Ce mai mare campanie de vaccinare din istoria lumii. Peste 209 milioane de doze anti-COVID, administrate în 92 de țări

O nouă pandemie ne-a pus față în față cu un moment istoric: cea mai vastă campanie mondială de imunizare!

Ce mai mare campanie de vaccinare mondială din istorie.
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Omenirea a fost martoră la un virus care a schimbat peste noapte tot ceea ce normeam „normalitate” și a transformat-o rapid în ceva în care cu greu ne-am adaptat.

Deși suntem ființe sociale, dornice să petrecem timp împreună, virusul SARS-CoV-2 a schimbat complet regulile. Astfel, măștile chirurgicale sunt absolut vitale, la fel și distanțarea fizică dintre necunoscuți și chiar și dintre cunoscuți!

Oamenii de știință au încercat cu disperare să găsească un leac cât mai repde, iar la circa un an de la apariția primului caz de coronavirus din Wuhan, China, au reușit. A luat naștere vaccinul anti-COVID, care printr-o tehnică revoluționară ajută organismul uman să producă anticorpii necesari în lupta contra coronavirus, fără să fie nevoie să fie administrat și virusul în stare inactivă. Astfel, eficiența acestor seruri este extrem de crescută și scade riscul ca oamenii care se imunizează să se infecteze din cauza leacului. 

La finalul anului trecut, a început cea mai vastă campanie de vaccinare din istoria omenirii, care este încă în plină desfășurare. Peste 209 milioane de doze au fost deja administrate în 92 de țări. Pe zi sunt administrate circa 6,24 de milioane de vaccinuri anti-COVID.

Până acum, 64,2 milioane de doze au fost administrate. În ultima săptămână, o medie de 1,37 milioane de doze pe zi au fost administrate. 

Ce mai mare campanie de vaccinare mondială din istorie.
Ce mai mare campanie de vaccinare mondială din istorie.[Sursa foto: Pexels]

Ce mai vastă campanie de vaccinare din istoria lumii, în plină desfășurare

Vaccinul Pfizer-BioNTEch a fost primul aprobat de Agenția Națională a Medicamentului în Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu, iar campaniile de vaccinare au început în cel puțin 92 de țări.

Serul de la Pfizer și cel de la Moderna au redus cu circa 95% rata de infecție cu virusul SARS-CoV-2, arată testele efectuate pe zeci de voluntari.

Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro

Vaccinul AstraZeneca este și el un jucător important, iar studiile recente arată că eficiența sa este foarte mare și depinde și de categoria de vârstă.

A primit prima autorizație în Marea Britanie pe 30 decembrie. 

China și Rusia au fost primele țări care au început campania de imunizare încă din iulie și august, înainte ca vaccinurile, produse tot de ele, să fie testate pe deplin. Au administrat milioane de doze și nu prea oferă detalii în ceea ce privește evoluția bolii, dar și starea celor care s-au imunizat.

Citeste si: O persoană a intrat în șoc anafilactic, la doar 10 minute după ce a primit vaccinul anti-COVID-19

SUA a fost cea mai afectată de pandemia de coronavirus, iar debutul capaniei de imunizare a început destul de slab, mai ales că vaccinarea s-a făcut inegal între state. În primă etapă s-au concentrat mai mult pe cadrele medicale, urmând ca în a doua fază să se axeze pe personalul din farmacii și din clinicile medicale. Ulterior, campania se va extinde și pentru alte categorii de oameni. 

În Statele Unite ale Americii se administrează, în medie, 1.365.820 de doze pe zi, potrivit ultimelor date. La această rată, ar fi nevoie de 10 luni pentru a acoperi 75% din populație cu vaccinul în două doze.

De câți ani este nevoie ca să vorbim iar despre normalitatea cu care eram obișnuiți.
De câți ani este nevoie ca să vorbim iar despre normalitatea cu care eram obișnuiți.[Sursa foto: Pexels]

Când viața va redeveni la normalul cu care eram obișnuiți 

Este cel mai controversat subiect, care în prezent este dezbătut de epidemiologi din toată lumea. Specialiștii spun că și după imunizarea anti-COVID, boala încă ar putea să se răspândească. Potrivit lui Anthony Fauci, unul dintre cei mai importanți experți în sănătate din America, vaccinarea a 70%- 85% din populația SUA ar permite o reîntoarcere la normalitate. 

Citeste si: Bill Gates spune când va lua sfârșit pandemia de COVID-19! "Până în vara anului 2021"

La nivel global lucrurile nu sunt tocmai roz. Media zilnică de administrare a vaccinurilor este de doar 6,24 de milioane, iar în acest ritm, va fi nevoie de circa 5 ani pentru a imunizat 75% din populația globală. Abia atunci putem să vorbim despre o posibilă revenire la viața normală. Însă, în fiecare zi, rata de vaccinare crește și apar și alți producători care dezvoltă seruri.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

România este pregătită pentru valul al treilea al pandemiei? Anunțul făcut de Raed Arafet

Coronavirus România! Peste 3.000 de cazuri de infectari cu virusul COVID-19

Cea de-a zecea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech ajunge astăzi în România

Selly, luat la rost de către Mircea Badea, după ce a fost amendat: „Există manelotecă”

SUPER COMOARA României de care s-a ales praful. Era considerată al doilea tezaur al țării

Ceaiul care poate declanșa cancer la colon. Mulți români continuă să-l bea fără să știe la ce se expun. Medicul Laura Ene avertizează

Șapte greșeli al părinților care pot afecta grav dezvoltarea copiilor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies