Cel mai bogat pensionar din România, legătura incredibilă cu infractorii periculoși care au evadat de la Colibași! ”Escape Plan” în varianta românească, cu Gheorghe Bălășoiu în rol principal

Gheorghe Bălășoiu, românul cu cea mai mare pensie din România, are pe conștiință cea mai spectaculoasă evadare din ultimii 20 de ani, în România.

Distribuie pe:

Autor: Radu Constantin

gheorghe balasoiu
Gheorghe Bălășoiu, românul cu cea mai mare pensie


In articol:

Gheorghe Bălășoiu este cunoscut în acest moment în România ca fiind omul cu cea mai mare pensie, aproape 15.000 euro pe lună. În vârstă de 71 de ani, fostul procuror din vremea comuniștilor, a devenit, după Revoluție, director al Penitenciarului Colibași, poziție pe care a ocupat-o până în 2005. Cea mai proastă noapte pentru el a fost cea din 4 spre 5 martie 2000, atunci când 6 deținuți au reușit cea mai spectaculoasă evadare din istoria recentă a României. A fost prima și singura evadare din penitenciarul de maximă siguranță Colibași, cu excepția unui alt deținut de aici care în 2015 a fugit de la un spital unde fusese dus sub escortă pentru tratament.

Au păcălit gardienii cu ”momâi” ascunse sub pături

Povestea evadării celor șase deținuți periculoși de la camera 402 a făcut senzație în presa de atunci, fiind comparată cu povestea Contelui de Monte-Cristo. Pușcăriașii s-au folosit de câteva simple lame de ras pentru a tăia gratiile și a săpa un tunel pe sub zidurile din beton ale închisorii.

Deținuții au pregătit minuțios evadarea din penitenciarul lui Bălășoiu. Ei au făcut rost de mai multe lame de ras pe care le-au primit de la prieteni și familie ascunse în pachetele de țigări. Apoi le-au tăiat și le-au prins de o bucată de lemn, construindu-și astfel un bomfaier improvizat.

Citeste si: Ce va zice Andreea Esca acum? Au apărut nişte poze cu Alexia Eram... De la 20 de ani? Foto - evz.ro

Operațiunea a durat câteva ore bune și a început cu tăierea gratiilor de la ferestre. Au reușit să facă acest lucru după câteva ore bune de muncă, însă și-au dat seama că gardienii, care controlau celulele la câteva ore, chiar și pe timp de noapte, își vor da seama că lipsesc și vor alerta poliția. Atunci, aceștia au improvizat din lenjerie și haine mai multe ”momâi”, pe care le-au ascuns sub pături, astfel încât acestea să aibă o formă umană și să pară că dorm.

Deținuții au săpat un tunel cu lame de ras

După ce au ieșit din celule au trecut de două garduri de sârmă ghmipată, îndepărtând firele și apoi au trecut pe sub gardurile din beton printr-o gaură prin care observaseră că pătrund câinii. Ei au lărgit respectivul ”tunel” tot cu ajutorul lamelor de ras.

Penitenciarul Colibași
Penitenciarul Colibași, locul de unde n-a mai evadat nimeni de 20 de ani

Stupefacția lui Gheorghe Bălăoiu a fost maximă, a doua zi, când a auzit că i-au fugit deținuții. El nu a reușit, în primă fază, să înțeleagă, cum au reușit aceștia să taie gratiile și să circule prin curte fără să-i vadă nimeni. Ion Gârdeanu, directorul adjunct de la Colibași, a găsit dispozitivul artizanal format din lame de ras și a repetat experimentul. În doar două ore, a reușit să taie și el barele de metal de la ferestre.

Scandalul care a urmat a fost unul enorm și chiar dacă evadații au fost prinși după câteva luni, toată lumea se aștepta ca Bălășoiu să fie demis. Nu s-a întâmplat așa, el rezistând în funcție încă cinci ani datorită relației bune pe care o avea cu Emilian Stănișor, fost director general al Direcției Generale a Penitenciarelor.

”Relațiile” l-au salvat pe Gheorghe Bălășoiu, românul cu cea mai mare pensie

Abia în 2005, Gheorghe Bălășoiu a fost demis, după ce Monica Macovei a ajuns Ministru al Justiției și l-a numit pe Marius Iacob șef la Administrația Națională a Penitenciarelor. Acesta a dispus un control la Penitenciarul Colibași în urma cărora au fost reclamate mai multe nereguli. Presa vremii scria că Gheorghe Bălășoiu ar fi decontat suma de 400 milioane lei pentru construcția a două foișoare, imediat după marea evadare din 2000, însă acestea apăreau doar pe hârtie. În realitate, ele nu ar mai fi fost niciodată executate. România Liberă scria atunci că Bălășoiu ar fi reușit chiar să-și ridice o vilă ”din banii de bugetar” în cei 8 ani cât a fost director la Penitenciarul Colibași.

Acum, Gheorghe Bălășoiu nu mai are altfel de probleme. El este un pesnionar fericit, care încasează o sumă uriașă de la Statul Român. Anul trecut, el primea aproape 15.000 euro pe lună doar din pensia de fost magistrat.

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Cu cât i-a crescut venitul lui Gheorghe Bălășoiu, bărbatul cu cea mai mare pensie specială

Bărbatul cu cea mai mare pensie din România va primi și mai mulți bani! Gheorghe Bălășoiu a învins statul în instanță! Despre ce sumă fabuloasă este vorba? EXCLUSIV

Clătite din cartofi. O rețetă delicioasă pentru micul dejun. Cum o prepari în câteva minute

S-a lămurit misterul dispariției celui mai bogat pensionar român! Gheorghe Bălășoiu încasează 66701 lei pe lună FOTO EXCLUSIV

Pensiile speciale nu vor dispărea! Incredibil, cât este acum cea mai mare pensie specială

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies