
kanald.ro
Ce se dă de pomană la Sâmbăta Morților. 3 bucate pe care le pregătesc gospodinele
Diverse
Ce se dă de pomană la Sâmbăta Morților? Iată idei de preparate pentru această zi importantă!
Ce se dă de pomană la Sâmbăta Morților? Iată 3 idei de rețete pe care gospodinele le pregătească pentru a le da de pomană în această zi importantă pentru credincioși.
Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, sărbătorită pe 4 noiembrie 2023, reprezintă o zi de semnificație puternică în tradiția ortodoxă. Conform credinței creștine, darurile și ofrandele aduse pentru sufletele celor decedați au puterea de a mijloci în fața lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârșite de aceștia în timpul vieții.
Cu acest scop, urmașii vizitează cimitirul pentru a curăța mormintele și pentru a așeza flori și lumânări aprinse la căpătâiul acestora.
În Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, Biserica Ortodoxă săvârșește ceea ce se numește parastas colectiv. Termenul "parastas" provine din limba greacă și înseamnă a mijloci sau a sta în locul cuiva.
Practica parastasului se bazează pe ideea că cei vii mijlocesc în fața lui Dumnezeu pentru cei decedați. Slujba parastasului este săvârșită cu speranța că, în urma jertfei și rugăciunilor noastre, Dumnezeu va ierta păcatele comise de cei decedați pe parcursul vieții lor.
Atunci când cineva primește un dar sau participă la o slujbă la biserică sau acasă, acesta rostește rugăciuni pentru iertarea celui decedat, cum ar fi "Dumnezeu să-l ierte" sau "Bogdaproste" (slăvit să fie Domnul), exprimând astfel dorința pentru iertarea sufletului celui adormit.
Citește și: Moșii de toamnă în 2023. Cum să te pregătești pentru această sărbătoare
Ce se dă de pomană la Sâmbăta Morților. 3 bucate pe care le pregătesc gospodinele
Iată 3 idei de bucate care se pregătesc pentru a fi oferite de pomană la Sâmbăta Morților! Pe lângă preparatele obișnuite, precum ciorbă, sarmale și pilaf, gospodinele mai pregătesc și alte bunătăți pentru a fi date pentru iertarea păcatelor celor decedați.
Ingrediente:
Pentru uns:
Mod de pregătire:
Pentru a pregăti colacii, aduceți ingredientele la temperatura camerei cu o oră înainte de a începe. Cerneți făina și rezervați o parte din ea pentru mai târziu.
Mărunțiți drojdia și amestecați-o cu zahăr. Încălziți laptele, adăugați-l peste drojdie și apoi incorporați făina.
Lăsați maiaua să crească pentru câteva minute sau până când își dublează volumul. Faceți o adâncitură în restul de făină și turnați maiaua.
Clătiți bolul cu apă și adăugați-o în amestec împreună cu sare, zahăr și ulei.
Frământați aluatul, adăugând făină treptat. Lăsați aluatul să crească în volum, apoi împărțiți-l în părți egale, alegeți modul în care doriți să împletiți colacii și așezați-i în tavă.
Lăsați-i să crească din nou, apoi coaceți-i la 180 de grade Celsius timp de 35 de minute sau până când devin aurii. După ce îi scoateți din cuptor, lăsați-i la răcit puțin, apoi ungeți-i cu ou și lapte.
Ce se dă de pomană la Sâmbăta Morților. 3 bucate pe care le pregătesc gospodinele
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru a prepara mălaiul dulce, amesteci ouăle și zahărul, apoi adaugi ulei treptat. Introdu coaja de lămâie, iaurtul, și esența de rom în compoziție și amesteci. Adaugi mălaiul, făina albă, și praful de copt treptat, amestecându-le cu grijă.
Tava se tapetează cu hârtie de copt, pui aluatul pentru mălaiul dulce, nivelezi și presari stafidele înmuiate în rom (acestea sunt, desigur, opționale). Coace la 160 de grade Celsius timp de 45-50 de minute.
Prăjitura se taie în bucăți pătrate sau în formă de romb și se poate servi simplă, cu sirop sau înmuiată în ciocolată.
Citește și: Rețete pentru dulciuri de casă: Cum să prepari deliciile de Halloween
Ce se dă de pomană la Sâmbăta Morților. 3 bucate pe care le pregătesc gospodinele
Ingrediente:
Pentru blat:
Pentru umplutură:
Mod de preparare:
Pentru plăcinta cu mere, începi cu umplutura pentru a avea timp să se răcească până te ocupi de aluat: răzuiește merele și călești cu zahăr și scorțișoară.
Apoi, pentru aluat, mixezi untul cu zahărul, adaugi esența de vanilie, oul, și smântâna, apoi amesteci cu făina treptat, sarea și praful de copt.
Împarți aluatul în două părți aproximativ egale, întinzi o parte în tava de copt, adaugi umplutura, apoi a doua parte de aluat deasupra. Coaceți la cuptorul preîncălzit timp de 30 – 40 de minute. După ce este gata, lăsați plăcinta la răcit, apoi o presărați cu zahăr pudră.
În ziua Moşilor de Toamnă, în anumite zone ale ţării, se prepară coliva cu un bănuţ, care apoi se dă sărmanului din sat pentru a aduce noroc.
Femeile evită să măture praful în casă şi să spele sau arunce gunoiul, ca să nu deranjeze sufletele celor decedaţi.
Tradiţia mai spune că în această zi cei adormiţi îşi pot vedea rudele lângă morminte ca printr-o pânză, și este important să fii împăcat cu toată lumea și să mergi la biserică, cu inima curată.
Surse: antena3.ro , unica.ro, bucataras.ro, libertatea.ro