Ce este Ranitidina, medicamentul retras de la vânzare din toate farmaciile din România

Medicamentele pentru stomac care conțin ranitidină au fost interzise în farmaciile din România. Această măsură a fost luată, încă din toamna anului trecut, și în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și alte țări din lume.

Distribuie pe:

Autor: R.L.

Ce este Ranitidina
Ce este Ranitidina


In articol:

Agenția națională a medicamentului a transmis farmaciilor din România să oprească de la vânzare toate medicamentele pe bază de ranitidină, după ce au fost descoperite în componență impurități care ar putea fi cancerigene. Măsura se aplică în cazul pastilelor și al injecțiilor. Motivul ar fi că în medicamentele care conțin ranitidină s-ar găsi o impuritate cancerigenă la om, NDMA (N-nitrozodimetilamină).

"Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât și a soluției injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conțin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate", se arată într-un comunicat al Agenției naționale a medicamentului.

Ranitidina este o substanță care reduce cantitatea de acid din stomac. Este un tratament care se putea cumpăra de la farmacie fără prescripție medicală. Ranitidina este un medicament care se folosește în tratamentul ulcerului gastric sau duodenal și în tratarea esofagitei de reflux sau în tratamentul unor afecțiuni ale stomacului precum indigestie, dispepsie sau arsuri la stomac.

Pacienții care foloseau ranitidină pentru a-și trata problemele la stomac trebuie să găsească acum un tratament alternativ.

Ce este ranitidina. Prospect și informații pentru utilizator

Ce este Ranitidina şi pentru ce se utilizează

Ranitidină conţine ranitidină, o substanţă care reduce cantitatea de acid din stomacul dumneavoastră. Acest lucru permite ca stomacul şi duodenul dumneavoastră să se vindece mai repede iar durerea poate fi înlăturată.

Citeste si: Cele mai uzuale metode contraceptive pentru femei! Care este cea mai potrivită pentru tine

Ranitidină se foloseşte în următoarele cazuri:

-tratamentul ulcerului gastric sau duodenal,

-în unele cazuri medicul vă poate prescrie Ranitidină în asociere cu antibiotice

-unele medicamente folosite în tratamentul inflamaţiei pot determina ulcere, ca reacţie adversă

– dacă sunteţi sub un asemenea tratament, medicul dumneavoastră v-ar putea prescrie Ranitidină în scopul prevenirii apariţiei ulcerului.
-ulcerele pot sângera

Citeste si: Cu ce bărbat a fost surprinsă Bianca de la Puterea dragostei, după ce s-a despărțit de Livian - evz.ro

Citeste si: Cum facem diferența dintre o răceală, gripă si COVID-19 - bzi.ro

- medicul dumneavoastră v-a prescris Ranitidină în scopul prevenirii hemoragiilor.

-tratamentul manifestărilor determinate de prezenţa acidului în esofag (esofagita de reflux) şi alte probleme ce pot determina durere sau disconfort, fenomen cunoscut ca "indigestie", "dispepsie" sau "arsuri la stomac".

-tratamentul manifestărilor determinate de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid în stomac.

-înaintea anesteziei pentru prevenirea tulburărilor specifice pe care prezenţa acidului în stomac le
poate cauza în timpul operaţiei


Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Ranitidina 

Nu utilizaţi Ranitidină

- dacă sunteţi alergic la ranitidină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului (enumerate la pct. 6).
Ranitidină nu se administrează la copii cu vârsta sub 6 ani.
Atenţionări şi precauţii


Înainte să utilizaţi Ranitidină, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, în special dacă:

- aveţi probleme cu rinichii sau medicul v-a spus că rinichii dumneavoastră nu funcţionează aşa cum ar trebui;
- suferiţi de o afecţiune rară numită porfirie;
- sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi.

Ranitidina împreună cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau sar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În general, ranitidina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; totuşi, se va ţine cont că, rareori, pot să apară reacţii adverse nervos-centrale.
Ranitidină conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Ranitidina
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Pentru tratamentul ulcerului gastric, ulcerului duodenal, arsurilor (aciditate în esofag) sau indigestiilor, doza recomandată este de un comprimat filmat Ranitidină dimineaţa şi un comprimat filmat Ranitidină seara sau două comprimate filmate de 150 mg seara la culcare, timp de patru săptămâni. În anumite cazuri, tratamentul poate necesita doze mai mari, de până la 600 mg ranitidină pe zi (câte un comprimat filmat Ranitidină de patru ori pe zi) şi poate dura până la 12 săptămâni.
În cazul dispepsiei, doza recomandată este de un comprimat filmat Ranitidină de două ori pe zi, timp de şase săptămâni.
Afecţiunile în care producţia de acid este excesivă sunt rare şi acestea sunt de obicei tratate cu o doză de 600 mg până la 900 mg ranitidină pe zi (4 - 6 comprimate filmate Ranitidină) sau chiar mai mari.
Este important să continuaţi administrarea medicamentului până la sfârşitul schemei de tratament.
Chiar dacă vă simţiţi mai bine, medicul dumneavoastră poate decide continuarea tratamentului cu
Ranitidină comprimate, în scopul prevenirii reapariţiei durerii şi a disconfortului. În funcţie de boala pentru care sunteţi tratat, doza recomandată poate fi de 150 mg – 300 mg ranitidină (un comprimat sau două comprimate Ranitidină), o dată pe zi, după masa de seară sau un comprimat Ranitidină de două ori pe zi.
Dacă Ranitidină a fost prescris pentru un copil cu vârsta peste 6 ani, dozajul depinde de greutatea copilului; asiguraţi-vă că acesta ia comprimatele filmate aşa cum a recomandat medicul.
Doza zilnică recomandată este cuprinsă între 2 mg/kg şi 4 mg/kg. Doza maximă este de 300 mg (două comprimate de 150 mg) pe zi.

Dacă utilizaţi mai multă Ranitidină decât trebuie

În cazul în care aţi luat mai multă Ranitidină decât v-a fost prescris, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ranitidină

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Unele persoane pot fi alergice la medicamente; opriţi administrarea Ranitidină şi adresaţivă imediat medicului dumneavoastră sau serviciului de primiri urgenţe al celui mai apropiat spital dacă
apar oricare dintre următoarele reacţii adverse:
- respiraţie grea, şuierătoare sau o apăsare în piept;
- umflarea pleoapelor, a feţei, a buzelor sau a limbii;
- erupţii trecătoare pe piele („urticarie”);
- febră de cauză necunoscută;
- ameţeli, mai ales când staţi în picioare.

De asemenea, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă manifestaţi oricare dintre aceste reacţii adverse:
- confuzie;
- greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău, febră, icter, colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor şi urină închisă la culoare- acestea pot fi determinate de inflamarea ficatului;
- rărirea bătăilor inimii, bătăi neregulate ale inimii, ameţeli, oboseală neobişnuită sau leşin;
- vedere în ceaţă;
- erupţii cutanate, uneori severe (pete roşii pe piele sau urticarie);
- căderea părului (alopecie);
- impotenţă;
- durere de stomac severă sau schimbarea tipului acesteia;
- diaree;
- respiraţie îngreunată şi oboseală;
- predispoziţie la infecţii;
- tendinţă la vânătăi;
- afectare renală (manifestările pot include schimbări în cantitatea de urină eliminată şi culoarea sa, greaţă, vărsături, confuzie, febră sau urticarie);
- depresie;
- halucinaţii;
- mişcări necontrolate sau tremurături.

Asociate cu utilizarea ranitidinei, au fost raportate şi următoarele reacţii adverse:
- dureri de cap;
- dureri musculare sau articulare;
- sensibilizarea şi/sau mărirea sânilor la bărbaţi.
Spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Ranitidină dacă faceţi analize ale sângelui, urinii sau alte teste, deoarece Ranitidină ar putea afecta rezultatele acestora.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate
pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.


Citește și:

Un bărbat a fost ucis de o piatră care i-a zburat prin parbriz în timp ce se afla la volan! În mașină cu el erau soția lui și cei doi nepoți

Jandarmul, aflat în timpul liber, declarații cutremurătoare de la accidentul din Alba: "Un tablou șocant cu mult sânge..."

Dan Bittman, umilit de un celebru jurnalist Antena3. Ce a dezvăluit public despre acesta

Moment istoric! Papa Francisc susține căsătoria dintre două persoane de același gen: "Copii ai lui Dumnezeu..."

Caz incredibil! O fetiță de 10 ani a murit după ce a acuzat o durere de cap! Când au ajuns la spital au aflat că suferea de ceva grav

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies