Cine a fost Sfântul Valentin și care este legătura sa cu Ziua Îndrăgostiților

Toată lumea așteaptă cu nerăbdare Ziua Îndrăgostiților, dar majoritatea nu știu legenda care stă la baza ei. Iată cine a fost Sfântul Valentin.

Cine a fost Sfantul Valentin
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Istoria numelui acestui Sfânt datează încă din secolul al treilea, pe vremea Imperiului Roman. Sfântul Valentin era preot în timpul conducerii lui Claudius al II-lea, împărat care a interzis căsătoriile, deoarece nu veneau bărbații la război, de teama despărțirii de persoana iubită.

Deși cuvântul împăratului nu era trecut de nimeni, Sfântul Valentin a luat atitudine și a căsătorit soldații în secret, înainte de a merge la război. Ani mai tărziu, Claudius al II-lea află secretul și îl condamnă pe sfânt la moarte.

Cine a fost Sfântul Valentin

O relatare din anii 1400 îl descrie pe Valentin ca fiind un preot dintr-un templu, care a fost decapitat lângă Roma de către împăratul Claudius al II-lea pentru că a ajutat cuplurile creștine să se căsătorească. Cel pe care îl sărbătorim de Sfântul Valentin este cunoscut oficial drept Sfântul Valentin al Romei, pentru a-l diferenția de ceilalți cel puțin 12 Valentini de pe listă.

Sfântul Valentin are multe responsabilități spirituale. Oamenii se roagă la el să vegheze asupra vieții îndrăgostiților, în primul rând, dar și asupra intervențiilor referitoare la apicultură și epilepsie, precum și la ciumă, leșin și călătorii. În mod previzibil, el este, de asemenea, ocrotitorul cuplurilor logodite și al mariajelor fericite.

Craniul Sfântului Valentin, împodobit cu flori, este expus în Bazilica Santa Maria, din Cosmedin, Roma.

Citeste si: Cele mai neinspirate cadouri de Valentine's Day. Să nu iei niciodată așa ceva

Citeste si: ”Legea nu își face cum ar trebui treaba." Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au ajuns la poliție după ce s-au luat la bătaie- kfetele.ro

Citeste si: Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare după o nouă acuzație de agresiune din partea altei enoriașe. Ce a pățit aceasta- bzi.ro

Sfântul Mucenic Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius. Au primit sfârșitul mucenicesc și ucenicii acestuia: Procul, Efiv și Apolonie, în anul 273. Cinstitele trupuri ale celor patru martiri au fost aduse și îngropate în cetatea Interamna, în glas de rugăciune al poporului dreptcredincios adunat să-i întâmpine pe acești vrednici mucenici ai lui Hristos.

Minuni săvârșite de Sfântul Valentin

Printre minunile săvârșite de mucenic amintim vindecarea fratelui tribunului roman Frontanus de o boală foarte grea, tămăduirea lui Cherimon, fiul vestitului filosof roman Craton, eveniment în urmă căruia s-au botezat Craton și întreaga familie a acestuia, împreună cu trei tineri filosofi care au devenit ucenicii Sfântului Mucenic Valentin: Procul, Efiv și Apolonie.

Nu trebuie omisă nici minunea vindecării tânărului Avundie, fiului eparhului cetății, precum nici blândețea cu care Mucenicul lui Hristos, Valentin, a binecuvântat prin Taina Sfintei Căsătorii legătura dintre o tânără creștină cu un soldat păgân, proaspăt convertit la credința în Hristos. De altfel, acest din urmă eveniment i-a adus, mai ales în Apus, Sfântului Valentin renumele de ocrotitor al iubirii din interiorul familie creștine.

Ce legatură are Sfântul Valentin cu Ziua Îndrăgostiților

În Roma antică, anual în jurul datei de 14 februarie, se sărbătoreau Lupercaliile, închinate zeului fertilității, păstorilor și turmelor sale. Ziua se încheia cu o petrecere și o masă copioasă, unde se formau și viitoarele cupluri de îndrăgostiți. În încercarea de a contracara această sărbătoare păgână, în anul 496 papa Gelasiu I instituie în ziua de 14 februarie sărbătoarea Sfântului Valentin.

Citeste si: Valentine's Day, 14 februarie 2022. Vezi cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în România și în alte țări ale lumii

Un alt motiv al acestui faimos patronaj legat de Ziua Îndrăgostiților ar fi ipoteza că în această zi, 14 februarie, se împerechează păsările. Această credință vine din secolul al XIV-lea, fiind ideea poetului englez Geoffrey Chaucer. Deoarece în Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă, a iubirii dătătoare de viaţă.


Surse: pravila.ro 

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum să petreci Ziua Îndrăgostiților 2022 în pandemie. 10 idei pentru a sărbători Valentine's Day

Ziua Îndrăgostiților 2022. Se spune sa nu La Mulți Ani pe 14 februarie, la sărbătoarea Sf. Valentin

Zodia vedetă a zilei! Gestul pe care îl fac nativii azi și le aduce doar bătăi de cap! Au numai de pierdut în plan sentimental

Se termină cu sărăcia pentru 6 zodii. Scapă de cheltuieli și pun bani deoparte. Taurii vor pune bani deoparte

Se schimbă PENSIILE în România! Legea care va intra în vigoare în toată țara

,,A închis ochii cu un singur of.” Anamaria Prodan, declarații emoționante despre ultimele momente ale mamei ei

Presupusa amantă a lui Gigi Becali este de nerecunoscut. Imagini rare cu superba blondă

Dan Petrescu, dat afară de Neluțu Varga de la CFR – Planul patronului din umbră, câți bani ar urma să primească Bursucul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies