kanald.ro
Exclusiv
Cinci greșeli care pot ruina vacanța! Medicii vorbesc despre cele mai mari pericole alimentare de pe litoral! Nimeni nu se aștepta ca apa să fie printre ele | EXCLUSIV
Nutriționistul Ana Maria Demetrescu ne-a explicat, în exclusivitate, care sunt cele mai mari pericole alimentare de pe litoral și ce să facem dacă nu vrem să terminăm vacanța la spital!
Vacanțele sunt cu siguranță momentul preferat al fiecăruia. După o perioadă lungă, aglomerată și încărcată de stres, orice om are nevoie de câteva zile pline de relaxare. Litoralul de la malul Mării Negre rămâne una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor, iar la rând pot urma cu siguranță Grecia, Turcia și Bulgaria.
Din păcate însă, oricât de mult așteptată și dorită este o vacanță, ea nu vine fără posibile riscuri și aspecte negative, iar medicii trag an de an semnale de alarmă cu privire la pericolele care pot apărea în timpul vacanțelor pe litoral! Nu de puține ori auzim de restaurante închise, cantități impresionante de produse confiscate sau chiar de un număr
Citeste si: Legiștii au finalizat necropsia! Care a fost CAUZA morții doctoriței Ștefania Szabo - kanald.ro
O surpriză pentru cei mai mulți dintre noi este faptul că și apa poate avea efecte dăunătoare, mai ales dacă a fost depozitată în sticlă de plastic, pentru mult timp și în soare.
Băuturile, un dușman pentru siluetă și pentru sănătate?!
Vara obișnuim să consumăm mai multe lichide și sunt recomandate tocmai pentru a ne hidrata organismul. Este important de precizat însă că nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici cafea în exces.
Un alt aspect foarte important este acela că lichidele nu trebuie să fie foarte reci, tocmai pentru a nu cauza și mai multe probleme organismului. În timpul vacanțelor, oamenii se relaxează, iar una dintre cele mai consumate băuturi este cu siguranță berea."În vacanță ar fi bine să avem grijă la bere, pentru că vara atât bărbații, cât și femeile preferă să consume bere în exces.
Dacă vrem cu adevărat să avem un echilibru este bine să mâncăm un pic din fiecare și să facem multă mișcare pentru că vara corpul nostru are mult mai multe calorii. Iarna intră un pic în repaos pentru că este foarte frig și nici activitatea noastră nu mai este atât de intensă.
Nutriționistul Ana Maria Demetrescu
Ce riscuri au gogoșile și clătitele vândute la colț de stradă
În timpul vacanțelor apar din ce în ce mai multe tentații, iar dulciurile se numără printre ele. Clătitele, înghețata, gogoșile și prăjiturile sunt adesea plăceri vinovate în timpul anului, iar în vacanță avem tendința să dăm frâu liber poftelor așa că s-ar putea să nu mai refuzăm dulciurile pe care poate le-am ține la distanță în mod
normal.Un pericol însă îl pot reprezenta și gogoșile sau clătitele vândute la colț de stradă pe litoral, după cum atrage atenția Ana Maria Demetrescu.
"Există însă riscul să ne îngrășăm, tocmai din excesul caloric pe care îl facem datorită vacanțelor pentru că plecăm și începem să mâncăm de toate. Trebuie să fim foarte atenți și la zahăr, la toate alimentele dulci, sucuri, clătite, gogoși. Acele produse care se găsesc prin stațiuni, dar și alte dulciuri prăjite sunt foarte dăunătoare și periculoase, mai ales pot conține o serie de substanțe periculoase pentru organism.
Multe dintre ele sunt congelate, aluatul acela nu este preparat acolo, și prăjite într-o baie de ulei. Clătitele respective există posibilitatea să fie făcute mai mult din prafuri, fără să existe vreun ingredient natural. Plus că trebuie să ținem cont de modul de depozitare și igiena alimentelor", a mai precizat ea.
Dulciuri, papanași cu frișcă pe o farfurie
Mare atenție pe unde și ce mâncăm
Temperaturile mari duc la degradarea mult mai rapidă a anumitor produse, iar dacă acestea nu sunt depozitate în condiții bune și respectând normele sanitare se pot transforma în adevărați dușmani pentru organism. Medicii recomandă să fim atenți la terasele pe care le alegem și la preparatele culinare pe care le servim, tocmai pentru a evita eventuale vizite nedorite la spital!
"Vara, dacă mergem și mâncăm în restaurante sau locuri care nu păstrează igiena alimentară, pot apărea intoxicații. Mare atenție la carne și la pește. Depozitate la căldură, automat se dezvoltă foarte multe bacterii care ne pot cauza și ne pot face foarte mult rău", a mai explicat nutriționistul.
Pe lângă asta, un aspect foarte important sunt și sosurile grele pe care le punem spre exemplu la salate sau pe care le folosim la carne. Maioneza poate fi și ea un dușman pentru organism așa că medicul nutriționist recomandă să o înlocuim cu un sos rapid realizat din ulei, oțet, sare și piper.
"Mare atenție la maioneze și la sosuri, pentru că și aici ne bucurăm că luăm o salată și mâncăm ceva fresh, dar vine însoțită de acea maioneză care nu știm cât de bună este, vorbim de o bombă calorică și greu de digerat. Trebuie evitate mai ales sosurile sintetice!
Dacă alegem să mâncăm de la fast – food, pentru că în vacanțe cea mai mare parte a oamenilor acolo se duc, la fel maionezele și sosurile acelea ar trebui evitate. Mai bine optăm pentru puțin oțet, ulei, sare și piper. Un sos fresh este mult mai bun decât acele maioneze plus că pot apărea intoxicații alimentare", a mai explicat Ana Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.
O sticlă din plastic, umplută cu apă
Apa în sticle de plastic, un pericol major pe timpul verii
Nutriționistul trage un semnal de alarmă cu privire la apa depozitată în sticle de plastic pe timpul verii. PET-urile se pare că nu sunt cea mai potrivită variantă, mai ales în zilele caniculare, existând riscul ca materialul să dezvolte metale grele pe care le lasă în apă și ajung ulterior în interiorul organismului uman, ducând la intoxicații.
"Ar fi bine să mâncăm în general în locații unde este trafic, unde sunt clienți pentru că acolo mâncarea în general este proaspătă. Mare atenție și la apă și la PET-uri. Apa băută din plastic, pentru că în căldură, PET-ul respectiv dezvoltă niște toxine pe care noi, prin consum, le introducem în corp și atunci apar la fel o durere de cap, amețeli, de la intoxicația cu metale grele.
Ar fi bine să specificăm că la alimentele periculoase pot intra și apa băută din PET-uri sau mâncarea depozitată în caserole din plastic. Cel puțin vara, ar fi bine să încercăm să folosim sticle din sticlă", a mai precizat nutriționistul Ana Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.
Dacă aveți mai multe informații pe acest subiect, nu ezitați să ne contactați pe adresa de mail [email protected]!