Cine are zi liberă pe 1 iunie 2023? Vezi care sunt norocoșii care se bucură de o mini vacanță în această perioadă

Cine se bucură de zi liberă în data de 1 iunie 2023? Iată câte zile libere primesc românii în prima lună de vară!

Autor: Sabrina Saghin

In articol:

Cine beneficiază de zi liberă în data de 1 iunie 2023? Vezi câte zile libere primesc românii în luna iunie!

Cine are zi liberă pe 1 iunie 2023

Ziua de 1 iunie este destinată copiilor și părinților pentru a petrece timp de calitate împreună. Cu toate acestea, sărbătoarea nu este destinată doar acestora, întrucât în iulie 2016 s-a depus un proiect de modificare a Codului Muncii în sensul introducerii zilei de 1 iunie pe lista sărbătorilor legale.

Astfel, câteva luni mai târziu, și anume în septembrie, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind Cameră Decizională.

Acum, Ziua Copilului este sărbătoare legală și zi liberă pentru toți salariații din România, indiferent că activează în mediul privat sau la stat.

Cum anul acesta ziua de 1 iunie pică într-o zi de joi, la finalul anului 2022 s-a stabilit ca bugetarii să beneficieze de încă o zi liberă și anume vineri, 2 iunie. De asemenea, aceștia vor trebui să recupereze ziua ulterior.

Așadar, salariații din mediul privat vor beneficia de zi liberă doar de 1 iunie, urmând să se întoarcă la lucru pe data de 2 iunie, în timp ce bugetarii se bucură de o minivacanță începând cu Ziua Copilului, plus vineri, fiind punte între sărbătoarea legală și weekend.

Citeste si: Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Citește și: Program poștă 1 iunie 2023. Vezi cum lucrează Poșta Română de Ziua Copilului

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului 2023. Obiceiuri creștine și superstiții în ziua de Ispas

În zilele libere de sărbătoare legală nu se lucrează, excepție făcând unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Conform Codului muncii, angajații care nu beneficiază de zile libere în datele cu sărbătoare legală, trebuie să primească răsplată în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. În cazul în care aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Cine are zi liberă pe 1 iunie 2023. Vezi câte zile libere primesc românii în luna iunie

Cine are zi liberă pe 1 iunie 2023. Vezi câte zile libere primesc românii în luna iunie

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Au apărut detalii cutremurătoare care ar juca un rol important în aflarea cauzei morții tinerei care a fost găsită moartă pe plaja din Mamaia- radioimpuls.ro

Câte zile primesc românii în luna iunie

1 iunie este sărbătoare legală încă din 2016. Întrucât Ziua Copilului cade într-o zi de joi, Guvernul a hotărât să mai ofere o zi liberă lucrătorilor de la stat (pe care o vor recupera ulterior) pentru a face punte cu weekend-ul ce urmează. Astfel, bugetarii vor beneficia de 2 zile libere, plus weekendu-ul.

Însă minivacanța nu se oprește aici, întrucât imediat după weekend urmează încă o sărbătoare legală de care beneficiază atât salariații din mediul privat, cât si de stat.

Astfel, salariații din mediul privat vor beneficia de zile libere pe 1 iunie, 3 și 4 iunie (weekend) și 5 iunie, zi în care se sărbătoresc Rusaliile, în timp ce cei care activează la stat se vor bucura de 5 zile libere, întrucât vor avea punte pe 2 iunie.

Zile libere în 2023

 • 1 ianuarie- Anul Nou (în 2023, duminică);
 • 2 ianuarie- Anul Nou (a doua zi de Anul Nou 2023 pică luni);
 • 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române (ziua Unirii Principatelor Române 2023 sau Mica Unire, marți);
 • 14 aprilie- Vinerea Mare;
 • 16 aprilie- Paștele (ca în fiecare an, prima zi de Paște pică duminica);
 • 17 aprilie- Paștele (luni);
 • 1 mai- Ziua Muncii (în 2023 Ziua Muncii pică luni);
 • 1 iunie- Ziua Copilului (în 2023 pică joi);
 • 4 iunie- Rusalii (ca în fiecare an, prima zi de Rusalii pică duminica);
 • 5 iunie- Rusalii (A doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh 2023 pică luni);
 • 15 august- Sfânta Marie (Sf Marie 2023 pică într-o zi de marți);
 • 30 noiembrie- Sfântul Andrei (în 2023 Sf Andrei pică joi);
 • 1 decembrie- Ziua Națională a României (vineri);
 • 25 decembrie- Crăciun (luni);
 • 26 decembrie- Crăciun (marți).

Surse: fanatik.ro., mediafax.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

„Ce zice Ștefan când te vede așa, goală?” Val de reacții, după ce o fotografie cu Lavinia Pîrva a ajuns pe internet. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a făcut senzație într-un...

Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian, după ce actorul a fost văzut acasă la Lia Bugnar! Artista nu poate să treacă peste gestul făcut de iubitul ei?

Cel mai înspăimântător sunet din lume a fost reprodus. Era folosit la sacrificiile umane

Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație

Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies