Ce semnificație are șnurul de la mărțișor. De ce este colorat în alb și roșu

Vine, vine primăvara! Ce simbolizează șnurul de la mărțișor și de ce are acesta două culori specifice.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, culoare care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară.

Albul, la rândul său, semnifică puritate şi energie.

Acestea sunt simbolizate printr-un șnur colorat în alb și roșu. Șnurul de mărțișor este oferit de 1 martie, de ziua Babei Dochia care începe să își lepede cojoacele pe măsură ce vine căldura. Tradiția spune că firul mărțișorului ar fi fost tors de însăși Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.

Ce semnificație au culorile mărțișorului

Ce semnificație au culorile mărțișorului

[Sursa foto: PixaBay]

Semnificația șnurului de la mărțișor

Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii. Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu.

Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.

Citeste si: În ce stare se află Nikita de România, după ce a ajuns în comă la spital! Decizia luată de medici- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Legenda Babei Dochia. Tradiții și obiceiuri pentru prima zi de primăvară

Se spune că, în vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire răsucite de lână colorată, albă şi neagră sau albă şi albastră, şi era dăruit în prima zi din luna martie.

Cât timp se poartă șnurul de mărțișor la mâna

Mărțișorul de poartă de pe 1 până pe 9 martie, în funcție de zonele și tradițiile din România.

Oricare ar fi credințele și superstițiile zilei de 1 Martie și de Mărțișor, e bine ca tradiția mărțișorului să meargă mai departe.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de 1 Martie pentru cei dragi

În Dobrogea și în Muntenia se obișnuiește că mărțișorul să fie purtat în intervalul 1-9 martie, când Babă Dochia renunță la cele 9 cojoace ale iernii, în alte zone se poartă toată luna martie. În Moldova, mărțișorul este purtat chiar și de bărbați, urmând apoi ca femeile să primească altul de la ei, pe 9 martie.surse: csid.ro, a1.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Povestea mărțișorului, 1 martie 2022. Astăzi începe primăvara calendaristică

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

Ce s-a întâmplat cu puțin timp înainte ca cei trei români să-și piardă viața în accidentul din Bulgaria. Au ieșit la iveală imaginile de pe camerele de supraveghere, amplasate...

5 zodii dau lovitura. Berbecii vor obține o reușită importantă

NENOROCIREA care s-a abătut asupra României. Aceste zile sunt critice. Au ANUNȚAT OFICIAL

Vlăduța Lupău a născut un băiețel! Ce nume unic i-a ales micuțului său

Un alt produs consumat de români în cantități industriale devine lux. La ce preț a ajuns

Dan Petrescu, DEMIS de la CFR Cluj – Mirel Rădoi pregătit să-i ia locul – Planul lui Neluțu Varga după ce a făcut o criză de nervi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies