Cât plătește o familie pentru măștile de protecție pe care e obligatoriu să le poarte! Pentru un an, suma e uriașă pentru mulți

O postare de pe facebook, referitoare la cât ne costă de fapt măștile pe care trebuie să le purtăm în toate spațiile închise și uneori chiar și afară, a devenit virală.

Distribuie pe:

Autor: Ana Maria Petre

 


In articol:

Calculul făcut pentru trei măști de protecție pe zi, la prețul de 2 lei, cât este el în farmacii, i-a îngrozit pe mulți.

”Acum avem taxa pe aerul respirat. Pe zi 3 măsti X 2 lei = 6 lei. Pe an,  2190 de lei/persoană. O familie de 3 persoane are taxă de 6.500 de lei”, se arată în postarea de pe Facebook, care a fost distribuită de mulți. 

postare facebook

Au fost însă și persoane care consideră că sumele acestea sunt totuși exagerate. Iată un calcul făcut pentru o mască pe zi, ceea ce nu este realist în cazul în care în familie este un copil care merge la școală și care nu poate purta aceeași mască întreaga zi, sau pentru cei care muncesc în birouri, în spații închise, unde masca ar trebui să fie schimbată la fiecare 3-4 ore.

Citeste si: Ce va zice Andreea Esca acum? Au apărut nişte poze cu Alexia Eram... De la 20 de ani? Foto - evz.ro

Totuși, dacă luăm în calcul că fiecare persoană folosește zilnic o mască de protecție, ar însemna 30 măști pe lună iar numărul ar ajunge la 365 pe an. Cum în comerț acum se găsesc cutii cu 50 de măști care costă în jur de 40 de lei, ar însemna minimum 7 cutii pe an de persoană. Ceea ce înseamnă 280 de lei pe an de persoană.

Dacă fiecare persoană ar folosi o mască pe zi, în cazul unei familii cu 3 membri, suma ar ajunge la 840 de lei pe an. Este o sumă care pentru unii pare mică, dar pentru multe familii, o cutie de 40 de lei (cu 50 de măști) este foarte mare.

Persoanele defavorizate ar trebui să primească gratis 30 de măști pe lună

Însă, printr-o ordonanță de urgență Guvernul a stabilit ca prin Direcțiile de Sănătate Publică să fie distribuite gratuit măști persoanelor defavorizate. Actul normativ a devenit lege, pe care președintele Iohannis a promulgat-o încă din iulie. Conform acesteia, Guvernul trebuie să asigure câte 30 de măști de persoană pe lună, persoanelor vulnerabile, până la încheierea pandemiei de coronavirus. Totuși, până acum, doar în puține localități acestea au și ajuns la persoanele nevoiașe. 

Masa obligatorie in magazin
Purtarea măștii în magazin este obligatorie[Sursa foto: pexels]

Unde este obligatoriu să se poarte mască de protecție

Purtarea măștilor de protecție este obligatorie în toate spațiile închise. Conform unui Ordin din luna mai al Ministerului Sănătății și al MAI, obligativitatea purtării măștii a fost instituită în toate spațiile publice închise, în spațiile comerciale și la locul de muncă.

Dar, la nivel local, autoritățile au decis în mai multe orașe ca purtarea măștilor să fie obligatorie și în aer liber în zonele aglomerate, cum sunt piețele, stațiile de autobuz, gări și autogări, în expoziții și târguri.

 

 

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Virgil Musta, noi declarații despre respectarea regulilor la secția de votare! Cum vom vota fără să ne infectăm cu COVID-19?

Ludovic Orban, declarații despre renunțarea la masca de protecție în școli: "Noi nu suntem de acord..."

Uluitor! Cât câștigă un angajat Glovo? Sume impresionante încasate de livratorii de mâncare

Reacție dură a medicului Adrian Streinu Cercel după protestele „anti-mască”: „Fiecare este liber să îşi aleagă soarta. Eu sunt oripilat de ce avem”

Ecaterina Andronescu, suprinsă fără mască de protecție într-un supermarket! Oamenii nu au trecut cu vederea neregula

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies