Cine este Miron Cozma. A făcut 10 ani de închisoare în dosarul Mineriadei din 1991. A fost grațiat de Ion Iliescu în 2004, în ultimele zile de mandat

Miron Cozma este un subinginer minier și un fost lider de sindicat din Valea Jiului.

Cine este Miron Cozma
Miron Cozma a făcut 10 ani de închisoare în dosarul mineriadei din 1991[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Ioana Stan

In articol:

Miron Cozma a făcut 10 ani de închisoare în dosarul Mineriadei din 1991 fiind condamnat pentru instigare la subminarea puterii de stat.

Cine este Miron Cozma

Miron Cozma, condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicarea în mineriadele din 1991
Miron Cozma a devenit cunoscut după ce a condus minerii din Valea Jului la Mineriada din 1991[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Miron Cozma, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”. Fostul lider al minerilor răspunde tirului de întrebări: “Cine v-a asigurat viața de lux din închisoare?”

Miron Cozma s-a născut pe 13 decembrie 1954, în Derna, Bihor. El este de profesie subinginer miner și reprezintă o figură controversată atât în Valea Jiului, cât și în afară.

Miron Cozma a devenit cunoscut după ce a condus minerii din Valea Jului la Mineriada din 1991. Această mișcare a duc la demisia guvernului Petre Roman, însă a avut și repercusiuni violente în rândul cetățenilor, au fost înregistrați peste 400 de răniți și 3 morți.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Miron Cozma s-a implicat și la protestele din 1999. Aceștia au protestat față de intenția guvernului Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului. Minerii, în frunte cu Miron Cozma, au pornit spre București, însă acestea au fost oprite de jandarmi la Costești, județul Vâlcea. În urma ciocnirilor dintre protestatari și oamenii de ordine, s-a soldat cu rănirea a peste 100 de jandarmi și moartea unui miner.

Marșul s-a încheiat, după ce premierul Radu Vasile a avut o discuție cu Miron Cozma la Mănăstirea Cozia.

Miron Cozma, condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicarea în mineriadele din 1991

În februarie 1999, Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Acest fapt a dus la o nouă revoltă din partea minerilor, însă autoritățile au reușit să-i oprească la Stoenești, Olt.

Numele lui a fost implicat în multe acte de violență din timpul mineriadei. Mulții nu s-au sfiit să afirme că Miron Cozma ar fi beneficiat de protecția lui Ion Iliescu, care a decis să-l grațieze în decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte de a-și încheia mandatul. Grațierea a fost revocată în urma protestelor desfășurate, iar noul președinte, Traian Băsescu, a spus după învestirea în funcție că anularea grațierii este un succes al societății civile.

Miron Cozma a depus cereri peste cereri pentru a fi eliberat, însă toate au fost respinse. El a fost eliberat pe 2 decembrie 2007 și a primit interdicția de a intra în Petroșani sau București. După ce a părăsit Penitenciarul Rahova, el a plecat la Timișoara.

Citeste si: Cum arată Miron Cozma la 66 de ani! Are părul lung și vopsit negru

Miron Cozma, acuzat de comiterea de infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei. Procesul este în curs

Miron Cozma, acuzat de comiterea de infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei
Procesul Mineriadei este în curs[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Povestea de iubire dintre Miron Cozma și Marinela Nițu. S-a aflat de ce s-au despărțit după mai bine de un deceniu și jumătate

Numele lui Miron Cozma este pe aceeași listă cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Mpgureanu și alții, care sunt acuzați în dosarul Mineriada din iunie 1990. Aceștia sunt acuzați de comiterea de infracțiuni împotriva umanității. Pe 10 decembrie 2020, instanța a retrimis dosarul la Parchet pentru a se reface rechizitoriul.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Povestea de iubire dintre Miron Cozma și Marinela Nițu. S-a aflat de ce s-au despărțit după mai bine de un deceniu și jumătate

Miron Cozma, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”. Fostul lider al minerilor răspunde tirului de întrebări: “Cine v-a asigurat viața de lux din închisoare?”

Au trecut 30 de ani de la mineriada din Piata Universității, de la 13-15 iunie: Patru morţi, peste 1.300 de răniţi şi niciun vinovat

De maine vin bani multi pentru 6 zodii

Veste pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul venit chiar acum de la compania..

BOALA secretă pe care o avea Christian Eriksen. Cum a ajuns fotbalistul danez să se prăbușească inert pe teren

DEZASTRU MONDIAL. Forța a 15 bombe atomice a distrus locul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies