kanald.ro
Diverse
Cozonac de casă. Cum pregătești cel mai pufos cozonac pentru Sărbătorile Pascale
Cozonacul nu trebuie să lipsească de la masa de Paște! Cum poți pregăti acasă cel mai gustos și pufos cozonac cu nucă și stafide?
Cozonacul nu lipsește niciodată de la mesele românilor în zilele de sărbătoare. Deși multe gospodine preferă să cumpere desertul de la magazin, cele mai curajoase îndrăznesc să-l pregătească acasă.
Cozonac de casă cu rahat și stafide
Nimic nu se compară cu parfumul de cozonac proaspăt scos din cuptor. Așadar, în cele ce urmează, îți propunem o rețetă simplă, dar gustoasă care să-ți încânte familia, cu mic și mare, și care te va face să nu mai cumperi niciodată cozonac de la supermarket.
Citeste si: Postul Paştelui 2021, obiceiuri şi tradiţii. Ce este INTERZIS să faci în Postul Mare
Urmează toți pașii de mai jos și vei reuși să-ți impresionezi oamenii dragi cu un preparat făcut în casă.
Ingrediente. Pentru aluat
1 kg făină
50 g drojdie
250 g zahăr
500ml lapte de 3,5% grăsime
200g grăsime, ulei și unt topit
5 gălbenușuri
1 linguriță rasă de sare
arome
coajă rasă de lămâie, portocală, esență de rom, vanilie, fiecare după gust
Pentru umplutură
3 albușuri
3 linguri de zahăr
Citeste si: Cum se vor acorda bursele elevilor în noul an școlar. Cine sunt elevii care rămân fără burse- kanald.ro
100 gr stafide
200 gr nucă măcinată
2 linguri cacao
Mod de preparare
Primul pas este să cerni făina într-un castron, pentru a nu risca să facă cocoloașe și să fie mai pufos aluatul. Trebuie să încălzești laptele în care vei dizolva zahărul și vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte.
Citeste si: Postul Paştelui 2021. Cele mai bune reţete pentru Postul Mare al Sfintelor Paşti
Peste maia vei pune o mână de făină, iar mai apoi o lași la loc cald vreme de aproximativ 15 minute. Între timp, poți freca gălbenușurile cu sare, coaja de lamaie și portocala, ca mai apoi să le adaugi peste maia și restul de lapte.
Se amestecă cu mâna și se frământă cu puțină grăsime călduță. Pe măsură ce aluatul se leagă, se înmoaie mana în grasime, pentru a putea frământa mai bine timp de 30 de minute. Compoziția se lasă la crescut cel puțin jumătate de oră, iar mai apoi aluatul se va împărți în două, pentru doi cozonaci. Vei întinde cele două părți de aluat ca foi se acuperă cu cremă și apoi se rulează.
Pentru cremă
Albușurile se bat spumă cu zaharul și se încorporează treptat stafidele, nuca măcinată și pudra de cacao. După ce au fost rulate cu cremă, cozonacii se pun în tăvi și se mai lasa la crescut cam 30 min. Apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Se coc în tăvi tapetate cu hârtie de copt unsă cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.
Rețeta cozonacului care nu trebuie frământat
Ingrediente
- 1 kg făină
- 300 de grame zahăr
- 5 ouă
- jumătate pachet de unt (grăsime 80%)
- 200 de ml lapte
- 5 linguri ulei
Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro
- 4 linguri cacao
- 400 de grame nucă
- 1 esenţă de rom
- 2 portocale
- 42 de grame de drojdie proaspătă
- zahăr pudră (pentru pus deasupra)
Mod de preparare
Se pune făina într-un castron mai mare. Într-o ceșcuță se amestecă drojdia cu un pic de lapte cald și cu două linguri de zahăr. În mijlocul făinii se face o gaură, unde se pune acest amestec de drojdie. Se separă gălbenuşurile de albuşuri.
Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenuşurile şi jumătate din cantitatea de zahăr peste făină. Se adaugă apoi restul laptelui (călduț), uleiul, untul topit (și el tot călduţ). Toate acestea se încorporează în făină și se amestecă până se obține un aluat elastic, dar nelipicios. Se acoperă coca astfel obținută cu o folie și se ține undeva, într-un loc cald, ferit de curent de aer rece. Se ține așa circa o oră.
Citeste si: De ce Paştele catolic şi cel ortodox se sărbătoresc la date diferite
În acest timp se pregătește umplutura pentru cozonac: zahărul rămas se bate bine cu albuşurile, se amestecă apoi cu cacao şi cu nuca. După ce coca a crescut frumușel și și-a dublat volumul, se pot face cozonacii. Mai întâi se ung mâinile cu ulei, se împarte aluatul în patru părți, din care se fac niște mingiuțe.
Se ia o mingiuță, se întinde cu sucitorul, se întinde pe ea apoi și umplutura, se rulează apoi și se răsucește și se așază în forma de cozonac. Dacă forma este din aluminiu, se poate doar unge ușor, dacă se folosește cea clasică, aceasta trebuie tapetată (cu ulei si făină).
Paștele Catolic 2021. Programul slujbelor din Săptămâna Mare a Învierii Domnului
În total, din această cantitate, ies patru cozonaci mici. După ce avem toți cei patru cozonaci în forme, se lasă la crescut tot circa o oră, înainte de a fi puși în cuptor. Înainte de a-i băga la copt, acesta se încinge bine, se ung cozonacii cu ou şi apoi, se așază la copt. Nu mai rămâne decât să așteptăm, între 40 și 50 de minute în funcție de puterea cuptorului și să ne lăsăm învăluiți în mireasma inconfundabilă a cozonacului copt. La final, se presară zahărul pudră.