
kanald.ro
Pască și ouă roșii
Diverse
Prețul la cozonac și pască înainte de Paște 2024. Iată câți bani trebuie să scoată românii din buzunare pentru aceste produse!
Care este prețul pentru un cozonac și o pască înainte de Paște în 2024? Românii trebuie să scoată mulți bani din buzunare pentru aceste produse tradiționale specifice sărbătorii pascale.
După ce marile lanțuri de magazine au început deja să vândă renumiții cozonaci, se pare că au fost deschise listele pentru cei care doresc să cumpere cozonaci și pască pentru sărbători direct din brutărie.
Cu aproximativ 3 săptămâni până la Paște, cofetăriile și brutăriile au început deja să primească, comenzi, iar locurile sunt ocupate rapid.
În supermarket-uri, prețurile sunt mai accesibile, începând de la aproximativ 30 de lei pentru un cozonac. Totuși, în unele cofetării sau patiserii, prețul unui cozonac poate ajunge la aproape 200 de lei per kilogram.
Pe unele site-uri online care vând pască și cozonac, prețul de pornire al unui cozonac simplu este de 80 de lei, iar o pască, costă 100 de lei.
De asemenea, există și pachete promoționale care includ doi cozonaci și o pasca la prețul de 460 de lei.Citește și: Rețeta de cozonac cu bezea a Gabrielei Cristea. Secretele vedetei pentru un cozonac delicios
Cozonac cu mac
Pentru gospodinele care doresc să pregătească, cozonacii în propriile bucătării, iată o rețetă simplă, dar delicioasă de cozonac tradițional!
Ingrediente
Pentru umplutură
Mod de preparare
Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se pregătește o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald până când se dublează în volum.
Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile se freacă, cu zahărul și puțin praf de sare până devin albe și spumoase.
Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și coaja de portocală.
Într-un vas mare, se cerne făina de 2-3 ori și se face o adâncitură în mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua crescută. Se frământă până când toate ingredientele sunt încorporate. Se încălzește untul și uleiul și se adaugă treptat în aluat, frământând continuu până se încorporează complet.
Aluatul se acoperă și se lasă să crească timp de aproximativ 45 de minute într-un loc călduros. Între timp, albușurile se bat spumă cu zahărul. Se adaugă cacao, nucile tocate și se amestecă bine.
După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți egale, iar fiecare parte se împarte din nou în două. Pe fiecare bucată se întinde amestecul de cacao și nucă, iar deasupra se adaugă și rahatul. Se rulează fiecare bucată și apoi se împletesc cele două rulouri.
Aluatul se așază în tava de cozonac, acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și presărată cu făină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, după care se unge cu un gălbenuș de ou și se presară zahăr sau nucă de cocos deasupra, după preferințe.
Tava se introduce în cuptor și se coace aproximativ 45 de minute până când cozonacul devine frumos rumenit deasupra. În primele 30 de minute de coacere, ușa cuptorului nu se deschide pentru a evita lăsarea aluatului.
După ce cozonacii sunt gata, se scot din tăvi și se lasă la răcit. Pe deasupra se pot unge cu apă cu zahăr sau miere, după preferințe.
Surse: spynews.ro, anapan.ro, libertatea.ro