Compensarea la pompă a prețurilor la carburant, o măsură eficientă sau praf în ochi pentru români?! Analistul economic Adrian Negrescu explică ce impact ar avea și ce soluții pot fi aplicate | EXCLUSIV

Plafonarea prețurilor la carburant a fost unul dintre subiectele firbinți din România, valul de scumpiri afectând cetățenii și generând nemulțumire în rândul șoferilor. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu despre efectele pe care le-ar putea avea o astfel de măsură.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Coaliția de guvernare a avut o întâlnire pentru găsirea unor soluții privind prețurile la carburant.

 Astfel, aceștia au decis compensarea parțială a prețului la pompă, timp de 3 luni. Compensarea ar urma să fie în sumă fixă, nu procentuală.

Una dintre măsurile luate în calcul a fost și plafonarea prețului la carburant, măsura fiind propusă în coaliția de guvernare. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu despre ce impact ar fi putut avea plafonarea, atât asupra românilor, cât și a benzinarilor din țara noastră.

Ce soluții are în față Guvernul pentru criza prețurilor la carburanți

Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția asupra faptului că soluțiile aflate pe masa Guvernului, în criza carburantului, era „imposibile”. Acesta ne-a explicat că existau trei soluții pe care guvernanții le-ar fi putut lua în calcul, plafonarea nefiind, pe termen lung, o variantă optimă pentru români.

Citeste si: Ungaria, un model pentru România în privința plafonării prețului benzinei? Cum s-ar putea impune măsura la noi?| EXCLUSIV

Statul are pe masă trei soluții pentru prețul carburanților, din păcate toate cu efecte negative. Prima este să nu intervină deloc și să lase piața să se autoregleze. Cine își permite să cumpere. Cine nu, lasă mașina acasă. La fel ca la energie, unde cei care consumă peste 300 kwh pe lună plătesc prețul pieței, și aici se poate ajunge în același punct.

A doua este reprezentată de o plafonare apretului la 7 lei și plata către benzinari, a diferenței de preț (aprox 9-10 miliarde în funcție de

evoluția prețului petrolului și a consumului).

Cea de-a treia soluție este reprezentată de reducerea TVA de la 19 la 5% și a accizei cu 50%. Și aceasta a doua variantă va costa tot 10 miliarde lei, așa cum estima recent MFP”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Compensarea la pompă a prețurilor la carburant, o măsură eficientă sau praf în ochi pentru români?! Analistul economic Adrian Negrescu explică ce impact ar avea și ce soluții pot fi aplicate | EXCLUSIV

Pompa de benzină și motorină

[Sursa foto: PixaBay]

Compensarea prețurilor la pompă, o soluție sau nu?!

Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția asupra faptului că noua măsură decisă de guvernanți, compensarea prețului la pompă este poată „cea mai ineficientă soluție”.

Compensarea este probabil cea mai ineficientă soluție. Nu duce la scăderea semnificativă a prețurilor și rămâne acceași problemă. De unde bani? Cum vor fi plătiți banii către benzinari?

Citeste si: „Legea anti-speculă este o struțo-cămilă de ordin fiscal”. Adrian Negrescu a explicat ce efecte va avea norma fiscală în viețile românilor| EXCLUSIV

Dacă vor merge pe aceeași soluție ca în cazul compensărilor la energie și gaze, probabil vom avea o problemă și mai mare. Pentru că benzinarii vor trebui să susțină din buzunarul lor ,,compensarea'' până ce își vor primi banii de la stat.

Nu mă aștept ca aceștia să facă opere de caritate. Vor duce riscul, costul împrumuturilor pe care le vor face, în prețul final. Asta dincolo de faptul că s-ar putea să importe mai puțin, iar în cel mai rău caz s-ar putea ajunge la penurie ”; a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru WOWbiz.ro.

Compensarea la pompă a prețurilor la carburant, o măsură eficientă sau praf în ochi pentru români?! Analistul economic Adrian Negrescu explică ce impact ar avea și ce soluții pot fi aplicate | EXCLUSIV

Analistul economic Adrian Negrescu

Ce ar fi însemnat plafonarea prețurilor la carburant pentru buzunarul românilor

Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul Adrian Negrescu și despre efectele pe care le-ar fi avut plafonarea prețurilor la carburant asupra buzunarului cetățenilor. În acest caz, ca și în cazul unei compensări rămâne aceeași întrebare, de unde va lua statul banii pentru benzinari, avertizează Adrian Negrescu.

De la buget e mai greu, că suntem deja pe deficit, adică cheltuim mai mult decât încasăm din taxe și impozite. O pot face prin tipărire de monedă, cu ajutorul BNR – o soluție care va crește și mai mult inflația, prin împrumuturi sau din reducerea cheltuielilor statului. Mă îndoiesc că vor tăia de la bugetari, de la companiile de stat, de la privilegii că să achite costul facturii la carburanți.

Pe de altă parte, dacă statul nu se va ține de plățile către benzinari, aceștia vor importa mai puțin și se poate ajunge la penurie. Adică nu vom mai găsi benzină și motorină în stații, pentru că nu cred că va fi vreo companie dispusă să cumpere petrol de pe piețele internaționale cu gândul că statul îi va da, cine știe când, banii înapoi.

În al treilea rând, daca prețul petrolului se duce in 160 dolari, suma pe care statul va trebui sa o aloce pentru plafonare va fi cel puțin dubla. Își permite Guvernul o asemenea aventura, fără niciun fel de predictibilitate? Asta dincolo de problemele logistice, de posibila penurie de carburanți.

Noi, consumatorii, poate ne vom bucura ca avem un preț de 7 lei pentru 6 luni, dar vom plăti cu vârf și îndesat factura plafonării prin taxe, impozite, costuri de împrumut, prin efectele recesiunii către care ne îndreptăm cu pași repezi ”; a mai adăugat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Ai un pont sau informații care pot deveni o știre? Scrie-ne pe adresa [email protected]!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Programul Rabla pentru electrocasnice 2022. Când au loc înscrierile și cine poate solicita vouchere

Cea mai ieftină stațiune din România. Vezi unde îți poți petrece vacanța cu bani puțini

Noi măsuri în programul „Sprijin pentru România”, de la 1 iulie: amânarea ratelor, sprijin în valoare de 700 de lei pentru pensionari și creșterea salariilor bugetarilor

Bani mulți se arată din partea astrelor pentru 5 zodii

L-au LICHIDAT pe loc! Toată Rusia este în DOLIU

„Păcat că la TV arăți altfel” Gabriela Cristea, criticată dur în mediul online

Țara care își pierde populația în timp record. Este cel mai puternic declin cunoscut vreodată

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies