Ce risca sa pateasca Dragos Bucur si Dana Nalbaru pentru ca si-au retras fiica de la scoala: "Dacă nu îţi duci copilul la şcoală, eşti pasibil de amendă"

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti, Marian Banu, homeschooling-ul nu reprezintă un sistem recunoscut în România, drept urmare intră în sfera ilegalităţii. Mai mult, potrivit acestuia, aceşti copii, educaţi acasă, nu se pot întoarce în sistemul public pentru că nu au o diplomă care să le ateste studiile.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriere„Nu există niciun sistem homeschooling, orice formă de educaţie care nu are acreditare sau autorizaţie ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, n.r.) nu este legală, este în afara legii. Ce diplomă primeşte acel copil, cine o eliberează, cine dă calificative? Acesta nu poate merge la liceu, cel puţin nu la noi în ţară”, a declarat, pentru „Adevarul“, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Retragerea copilului de la şcoală pentru adoptarea unui sistem homeschool poate aduce amendă părintelui, potrivit directorului ARACIP, expertul în Educaţie Şerban Iosifescu, tocmai pentru că homeschooling-ul nu este reglementat. Cu toate acestea, există şi căi de acoperire pentru părinţii care aleg să îşi retragă copilul de la şcoală, respectiv şcolile-umbrelă. Mai mult, aceste şcoli-umbrelă reprezintă şi şansa de echivalare a studiilor din sistem homeschool şi reîntoarcerea copilului în sistemul de stat, dacă doreşte acest lucru.fara descriere

„Dacă nu îţi duci copilul la şcoală, eşti pasibil de amendă, pentru că intervine articolul privind interesul superior al copilului din Codul Civil, intervine dreptul la educaţie al copilului. Dar cu toate acestea, există posibilitatea ca părintele să se acopere legal prin înscrierea copilului la şcoli-umbrelă, din SUA, din Australia, unde acest sistem este recunoscut şi reglementat şi care pot elibera un certificate de absolvire care este recunoscut la noi. Astfel, se echivalează notele, iar copilul poate fi integrat în sistemul formal de educaţie. Însă este riscant, şi recomand ca părinţii să verifice mai întâi dacă certificatul eliberat de şcoala respectivă este recunoscut la noi în ţară”, a explicat directorul ARACIP, Şerban Iosifescu.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate