Cine este Daniel Dines, fondatorul UiPath. Cum a ajuns cel mai bogat român din lume. „Am avut o idee nebunească!”

Daniel Dines este un programator român care a transformat o „idee nebunească” într-o afacere de miliarde de dolari.

Cine este Daniel Dines, cel mai bogat român din lume
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Daniel Dines este unul dintre programatorii români care au cunoscut succesul și în afara granițelor.

În vârstă de 49 de ani, fondatorul UiPath, are o avere de peste opt miliarde de dolari, după a doua zi de tranzacţionare a companiei la Bursa de la New York. 

Cine este Daniel Dines, cel mai bogat român din lume

Daniel Dines se poziţionează pe locul 464 în clasamentul Forbes al celor mai bogate persoane în anul 2021, cu o avere estimată de publicaţia americană la peste 8 miliarde de dolari în urma listării de la New York a UiPath.

Doar doi români sunt incluşi pe lista Forbes a celor mai bogate persoane din lume, Daniel Dines şi Ion Ţiriac, care este pe locul 1915 cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Spre comparaţie, primul loc este ocupat de Jeff Bezos, fondator al Amazon, cu o avere de 196 miliarde de dolari.

Daniel Dines a studiat informatica la București

Daniel Dines a crescut în România și a studiat matematica şi informatica la Universitatea din Bucureşti. El a înfiinţat o companie denumită DeskOver, pe care în 2015 a redenumit-o UiPath. În anul 2017, muta sediul central la New York.

Potrivit Bloomberg, producătorul de software deţine toate acţiunile Clasa B de la UiPath, care îi conferă câte 35 de drepturi de vot fiecare, comparativ cu un singur drept de vot pentru acţiunile Clasa A.

Potrivit documentaţiei de listare, Daniel Dines va continua să controleze UiPath şi după IPO, operaţiune cu prilejul căreia a vândut acţiuni în valoare de aproximativ 75 de milioane de dolari.

„La un anumit moment trebuie să devii o companie publică pentru a le permite angajaţilor tăi să obţină mai multă lichiditate să le oferi opţiuni cu acţiuni. Suntem aproape de acest punct”, declara anul trecut Daniel Dines.

Citeste si: Mirela Vaida, din nou în pericol. Agresoarea ei umblă liberă pe străzi și atacă alți oameni- bzi.ro

Miercuri, 21 aprilie 2021, la scurt timp după deschiderea Bursei de la New York, acţiunile UiPath se tranzacţionau între 62 şi 64 dolari, în creştere cu 14% faţă de intervalul de preţ vizat cu ocazia Ofertei sale Publice Iniţiale (IPO). Daniel Dines a reuşit să vândă 23,89 milioane acţiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune şi a strâns 1,34 miliarde de dolari.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari.

UiPath,  prima companie născută în România listată la Bursa de la New York

În 2001, Daniel Dines pleca în SUA pentru a lucra la Microsoft Corp, însă la câțiva ani după se întorcea în țară și punea bazele uneia dintre cele mai succes afaceri ale lumii, scrie Bloomberg. UiPath (PATH) este  producător de roboţi software fondat în Bucureşti, care acum are sediul central în New York şi a ajuns liderul noii industrii de automatizare a sarcinilor repetitive din companii.

„Pentru cineva care, la 20 de ani, ajungea în SUA din Europa, a fost o mare provocare să mă adaptez la viaţa din State, chiar dacă din punct de vedere profesional experienţa mea la Microsoft a fost una grozavă”, spunea Daniel Dines anul trecut la conferinţa anuală de tehnologie Montgomery Summit. În consecinţă, „am avut o idee nebunească să mă întorc şi să înfiinţez o companie”,  declara Daniel Dines.

UiPath, care în 2019 a fost evaluată la şapte miliarde de dolari, este în prezent evaluată la aproape 30 de miliarde de dolari, ceea ce îl pune pe Daniel Dines în rândul celor mai bogaţi 50 de oameni ai planetei, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

„Să începi o companie dintr-un loc mic fără o piaţă îţi oferă un avantaj ascuns: te obligă să gândeşti global încă din prima zi”, scria acesta într-o scrisoare inclusă în documentaţia depusă de UiPath pentru listare. În această scrisoare, Daniel Dines mai spune că UiPath se pregătea de listare încă de la începutul anului trecut.

Daniel Dines, mai bogat decât George Soros

Fondatorul UiPath Daniel Dines a cucerit topurile miliardarilor, după listarea companiei pe Bursa de la New York. Românul a ajuns pe locul 346 în topul miliardarilor Bloomberg, chiar deasupra miliardarului George Soros.

Filantropul ungar se află sub Daniel Dines, în topul Bloomberg, pe locul 347, cu o avere de 7,6 miliarde de dolari.

 

SURSE: Bloomberg  

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Jador, totul despre eliminarea Anei Porgras de la Survivor România! Ce a spus despre Faimoasă și Zanni: „Eu am despărțit o iubire”/ EXCLUSIV

Irinel Columbeanu, dezvăluiri inedite din timpul căsniciei cu fosta soție, Monica Gabor: „Visul ei a fost să ajungă la...”

Percheziții de amploare în magazinele erotice din țară! Ce-au putut să găsească anchetatorii pe rafturile lor: "Se vindeau cu eticheta de produs de uz casnic..."

Horoscop Zilnic Joi 13 Mai 2021: Se anunță o perioadă bună din punct de vedere energetic și prosperă

Calendar Ortodox 13 mai 2021. Una dintre cele mai mari sfinte ale Bisericii. Te apără de viclenia duşmanilor

Surpriza anului! Țiriac se însoară din nou! I-a dat deja inelul: viitoare soție este și ea super celebră

Istoria secretă. Adevărul despre bomba atomică a lui Nicolae Ceaușescu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies