Desi avem senzatia ca tantarii sunt multi, mult mai multi decat ar fi corect sa existe si ca toti ne inteapa pe noi, in realitate foarte putine dintre cele 3.000 de specii ne-au dat de gust. Dar cum isi aleg ei victimele, ce ne face pe unii mai apetisanti decat pe altii?
Pentru ca se intampla ca, dintr-o camera plina de oameni, unii sa scape teferi, iar altii sa ajunga sa aiba intepatura langa intepatura.
Sa conteze grupa de sange, sa conteze culoarea pielii, transpiratia sau alegerile pe care le-am facut cand am luat masa, de pilda daca am mancat sau nu usturoi sau otet?
Conform unei cercetari recente, tantarii sunt anuntati ca exista o posibila gazda in apropiere gratie CO2 emanat. Acesta, in sine, nu indica insa si altceva. Apoi, tantarul mai simte acidul lactic, mai pronuntat in cazul oamenilor decat al animalelor. Ii atrage si amoniacul si alte chimicale de care suntem prea putini constienti ca le avem.
Toate acestea ne fac sa fim preferati fata de o pasare, o vaca sau o soparla, insa nu explica preferinta pentru anumiti indivizi, pe care o au tantarii.
Ce conteaza insa, a aratat studiul citat de Science Alert, este combinatia de microbi pe care o avem in piele.
In general e vorba despre bacterii non-patogene si chiar ciuperci care traiesc in pielea si porii nostri. Mirosul emis de acestea, sub forma de compusi organici volatili, le spune tantarilor cat de gustosi suntem.
Si nu pot fi pacaliti, din moment ce acest miros, la fel ca fauna microbiana, nu poate trece de la o persoana la alta prin contact. Se estimeaza ca avem un milion de bacterii pe centimetrul patrat de piele, adesea sute de specii.
Prin urmare, si tantarii au de unde sa aleaga. Mai multe
aici.