Cât de periculoasă este tulpina COVID-19 „dublu mutantă”, din India. Avertismentul medicilor

O nouă tulpină COVID-19, numită "dublu mutantă", a fost descoperită în India.

Cât de periculoasă este tulpina COVID-19 „dublu mutantă”, din India
Avertismentul medicilor despre noua tulpină a virusului[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Ioana Stan

In articol:

Specialiștii spun că aceste modificări pot face virusul mai rezistent la vaccinuri.

Cât de periculoasă este tulpina COVID-19 indiană

Nu trece o perioadă prea mare de timp fără ca oamenii de știință să identifice o nouă variantă a coronavirusului.

La sfârșitul lunii martie, Centrul Național pentru Controlul Bolilor din India (NCDC), o divizie a Ministerului Sănătății și Protecției Familiei, a anunțat că o nouă variantă- denumită „dublu mutant”- a fost identificată în probele de salivă prelevate de la oamenii din Maharashtra, Delhi și Punjab. Acest lucru se întâmplă în spatele unei luni, care a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19 în întreaga India, multe state reimpunând restricții și măsuri de blocare.

Ministerul Sănătății și Protecției Familiei spune că această nouă variantă „dublă mutantă” nu a fost găsită în număr suficient pentru a explica creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în toată țara. Mai degrabă, se crede că aceasta se datorează unor adunări publice mari, precum nunți, deschiderea sălilor de cinema și a sălilor de sport, precum și a marilor mitinguri politice din Bengalul de Vest, unde alegerile urmează să aibă loc în curând.

Citeste si: „Doctorița săracilor” a fost răpusă de coronavirus. Ultimul mesaj, pe care l-a transmis înainte să moară, este cutremurător

Citeste si: „Îi este frică să devină mamă”. Carmen Harra, dezvăluiri după ce Delia a aflat că va avea fetiță- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Modificările virusului îl pot face mai agresiv și rezistent la vaccin

Avertismentul medicilor
Cât de periculoasă este tulpina COVID-19 „dublu mutantă”, din India[Sursa foto: PixaBay]

Cu toate acestea, este o „variantă de îngrijorare” și este monitorizată îndeaproape. Secvențierea genomului efectuată de un consorțiu format din 10 laboratoare din India, denumită consorțiul indian SARS-CoV-2 pe genomică, a identificat două mutații importante în noua variantă, conferindu-i titlul nefericit de „dublu mutant”.

În primul rând, mutația E484Q, care este similară mutației E484K identificată pe variantele braziliană și sud-africană, poate schimba părți ale proteinei coronavirus spike.

Proteina spike face parte din stratul exterior al coronavirusului și este ceea ce virusul folosește pentru a intra în contact cu celulele umane, pentru a se lega de ele, apoi pentru a le introduce și infecta.

Vaccinurile au fost concepute pentru a crea anticorpi care vizează în mod specific proteina spike a virusului. Îngrijorarea este că, dacă o mutație modifică semnificativ forma proteinei spike, atunci anticorpii ar putea să nu poată recunoaște și neutraliza virusul în mod eficient. Oamenii de știință investighează dacă acest lucru poate fi cazul mutației E484Q.

A doua este mutația L452R, care a fost găsită și într-o variantă considerată a fi responsabilă de focare în California. Oamenii de știință cred că această mutație mărește capacitatea proteinei spike de a se lega de celulele gazdă umane, crescând astfel infectarea acesteia. Studiul sugerează, de asemenea, că această mutație poate ajuta virusul în evitarea anticorpilor neutralizanți pe care îi pot produce atât vaccinul, cât și infecția anterioară, deși acest lucru este încă investigat.

Citeste si: O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește luni în România

Combinația acestor două mutații ar fi o preocupare dacă ar deveni varianta dominantă în India.

În prezent, însă, toate privirile sunt îndreptate asupra variantei B117 din Marea Britanie, care posedă mutația N501Y, ceea ce o face cu până la 60% mai infecțioasă și care a fost găsită pe scară largă și în India. A fost identificat în 125 de țări din întreaga lume și este acum varianta dominantă în Marea Britanie.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană: Noile mutații cresc agresivitatea

Premierul Cîțu, despre revenirea la normalitate. Mesajul pe care l-a transmis în duminica Floriilor: ”Știu că aveți nevoie de speranță, după un an de pandemie”

Restricții în Capitală, ridicate. Prefectul Capitalei anunță: "Sălile de sport vor putea funcționa"

Compatibilitatea câștigătoare a zodiilor. Cu cine ai putea să construiești o relație cu adevărat frumoasă

ACORDUL pe care îl așteptau toți! Vladimir Putin A ACCEPTAT. Au bătut palma oficial

A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”

Cum reacționează corpul tău după ce mănânci la McDonald’s. Concluziile sunt îngrijorătoare, în organism se produce un ciclon

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies