Cu cât va crește salariul minim. Florin Cîțu a făcut anunțul mult așteptat de români

Florin Cîțu a anunțat că salariu minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2022.

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Premierul Florin Cîţu a declarat marți, 28 septembrie, că guvernul a propus creșterea brută a salariului minim de la 1 ianuarie 2022.

Cu cât va crește salariul minim de la 1 ianuarie 2022

Florin Cîțu a declarat marți, 28 septembrie, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social că guvernul a propus o creştere brută a salariului minim de aproape 11%, respectiv o creştere netă de 10%, începând cu 1 ianuarie 2022. Totodată, premierul a vorbit și despre o formulă de calcul care ar putea fi aplicată în acest an, dar şi în următori anii.

Citeste si: Școli deschise și după rata de incidență mai mare de șase la mia de locuitori, însă cu câteva condiții. Declarațiile făcute de Florin Cîțu

„Aş vrea să aprobăm în premieră, să avem o variantă a salariului minim şi a formulei şi a dinamicii pe următorii ani până la 1 octombrie dacă se poate.(...) Ceea ce propunem noi este o creştere brută de aproape 11%, ceea ce înseamnă o creştere netă a salariului minim de la 1 ianuarie de 10% şi cu o formulă care să fie aplicată de acum încolo, de la 1 ianuarie 2022”, a spus Florin Cîțu.

Cu cât va crește salariul minim

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Așadar, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariul minim net va ajunge la suma de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent, iar nivelul salariului minim brut va fi de 2.550 lei, reprezântând o creștere de 10,9%.

Raluca Turcan, despre noua formulă de calcul al salariului minim

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat pe Facebook noua formulă de calcul care va fi din acest an la baza fiecărei măriri al salariului minim.  

"Formula de calcul pe care am prezentat-o astăzi ia în considerare:

  • rata inflaţiei de 5,0% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză;
  • 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT;
  • creşterea câştigului mediu brut.

Cu cât va crește salariul minim

Raluca Turcan, ministrul Muncii

[Sursa foto: Facebook]

Astfel, ponderea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.550 lei) în câştigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2022 de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (5.889 lei la sfârşit de an 2022, în creştere cu 6,68% faţă de începutul de an 2022) este de 43,3%; o parte din creşterea economică prognozată 2021/2022, plin aplicarea unui coeficient de corecţie de 2%", a scris Raluca Turcan.

De asemenea, a specificat faptul că este o premieră stabilirea salariului minim pentru anul următor, în luna septembrie.

Citeste si: Restaurantele și cafenelele rămân deschise indiferent de rata de incidență COVID! Florin Cîțu spune și condițiile

Este prima dată în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârșitul lunii septembrie și odată cu el, un mecanism predictibil de creștere pentru anii următori ”, a mai spus ministerul Muncii.

În acest moment, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei, numărul acestora reprezentând 34,7% din salariați activi.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce a descoperit o femeie în pământ, în timp ce planta cartofi? Imaginea bizară a făcut înconjurul lumii

EXCLUSIV Codruț, primele declarații despre despărțirea de Alexandra de la Puterea Dragostei: ”N-am înșelat-o, cum a zis ea”

S-a hotărât! Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat noi de restricții, care vor intra în vigoare de luni. Masca de protecție va fi obligatorie peste tot

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect

VIDEO | Doliu la Steaua! A murit unul dintre cei mai mari antrenori, vedetă și pe Netflix

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies