Coronavirus Ordonanța militară. Ce le este interzis, de fapt, românilor și ce recomandă autoritățile

Coronavirus Ordonanța militară. Duminică, începând cu ora 22:00, au intrat în vigoare o parte dintre prevederile Ordonanței militare. Care sunt acestea și ce le este interzis, de fapt, românilor.

Coronavirus Ordonanța militară. Ce le este interzis, de fapt, românilor și ce recomandă autoritățile
Coronavirus Ordonanța militară - om cu masca

In articol:

Coronavirus Ordonanța militară. Ce le este interzis, de fapt, românilor și ce recomandă autoritățile
Coronavirus Ordonanța militară - om cu masca

Printre prevederile intrate în vigoare duminică, 22 martie- ora 22:00, se numără închiderea mall-urilor și interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini. Începând de luni, se aplică și celelalte prevederi, printre care și restrângerea dreptului de a ieși din casă în intervalul 22:00-6:00.

Așadar, cetățenilor le este recomandat să nu părăsească locuința în timpul zilei decât pentru aprovizionare curentă sau pentru deplasarea la serviciu, în situația în care nu pot lucra de acasă.

Începând cu ziua de luni, cetățenii nu mai au voie să umble în grupuri formate din mai mult de 3 persoane, iar pe timpul nopții (între ora 22 și 6 dimineața) pot ieși din casă doar dacă au completată o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la serviciu.

Tot începând de luni se închid mall-urile și cabinetele stomatologice. Preoții nu mai pot oficia slujbe decât online, iar la nuntă, botez sau înmormântare pot participa cel mult 8 persoane.

Ziua sunt interzise grupurile mai mari de 3 persoane, dar se poate ieși fără declarație pe propria răspundere

Autoritățile ne recomandă totuși să nu ieșim din casă în timpul zilei decât pentru strictul necesar și au interzis grupurile mai mari de 3 persoane.

Au dreptul să iasă familiile alcătuite din mai mult de trei persoane, dacă locuiesc în aceeași casă (n.r.-

pentru cumpărături de exemplu).

„Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 (adică păstrarea unei distanțe de cel puțin 1,5-2m de alte persoane și evitarea contactului direct cu acestea) precum și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună”.

Citeste si: Coronavirus: 143 de noi cazuri în România în doar 24 de ore. Care este bilanțul total al victimelor

Citeste si: Coronavirus. Categoriile de persoane cu risc mare de imbolnavire

Citeste si: Coronavirus. Un nou simptom asociat infectarii cu COVID-19. Tinerii, mai expusi

Chiar și așa, în intervalul orar 06:00- 22:00, se recomandă ca persoanele să părăsească locuința doar pentru strictul necesar. Cu toate că discutăm despre niște recomandări, autoritățile îndeamnă cetățenii să le ia în considerare ca pe niște obligații.

„În intervalul orar 06.00- 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice”

Pe timp de noapte este obligatoriu să completăm declarația în care trebuie menționat motivul pentru care părăsim domiciliul

Încă o măsură, care se aplică de luni seara, este cea prin care este restrâns dreptul de a ieși din casă noaptea. Conform ordonanței militare, în intervalul orar 22:00- 06:00, cetățenii au voie să iasă din casă doar pentru strictul necesar, printre care cumpărături de bază, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijirea bătrânilor, sau deplasări scurte în apropierea locuinței, precum și alte deplasări urgente. Cei care părăsesc domiciliul trebuie să completeze o declarație în care să menționeze motivul ieșirii, sau să aibă o adeverință de la serviciu, care să menționeze că deplasarea este făcută în scop profesional.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Grupul de Comunicare Strategică a transmis duminică modelil declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei și modelul adeverinței de la angajator.

Autoritățile spun că declarația pe propria răspundere poate fi completată integral, de mână, cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție.

Declarația pe proprie răspundere completată trebuie să se afle în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu actul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) atunci când legitimează o persoană.

Vezi AICI Modelul declarației pe proprie răspundere.

Cine are dreptul să aplice sancțiuni:

Conform ordonanței, cei care au dreptul să asigure aplicarea și respectarea prevederilor sunt:

- Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.1 și 2 (închiderea cabinetelor stomatologice și a mall-urilor)
- Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 3, 5 și 7 (cei care merg în grupuri mai mari de 3, sau care nu au o adeverință de la servicu sau declarație pe proprie răspundere pentru a ieși noaptea)
-Poliția de Frontieră Română, pentru măsura prevăzută la art. 6 (interzicerea intrării cetățenilor străini în țară)

Ce sancțiuni se aplică:

În cazul în care nu sunt respectate măsurile de carantină sau izolare la domiciliu se aplică sancțiunile pentru zădărnicirea combaterii bolilor adică pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă sau cu închisoare de la unu la 5 ani, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea coronavirusului.

Pentru faptele care nu sunt de natură penală, nerespectarea prevederilor din Ordonanța militară se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Bisericile pot face slujbe doar online, iar la nuntă, botez sau înmormântare pot participa maxim 8 persoane

Ordonanța militară numărul 2, adoptată sâmbătă, prevede anumite măsuri stricte pentru organizarea nunților, botezurilor sau înmormântărilor.

Mai exact, actele religioase pot fi oficiate de preoți doar dacă la ele participă cel mult 8 persoane.

Preoții pot împărtășii credincioșii bolnavi la domiciliul acestora.

„Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”

Mai mult decât atât, ordonanța prevede ca preoții să poată oficia slujbe online, din biserică, fără enoriași.

„Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”, se mai arată în document.

Coronavirus Ordonanța militară. Ce le este interzis, de fapt, românilor și ce recomandă autoritățile
Coronavirus Ordonanța militară - aeroport

Străinii nu au dreptul să intre pe teritoriul României, cu câteva excepții

Începând de duminică, de la ora 22:00, este interzisă intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

Care sunt excepțiile:

- sunt membri de familie ai cetățenilor români;

- sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;

- sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

- sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;

- este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

- sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;

- sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

- sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 3 decembrie 2021. Astăzi este mare sărbătoare

A avut Gigi Becali ca bodyguard un ”locotenent” de-ai lui Nuțu Cămătaru? Cum îi punea la respect interlopul pe suporterii Stelei? Dezvăluiri exclusive

Povestea impresionantă a lui Beniamin Moisă, unul dintre cei mai bogați tineri din lume. Românul care a plecat dintr-un sat de lângă Iași învârte acum pe degete milioane de...

Veștile sunt bune! Acești nativi vor avea parte de surprize

Se rupe noul Guvern PSD - PNL! Marcel Ciolacu a făcut mutarea zilei: Îi urez succes

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să înțeleagă. Situația este dificilă”

Doliu imens în sportul din România. A murit un campion european și antrenor de renume

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies