kanald.ro
Diverse
Crăciun 2021. Varză a la Cluj. Preparatul care-ți cucerește întreaga familie în noaptea de Crăciun
Unul dintre cele mai celebre și gustoase feluri de mâncare este varza a la Cluj, pe care orice gospodină ar trebui să învețe să-l facă.
Varza a la Cluj este un preparat gătit foarte des în zona Ardealului, care poate fi realizat cu varză dulce sau cu varză murată. Răspândirea mâncării la nivelul întregii țări a dus la diversificarea modalității de preparare.
Varză a la Cluj, scurt istoric
Istoricul clujean Lukács József declara pentru Adevărul.ro că varza era nelipsită de pe mesele ardelenilor din secolele XVI și XVII. Mai mult, unii nobili spuneau că acest aliment este „blazonul Transilvaniei”.
„Am făcut un pic de muncă de detectiv şi mi-am spus: acest om care a tipărit cartea nu era bucătar, deci nu el a inventat reţetele. El a găsit de fapt un manuscris. Aşa am încercat să văd cine i-a dat reţetele.
Citeste si: Cârnați de casă. Tradițiile de Crăciun continuă și în pandemie
Informațiile duceau către mânăstirea franciscană de la Şumuleu Ciuc, cea mai mare instituţie catolică din Transilvania acelor vremuri, unde funcţiona o mare şcoală catolică franciscană, şi unde erau şi elevii care învăţau la aceste şcoli.
Rețeta de varză a la Cluj
Preparatul este pe bază de varză și carne și putem spune că este tradițional și potrivit perioadei pe care o treversăm. Rețeta este la îndemâna oricărei gospodine perspicace și poate fi realizat acasă fără probleme. Varza a la Cluj nu este greu de făcut și e un fel de mâncare care va fi apreciat cu siguranță de toți membrii familiei.
Timpi de preparare
Timp de preparare: 40 min
Timp de gatire: 10 min
Gata în: 50
Ingrediente:
500 g carne tocata, amestec de vita si porc
150 g orez
100 ml bulion de rosii
100 g smântâna
2 cepe
ulei
sare, piper
750 g varza murata tăiată marunt
Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro
Mod de preparare:
Primul pas este să pui orezul la fiert cu puțină sare. Apoi trebuie tocată ceapa mărunt, pe care o vei pune la călit în puțin ulei până devine sticloasă, semn că s-a gătit.
Vei adăuga carnea tocată peste ceapă și condimentezi compoziția cu sare și piper. Apoi vei lua o tavă de dimensiune medie și vei adăuga, în starturi, orezul și carnea tocată.
Citeste si: Reteta fasole cu ciolan la ceaun. Mâncarea tradițională a românilor
Așezi prima oară un strat de varză tocată, apoi pui peste un strat de orez fiert și stors bine. Urmează un start de carne tocată, încă un strat de orez și apoi încă unul de carne.
Peste toate acestea se toarnă bulionul, care poate fi opțional, iar preparatul se va introduce la cuptor pentru o jumătate de oră. După aceea, vei scoate tava din cuptor pentru a adăuga smântâna și mai lași preparatul în cuptor pentru încă 10 minute. Varza a la Cluj se mănâncă caldă, cu smântănă pe deasupra. Poftă bună!
SURSE: Adevărul.ro