Ce este un deodorant și care este diferența lui fundamentală față de un antiperspirant?

Autor: Clara Ionescu

Microorganismele care sunt active pe pielea umană se înmulțesc constant, provocând apariția mirosurilor neplăcute. Doar o picătură de transpirație este suficientă pentru ca bacteriile să devină active într-un mediu cald și umed, provocând apariția unui miros ascuțit și respingător. Doar să faci un duș nu este suficient- pielea are nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi protejată împotriva transpirației. Deodorantele și antiperspirantele fac față sarcinii la 100%.

Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant? Cum să alegi un produs de îngrijire personală? Ce ingrediente din formule ar trebui evitate? Citește detalii în acest articol!

Primul prototip al deodorantului modern a fost prezentat în 1888. Cu toate acestea, produsul, realizat pe bază de zirconiu și aluminiu, conținea mulți acizi- nu numai că a lăsat depuneri albe pe haine, dar a iritat și pielea, provocând mâncărime și roșeață. Deodorantele prezentate astăzi pe piața frumuseții se remarcă prin formule moi, blânde, dar în același timp protejează în mod fiabil derma de apariția mirosurilor neplăcute https://makeup.ro/categorys/24107/. Potrivit New York Times, americanii cheltuiesc aproximativ 1,6 miliarde de dolari pe an pe antiperspirante!

Deodorant sau antiperspirant?

Antiperspirantele si deodorantele servesc diferite scopuri. Primele asigură o protecție maximă împotriva transpirației și sunt relevante în special pentru transpirația intensă- datorită caracteristicilor fizice ale corpului, stres crescut, antrenament sportiv.

Deodorantele nu blochează procesele de transpirație, ci doar elimină mirosurile neplăcute, ceea ce este optim pentru ritmul zilnic de viață.

Cum funcționează deodorantele și antiperspirantele?

Citeste si: Ce nu ai voie să faci pe 21 mai 2022 de Constantin și Elena- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Se știe că transpirația emisă de corpul uman este practic inodoră. Bacteriile care trăiesc în canalele de apă ale glandelor sudoripare devin sursa unui miros neplăcut. Utilizarea deodorantelor ajută la neutralizarea mirosurilor prin suprimarea activității microorganismelor cu componente antibacteriene speciale.

Cea mai populară componentă anti-respiratorie astăzi este sarea de aluminiu. Acțiunea componentei se bazează pe caracteristicile pielii: situate de-a lungul marginii porilor, sărurile le îngustează, dar nu le înfundă complet.

Astfel, procesele de transpirație sunt parțial blocate. Sărurile în sine rămân pe suprafața dermului și sunt ușor de spălat cu apă.

Producătorii oferă mai multe formate pentru eliberarea deodorantelor și antiperspirantelor:

Spray-uri: deodorantele și antiperspirantele sub forma de spray-uri sunt cele mai sigure și sunt potrivite chiar și pentru persoanele cu pielea sensibilă. Dând o senzație de prospețime, spray-urile practic nu lasă urme pe haine. Un alt avantaj incontestabil al formatului este că nu este nevoie să așteptați până când produsul se usucă pe corp, hainele putând fi îmbrăcate imediat după aplicare.

Rulouri: alunecând pe suprafața pielii, ruloul moale lasă o peliculă protectoare invizibilă. Acest deodorant este foarte convenabil și economic de utilizat. Singurul dezavantaj al formatului este necesitatea de a aștepta câteva minute după aplicare, altfel pot rămâne urme pe haine.

Și dacă am descoperit deja formele de eliberare a antiperspirantelor, atunci ce compoziție ar trebui să aibă un produs de igienă personală?

Producătorii moderni oferă diferite variații de compoziții. Nu-ți fie lene să citești ce scrie pe pachet cu litere mici. De regulă, compoziția unui deodorant-antiperspirant include:

            substanțe bactericide (clorhexidină, triclosan, gliceril), destinate combaterii activității și reproducerii bacteriilor;

            componente care previn procesele de transpirație intensă (de exemplu, săruri de zinc);

            ingrediente absorbante (talc, pudră) care absorb excesul de transpirație;

            componente de îngrijire (extracte naturale din plante, extracte, uleiuri) care au efect calmant și catifelant asupra dermului;

            ingrediente calmante (aloe vera, arbore de ceai, extracte de bumbac, vitamine) care protejează dermul de iritații și favorizează vindecarea rapidă a daunelor.

Acordați preferință compușilor naturali- demonstrând o eficiență ridicată în protejarea împotriva mirosurilor neplăcute, sunt complet siguri pentru piele și sănătatea organismului în ansamblu.

 

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Evaluare Națională 2022. Modele de subiecte la proba de Matematică

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Obiceiuri și tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu e bine să faci în această zi

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Informație de ultimă oră! Ce s-a întâmplat cu Meghan Markle. ESTE ȘOC TOTAL

Câţi bani a cheltuit Bianca Drăgușanu pentru un eveniment! „Doar una dintre brăţările mele a costat 36.000 euro”

Legătura dintre Ceaușescu și Putin. Buncărele celor doi dictatori și moartea sub zidul WC-ului

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies