Cine este Maia Sandu. Președintele ales al Republicii Moldova are cetățenie română

Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Duminică, 15 noiembrie, au avut loc alegerile prezidențiale, al doilea scrutin, în Republica Moldova. În urma voturilor, Maia Sandu devine prima femeie președinte a acestei țări.

Maia Sandu are o cariera profesională impresionantă

Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni. Ea are studii economice și în relații internaționale. În perioada 2009−2010, Maia Sandu a obținut un titlu de Master în administrație publică la Harvard. De asemenea, noul președinte al Republicii Moldova a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington. 

În 2012 își începe cariera de ministru al Educației, ca apoi să devină premierul R. Moldova în anul 2019. Cu specializări și un master făcut în America pe economie, Maia Sandu a devenit o alternativă democrată la destinele Moldovei.

Citeste si: Klaus Iohannis o felicită pe Maria Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale: ”Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic”

Citeste si: Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Guvernarea acesteia a durat din iunie până în noiembrie, când în urma unei decizii din Parlament, guvernul este demis. Odată cu lansarea alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a devenit contracandidatul cel mai de temut pentru Igor Dodon, pentru că era văzută ca o speranță de a rupe legăturile cu Rusia lui Putin și apropiera de Occident.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Totuși, într-un interviu acordat celor de la Euronews, președintele ales, Maia Sandu, declara că Moldova trebuie să se orienteze către occident, dar fără a neglija și relațiile cu Putin.  „Moldova se află la o răscruce de drumuri. Ori devine un stat funcțional cu conducere competentă – sau devine un stat eșuat. Și un stat funcțional înseamnă, în primul rând, un stat care oprește corupția și un stat care încurajează afacerile și, la rândul lor, companiile creează locuri de muncă, plătesc pensii și salarii.

Moldova are doi vecini, România și Ucraina. Și sub președintele Dodon, relațiile cu aceste țări au fost complet înghețate.

Maia Sandu are cetățenie română
Maia Sandu are cetățenie română

Relațiile cu UE și SUA au mers din rău în rău, dar chiar și cu Rusia. Igor Dodon a folosit acest lucru pentru interesele sale personale. În niciun caz pentru a rezolva problemele țării. Și atunci știm că Rusia nu oferă asistență tehnică și de dezvoltare. De aceea trebuie să revenim la o politică externă echilibrată și să revenim pe drumul cel bun cu relații bune cu România, cu Ucraina, cu UE și SUA. Și da, am promovat integrarea UE, integrarea Moldovei în UE. Și asta voi face ca președinte”, declara Maia Sandu.

Maia Sandu are cetățenie română

Faptul că Maia Sandu are cetățenie română a fost un aspect de care s-a folosit Igor Dodon în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova. El îi avertiza pe cetăţeni că Maia Sandu are şi cetăţenia română şi că ea ar dori să lichideze statalitatea țării.

„Eu sunt pentru apărarea statalităţii R. Moldova. Eu nu voi permite să închinăm ţara ruşilor sau românilor. Da, ei ne sunt fraţi, dar frate frate, dar fiecare stăpân la dânsul acasă. Eu nu cred că este bine pentru R. Moldova când prima persoană în stat, preşedintele, este cetăţean al altui stat, aşa cum este Maia Sandu. Eu văr rog să luaţi în calcul acest lucru”, a afirmat Igor Dodon într-un briefing de presă, susținut în timpul campaniei electorale.

De cealaltă parte, președintele ales al R. Moldova nu vedea o problemă în acest sens. „Dragi cetăţeni, aşa cum am fost sinceră întotdeauna aşa o să fiu şi acum. Eu am cetăţenia românească aşa cum o au şi foarte mulţi oameni. Vă respect pe dumneavoastră aşa cum trebuie şi eu să fiu respectată de oponentul meu”, afirma Maia Sandu, într-o dezbatere electorală între ea și Igor Dodon.

Maia Sandu are cetățenie română
Maia Sandu, președintele ales al R. Moldova

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

O tânără de 16 ani a fost prinsă sub dărâmături, după ce un șofer a intrat cu tir-ul într-o casă

Un bătrân de 91 de ani, care se dădea cu parapanta, a supravieţuit după ce s-a prăbușit în ocean

Alex Bodi a investit masiv înainte să fie arestat. Omul de afaceri a achiziţionat un cinematograf, un hotel, dar şi o parte dintr-un castel

Mesaje importante transmise de astre zodiilor, începând cu noaptea aceasta

Descoperire ȘOC despre vaccinul Pfizer! Israel a anunțat acum efectul BOMBĂ

Final de drum pentru Gina Pistol! Vedeta este distrusă. Lovitură cruntă chiar de la Irina Fodor. Nu a prevăzut așa ceva

Se închide România. Restricțiile dure care se pregătesc au ieșit la iveală

Doliu în sportul din România. A murit un renumit antrenor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies