Ce se întâmplă la centrala Cernobîl, după capturarea rușilor? Anunțul vine de la agenţia nucleară a ONU: „Transmisia a fost pierdută”

Agenția nucleară a ONU face un anunț de ultim moment despre situația de la centrala Cernobîl, capturată de ruși în urmă cu aproape două săptămâni.

Autor: Karina Morar

In articol:

La scurt timp de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, armata lui Vladmiri Putin punea stăpânire pe centrala nucleară de la Cernobîl.

Iar acum, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță că nu mai primește date din sistemele de monitorizare a materialului nuclear de la instalațiile de deșeuri radioactive ale centralei dezafectate.

Citeste si: Ce sumă colosală oferă Ucraina piloților ruși care își predau avionul: „Tu și familia ta puteți deveni bogați”

Ce se întâmplă la centrala Cernobîl, după capturarea rușilor

Centrala nucleară

[Sursa foto: PixaBay]

Avertisment privind centrala de la Cernobîl! Ce se întâmplă la două săptămâni de la capturarea rușilor 

”Transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută. Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând”, a anunţat agenţia nucleară a ONU, într-un comunicat. 

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În acest context, pentru că centrala este sub ocupație militară rusă, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu care este nivelul actual al radiaţiilor de la Cernobîl.

Astfel, după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost complet tăiată, din cauza luptelor ruso-ucrainene ce sunt în desfășurare, compania nucleară ucraineană Energoatom a anunțat că centrala de la Cernobîl ar putea elibera substanţe radioactive.

Și asta pentru că, spun specialiștii, combustibilul nuclear folosit nu se mai poate răci.

„A fost (n.r. centrala de la Cenobîl) complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, se arată pe pagina de Facebook a companiei naționale ucrainene de energie Ukrenergo.

Ulterior, pentru că repunerea în funcțiunea a electricității, din cauza trupelor rusești, este imposibilă, Ukrenergo a transmis că generatoarele diesel ale centralei de la Cernobîl, acolo unde în 1986 s-a produs cea mai mare catastrofă din istorie,

au intrat în funcțiune pentru a furniza electricitate. Însă, de menționat este faptul că rezevele de combustibil ajung doar pentru două zile de funcționalitate.

De cealaltă parte, trupele armate rusești spun că, împreună cu garda națională ucraineană, au securizat situl de la Cernobîl, fără a exista astfel vreun pericol. Informație pe care Ucraina o dezminte cu vehemență și spune că Rusia deține controlul centralei nucleare.

Totodată, AIEA transmite că Ucraina a dat o informare conform căreia ”devine din ce în ce mai urgentă” necesitatea schimbării personalului tehnic care se află in interiorul centralei de la Cernobîl.

Citeste si: S-a ”trezit” reactorul nuclear de la Cernobîl? Prima reacție a oficialilor români: ”Poate exista o reacție de fisiune spontană”

Conform informațiilor venite de la BBC,  muncitorii de la Cernobîl trăiesc în condiții grele de când centrala este sub dominație rusă, mâncarea și alimentele fiind limitate. Mai mult decât atât, stresul și oboseala și-ar putea pune amprenta asupra capacității lor de lucru, ceea ce ar putea fi destul de periculos privind sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească în interiorul centralei nucleare.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, mesaj sfâșietor, care a făcut înconjurul lumii: "Aceștia sunt copii bolnavi de cancer. Niciun agresor nu-i poate împiedica...

"Putin trebuie oprit!" Ce s-a întâmplat cu nou-născuții din Ucraina, care au venit pe lume în plin război

Celebru actor ucrainean, ucis în bombardamentele de la Irpin: „Și-a scos vesta antiglonț ca să protejeze micuții de gloanțele rusești”

9 nativi își vor depăși fricile de mâine. Racii își vor depăși fricile pe care le aveau în ceea ce privește un posibil eșec în relație

Două forțe mondiale cutremură toată lumea! Peste 5 miliarde de oameni ar muri. E fără precedent

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Exclusiv. Nicolae Ceaușescu și cântarul de aur! Aventurile clanului Ceaușescu după Revoluție

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies