Clujeancă amendată de Poliția Locală după ce l-a criticat pe primar pentru măsurile luate în plină pandemie de coronavirus: „Libertatea de exprimare nu se află printre drepturile restrânse”

APADOR-CH cere ministrului de Interne, Marcel Vela, o anchetă, după ce o tânără din Floreşti, Cluj, a fost amendată de poliţiştii locali cu 1.000 de lei pentru o postare critică pe Facebook. Textul pentru care s-a aplicat amenda îl critică pe primarul localităţii.

Autor: M.B.

In articol:

”Iulia Ungureanu, o studentă din Floreşti, Cluj, a fost amendată de poliţia locală din comuna în care locuieşte pentru o postare critică la adresa primarului, în care îi cere acestuia să ia măsuri de protejare a cetăţenilor localităţii în pandemie.

Postarea nu conţine cuvinte jignitoare la adresa primarului, însă poliţiştii locali au considerat că postarea îi „lezează demnitatea primarului provocând indignarea cetăţenilor” şi au amendat-o pe autoare cu 1.000 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 30 al. 1 lit b cu ref. la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, a transmis, luni seară, APADOR-CH.

Potrivit asociaţiei, textul legal invocat de Poliţia locală prevede că este contravenţie ”săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”.

Citeste si: Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

„Libertatea de exprimare nu se află printre drepturile restrânse în timpul stării de urgenţă” 

”După cum se poate observa din textul legal citat, această contravenţie se aplică, în mod normal, scandalagiilor, nu celor care critică, în limbaj civilizat, activitatea deficitară a autorităţilor. APADOR-CH i-a adresat azi o solicitare ministrului afacerilor interne, Marcel Vela, cerându-i să dispună o anchetă internă în acest caz, întrucât de la instituirea stării de urgenţă poliţiştii locali au trecut în subordinea MAI, nu se mai află în subordinea primarilor, la a căror imagine sunt atât de sensibili”, a mai transmis APADOR-CH.

Reprezentanţii Asociaţiei consideră că ”libertatea de exprimare nu se află printre drepturile restrânse în timpul stării de urgenţă”.

Citeste si: Donald Trump este în doliu. A fost răpus de coronavirus. Vestea a căzut ca un trăsnet

”Mai mult decât atât, Curtea Europeană a Drepturilor Omului subliniază că statul nu are dreptul să sancţioneze şi, astfel, să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public. Chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare, ofensatoare sau şocante, ceea ce nu este cazul de faţă”, se mai arată în comun icatul Asociaţiei.

APADOR-CH i-a mai cerut ministrului Vela ca, după încetarea stării de urgenţă, să facă o analiză cu privire la beneficiile sau prejudiciile aduse comunităţii prin subordonarea poliţei locale către primar.

Tânăra a plătit deja amenda primită şi anunţă că o va contesta, dar spune că nu este singura amendată pentru părerile exprimate pe Facebook de poliţia locală din Floreşti.

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum vopsesti oua de Paste. 5 greseli frecvente pe care le faci cand vopsesti ouale de Paste

OMS avertizează. Este mai rău decât credeam. COVID-19, de zece ori mai letal...

Imagini revoltătoare în vamă! Mii de români, blocați în drum spre Germania din cauza restricțiilor de călătorie

8 zodii trebuie să profite de luna Octombrie. Horoscopul lunii Octombrie le aduce doar vești bune

CUTREMUR VALUTAR în toată lumea! Acum s-a anunțat ce se va întâmpla, de fapt

Cine este Ianula Duță, soția lui Laurențiu Duță. “M-au atras ochii imediat şi faptul că era retrasă, cuminţică."

Veste esențială pentru toate femeile din Rusia. Vladimir Putin a decis

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies