Ce se verifica la ITP?

Inspectia tehnica periodica (ITP) consta intr-o serie de operatiuni de verificare a autoturismului. Acestea se efectueaza in vederea preintampinarii eventualelor defectiuni aparute in timp, avand ca scop evitarea unor accidente cauzate de probleme legate de sistemul de directie sau franare.

Distribuie pe:

fara descriere

Pentru automobilele noi prima inspectie tehnica trebuie facuta dupa trei ani de la achizitie, in timp ce la masinile cu vechime de pana in 12 ani ITP-ul se face o data la doi ani; autoturismele mai vechi de 12 ani trebuie sa aiba ITP-ul efectuat anual.

In randurile urmatoare vei descoperi cateva detalii legate de inspectia tehnica periodica, pentru a fi mai clar unde se efectueaza, ce parti vizeaza si de ce acte ai nevoie pentru a-ti inscrie masina la inspectie.

Unde se poate face ITP-ul?

Inspectia tehnica periodica se efectueaza numai in service-urile auto si in statiile autorizate de Registrul Auto Roman (RAR). Aceste ateliere au in dotare echipamente specializate cu ajutorul carora se determina daca autoturismul verificat este in parametri.

In general, intr-o statie ITP masina ta va fi testata cu ajutorul urmatoarelor aparate: un elevator, un stand cu role, un opacimetru, un analizor de gaze si un aparat pentru reglajul farurilor. Pretul unei verificari ITP variaza in general intre 80 si 180 de lei, in functie de modelul autoturismului si de atelierul in care faci verificarea.

Care sunt verificarile care se fac la Inspectia Tehnica Periodica?

La ITP se verifica nivelul de poluare, eficienta sistemului de franare, jocurile articulatiilor, starea luminilor si aspectul estetic. In cazul in care valorile constatate la inspectie nu se incadreaza in limitele admise, autoturismul va fi respins, fiind acordata o perioada in care proprietarul poate remedia defectiunile.

Emisiile de noxe sunt verificate cu ajutorul analizorului de gaze, iar cu ajutorul opacimetrului se determina particulele in suspensie iesite prin teava de esapament.

Pe standul cu role se determina eficienta sistemului de franare, directia si articulatiile fiind evaluate cu ajutorul elevatorului. Nu in ultimul rand, aparatul pentru reglajul farurilor este folosit la verificarea echipamentelor electrice si a starii farurilor.

In cazul in care constati o diminuare a puterii farurilor, poti merge la Autohut pentru baterii auto, astfel incat sa nu intampini probleme in timpul inspectiei.

Acte necesare ITP

Atunci cand mergi la inspectia tehnica ai nevoie de patru documente. In primul rand, cartea de identitate a vehiculului, in original, daca masina iti apartine, sau o copie dupa aceasta, in cazul in care autoturismul este cumparat in leasing. Mai trebuie sa prezinti certificatul de inmatriculare (talonul) in original, asigurarea de raspundere civila auto (RCA) si cartea de identitate a celui care se prezinta la statia ITP cu masina.

Programeaza-te online la inspectia tehnica periodica pentru a economisi timp. Multe ateliere afiseaza preturile tuturor operatiunilor, asa ca te poti orienta de acasa in aceasta privinta.

In concluzie, verificarea periodica a autovehiculului este conceputa ca un proces necesar pentru a creste siguranta masinilor pe drumurile publice. Este necesar sa te prezinti cu automobilul curat, in stare buna de functionare, iar daca ai cunostinta de anumite probleme ale masinii, ele ar trebui remediate din timp.

Inspectia tehnica periodica este obligatorie, iar in cazul in care circuli cu o masina care are ITP-ul expirat, pe langa amenda ti se confisca talonul si placutele de inmatriculare de catre politie, astfel ca nu vei mai putea muta masina decat pe platforma. Noteaza-ti data la care trebuie sa duci autoturismul la ITP, pentru a evita neplacerile.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate