sunt încorporate. Se încălzește untul și uleiul și se adaugă treptat în aluat, frământând continuu până se încorporează complet.

Aluatul se acoperă și se lasă să crească timp de aproximativ 45 de minute într-un loc călduros. Între timp, albușurile se bat spumă cu zahărul. Se adaugă cacao, nucile tocate și se amestecă bine.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți egale, iar fiecare parte se împarte din nou în două. Pe fiecare bucată se întinde amestecul de cacao și nucă, iar deasupra se adaugă și rahatul. Se rulează fiecare bucată și apoi se împletesc cele două rulouri.

Aluatul se așază în tava de cozonac, acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și presărată cu făină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, după care se unge cu un gălbenuș de ou și se presară zahăr sau nucă de cocos deasupra, după preferințe.

Tava se introduce în cuptor și se coace aproximativ 45 de minute până când cozonacul devine frumos rumenit deasupra. În primele 30 de minute de coacere, ușa cuptorului nu se deschide pentru a evita lăsarea aluatului.

După ce cozonacii sunt gata, se scot din tăvi și se lasă la răcit. Pe deasupra se pot unge cu apă cu zahăr sau miere, după preferințe.

Surse: spynews.ro, anapan.ro, libertatea.ro