Pachetele cu alimente sunt destinate persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate, cum ar fi familiile cu venituri reduse, persoanele cu dizabilități, pensionarii cu venituri mici și alte categorii defavorizate.
Beneficiarii sunt informați cu privire la locurile și datele de distribuție prin intermediul comunicatelor publice sau prin notificare directă.
Pentru a ridica pachetele cu alimente, beneficiarii trebuie să prezinte documente de identitate și, în unele cazuri, documente care atestă eligibilitatea lor (de exemplu, adeverințe de venit, certificate de handicap).
Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România:
făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
mălai (4 pungi de 1 kg);
paste făinoase (2 pungi de 400 g);
ulei (4 sticle de 1 l);
zahăr (2 pungi de 1 kg);
orez (4 pungi de 1 kg);
conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
De anul acesta, au fost incluși și pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani, care primesc indemnizație socială. Alte categorii de persoane care primesc pachete cu alimente sunt:
familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare;
membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordată în baza Legii nr. 196/2016 cu modificările și completările ulterioare;