Criza semiconductoarelor, adevărata miză a conflictului China-Taiwan? „S-ar putea ca, spre sfârșitul anului acesta, să vedem reversul medaliei” | EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu și economistul Aurelian Dochia au explicat pentru WOWbiz.ro care este importanța industriei de semiconductoare în relațiile dintre statul insular și China.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

China s-a întors la metodele obișnuite pentru a „pedepsi” Taiwanul în urma vizitei lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul American, în Taipei.

Sancțiunile impuse de statul chinez nu afectează, însă, industria de semiconductoare a Taiwanului, crucială și pentru economia Chinei.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Cu toate eforturile pe care spionajul economic chinez l-a făcut, n-a reușit să fure tehnologia semiconductoarelor subatomice.”

Criza semiconductoarelor, adevărata miză a conflictului China-Taiwan

După ce Pelosi a părăsit Taiwanul, China a suspendat atât importurile de fructe și pește din Taiwan, cât și exporturile de nisip. De asemenea, a anunțat manevre militare în apropierea Taiwanului sub titlul de „repetiții pentru opreațiunea de reunificare”. Totuși, constrângerile Chinei n-au atins cele mai de preț exporturi al Taiwanului: semiconductoarele, pentru că ar însemna să își „faulteze” propriile afaceri în industria tech.

„Este vorba despre semiconductoare subatomice, pe care China nu le poate fabrica, și, cu toate eforturile pe care spionajul economic chinez l-a făcut, n-a reușit să afle acele informații, dar se pare că este o chestiune de timp.

Altfel spus, chinezii sunt prezenți la fața locului și încearcă să obțină toate informațiile necesare. Problema este că nu doar informațiile sunt necesare, ci și tehnologia, care este o tehnologie europeană. Este o tehnologie Philips, mai bine spus a companiei care a preluat Philips. Dar miza adevărată este rolul Statelor Unite în regiune”, a declarat Cristian Pîrvulescu în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: “Felicităăăări!!! Casă de piatră!!!” Ramona Olaru a fost cerută în căsătorie de Cătălin Cazacu- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Cum afectează problemele de aprovizionare din China și criza semiconductoarelor creșterea de prețuri anul acesta? Aurelian Dochia, economist: „Această creștere va fi inevitabilă în acest an”| EXCLUSIV

Aurelian Dochia, economist: „S-ar putea ca, spre sfârșitul anului acesta, să vedem un surplus de cipuri.”

Criza semiconductoarelor, adevărata miză a conflictului China-Taiwan

Taiwan domină de departe industria mondială de semiconductoare, care sunt componente de o importanță deosebită pentru orice ține de tehnologia modernă, de la smartphone-uri și aparatură medicală la mașini și avioane de vânătoare. Statul insular strânge circa 64% din veniturile totale ale industriei de semiconductoare. Pentru cele mai avansate semiconductoare, Taiwan acoperă 92% din producția de pe glob, potrivit unui raport întocmit de compania americană de consultanță în management Boston Consulting.

Criza semiconductoarelor, începută în 2020, și liniile de aprovizionare întrerupte de restricțiile care vizează pandemia au înncetinit producția în multe sectoare de bază ale industriei mondiale și, cu atât mai mult în ziua de astăzi, Taiwanul are o importanță strategică deosebită pentru superputerile lumii.

„Pentru cipurile de utilizare curentă problema nu este atât de mare. Dificultățile sunt la cipurile foarte avansate, dar cele mai multe cipuri, inclusiv cele care se folosesc în componente auto, pot să fie produse inclusiv în Europa.(...) SUA investește sume importante pentru a încuraja producția de cipuri pe teritoriul Statelor Unite, să nu mai depindă, în mare măsură, de importul de cipuri din Taiwan. Inclusiv această uzină din Taiwan, care este cel mai mare producător de cipuri avansate din lume, are planuri pentru un nod de producție în SUA.(...) S-ar putea ca, spre sfârșitul anului acesta, să vedem reversul medaliei, respectiv faptul că, după atâta agitație cu cipuri de doi ani de zile, să vedem un surplus de cipuri. Dincolo de dimensiunea aceasta a cipurilor, problema Taiwanului rămâne pe termen lung. Taiwanul are și o poziție strategică foarte importantă pentru Statele Unite și se consideră că, dacă Taiwanul ajunge pe mâna Chinei, atunci SUA își pierde influența în Asia”, a precizat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum afectează problemele de aprovizionare din China și criza semiconductoarelor creșterea de prețuri anul acesta? Aurelian Dochia, economist: „Această creștere va fi inevitabilă...

Revoluția tehnologică se anunță în vremuri de criză. În plină pandemie și război, oamenii vor învăța să privească lumea prin ochelari inteligenți | EXCLUSIV

Elon Musk vede un viitor sumbru și e pus pe concedieri. Cel mai bogat om din lume se pregătește pentru recesiune: „Ne îndreptăm spre o iarnă economică” | EXCLUSIV

5 Zodii vor da lovitura în tot ce își propun. Balanță. Rac…

Nenorocirea care tocmai a lovit TOATĂ EUROPA. Situația este critică. Au anunțat chiar acum

Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul

Ofertă fabuloasă pentru Udrea, de la o televiziune. Ce a făcut de dragul fetiței sale

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies