WowNews logo WOWnews
Stories
Cât de sănătoși sunt mucenicii? Nutriționistul Ana–Maria Demetrescu dă cărțile pe față și vorbește și despre rețeta de mucenici „de dietă”: „Avem două variante” | EXCLUSIV

Exclusiv

Cât de sănătoși sunt mucenicii? Nutriționistul Ana–Maria Demetrescu dă cărțile pe față și vorbește și despre rețeta de mucenici „de dietă”: „Avem două variante” | EXCLUSIV

Mucenicii sunt desertul vedetă al primăverii așa că am vrut să aflăm cât de sănătoși sunt și mai ales dacă există și o variantă de rețetă de dietă pentru „dulcele” care a cucerit sufletele românilor!

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este unul dintre cele mai așteptate evenimente pentru români, mai ales că în aceste zile se prepară un desert tradițional pe care nimeni nu l-ar putea refuza. Mucenicii moldovenești și muntenești se pregătesc în casa, în bucătăriile românilor de ani de zile, însă în 2025 rețetele au fost interpretate, iar dincolo de mucenicii tradiționali, în cofetării și în patiserii se găsesc și variante cu glazură de ciocolată, de fistic și chiar varianta Dubai.

Desertul preparat cu ocazia sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici este bazat pe foarte multă cocă coaptă sau fiartă, cu glazură de miere sau sirop din zahăr și cu nucă. Preparatul delicios este o vedetă a sezonului de primăvară și mulți dintre români stau și la cozi interminabile pentru mucenici așa că am vrut să aflăm cât de sănătoși și mai ales dacă există și variante de dietă ale celebrului desert.

Citeste si: Incredibil ce comentariu a putut să le lase Manuela lui Andrei și Alexandrinei. Fanii au rămas fără cuvinte când au văzut- kanald.ro

Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu a discutat cu jurnaliștii WOWbiz.ro și ne-a spus, în exclusivitate, cum se prepară varianta sănătoasă de mucenici și cât de sănătoși sau nu sunt cei pe care îi găsim în comerț.

mucenici moldovenesti cuptor

Mucenici moldovenești cu ciocolată

[Sursa foto: Shutterstock]

Mucenicii moldovenești și mucenicii muntenești, o variantă sănătoasă de desert?

Odată cu sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici există două tipuri de desert tradițional care se prepară în România. Pe de-o parte, sunt mucenicii muntenești, mai mici și fierți în apă alături de scorțișoară, esențe sau alte ingrediente, iar pe de altă parte sunt mucenicii moldovenești, mai mari și copți în cuptor.

Citește și: Când se fac Mucenicii în 2025. Tradiții și obiceiuri la sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia

„La mucenici avem două variante. Sunt cei moldovenești care sunt făcuți din aluat cu făină albă, sunt unși cu miere sau cu un sirop din zahăr și apoi presărată nucă deasupra. Aceștia sunt cei clasici, dar acum mai sunt unii cu scorțișoară, unii cu cocos. Depinde fiecare de rețetă.

Avem și mucenicii muntenești care sunt din aluat crud și fiert, eventual cu nucă, scorțișoară și se prepară cu acel sos. Ambele variante conțin carbohidrați, ambele variante conțin zahăr, respectiv nucă”, a explicat nutriționistul Ana – Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.

mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenești în tavă

[Sursa foto: Shutterstock]

Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu a explicat și ce impact au mucenicii asupra sănătății. Ei bine, în cazul în care vorbim despre persoane care știu că nu suferă de diferite afecțiuni, mucenicii pot fi o variantă bună de gustare sau desert, însă este important să îi consumăm fără să facem exces, tocmai pentru a nu întâmpina disconfort.

„În ceea ce privește sănătatea, dacă nu avem nicio problemă mai ales cu glicemia, dacă nu suntem într-un proces de slăbire sau nu avem probleme cu obezitate, atunci sunt ok. Totuși, dacă suntem într-una din aceste situații, atunci e bine să consumăm în cantitate mică.

Ambele variante fiind făcute cu făină albă, vă dați seama că diferența nu este foarte mare. Mai există și mucenicii care în loc să fie fierți, sunt prăjiți.

Pe aceștia ar fi mai bine să îi evităm. Cei care se pun la cuptor sunt varianta mai simplă și mai sănătoasă”, a mai precizat ea, în exclusivitate.

ana maria demetrescu

Nutriționistul Ana Maria Demetrescu

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Denisa, soțului său Iancu Sterp, de ziua sa? Cei doi au dezvăluit sexul bebelușului!- kfetele.ro

Citeste si: A vrut să evite camera, dar a fost prea târziu. Ce i-a șoptit Ahmed lui Daniel despre Veronica: "Consideră că nu pot să...". Iată ce a discutat cu ea separat și nu voia SĂ SE AFLE! Concurentul din Casa Iubirii o dă în vileag: "Vreau să arăt asta"- radioimpuls.ro

Rețetă de mucenici de dietă, recomandată de nutriționistul Ana – Maria Demetrescu

În cazul în care ne dorim o rețetă de mucenici mai sănătoasă, potrivită de dietă, nutriționistul Ana – Maria Demetrescu ne recomandă să folosim făina integrală pentru mucenicii moldovenești de exemplu, făcuți în casă.

Citește și: Cum va fi vremea în perioada „Babelor” 2025. Prognoza meteo pentru începutul lunii martie

„Dacă vrem, totuși, să îi facem și mai sănătoși, putem să îi facem cu făină integrală și eventual să îi nu îi ungem cu miere sau cu sirop de zahăr. Atunci ar fi o variantă mai ok. O dată pe an nu cred că este o problemă dacă consumăm.

În cazul în care îi avem pe cei moldovenești, ar fi bine să fie ca și gustare între mese sau la micul dejun, de exemplu cu o cană de ceai. Dacă vorbim despre mucenicii muntenești, ei pot fi consumați ca și desert la finalul mesei sau la micul dejun. În felul acesta, nu o să ne afecteze sănătatea și nici nu o să ne crească foarte mult glicemia”, a mărturisit nutriționistul Ana – Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.

Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!

mucenici muntenesti

Mucenici muntenești

[Sursa foto: Shutterstock]