WowNews logo WOWnews
Stories
Cum mâncăm de Crăciun și Revelion dacă nu vrem să ajungem la spital! Specialiștii trag un semnal de alarmă și indică cele mai periculoase preparate de pe masă | EXCLUSIV

Stiri

Cum mâncăm de Crăciun și Revelion dacă nu vrem să ajungem la spital! Specialiștii trag un semnal de alarmă și indică cele mai periculoase preparate de pe masă | EXCLUSIV

Mesele de Crăciun sunt un prilej bun de distracție în familie, însă dacă nu suntem atenți se pot transforma în adevărate coșmaruri din punct de vedere al sănătății.

Crăciunul și Revelionul sunt două dintre momentele în care oamenii apucă să se așeze în jurul mesei alături de toată familia. Se pregătesc preparatele tradiționale din porc, dulciurile pe care le iubește toată lumea și salatele de care musafirii sunt mereu încântați.

Totuși, este foarte important să știm că masa de Crăciun poate deveni un adevărat dușman al organismului dacă nu suntem atenți la ceea ce facem și consumăm mai multe alimente grele în exces. Combinațiile de mâncare sunt și ele uneori foarte periculoase, iar nutriționistul Ana Maria Demetrescu a explicat pentru WOWbiz.ro

ce și cum ar fi bine să mâncăm dacă nu vrem să ajungem la spital.

Citeste si: BREAKING! A MURIT Horia Moculescu!- kanald.ro

Recomandări pentru persoanele care au ținut post

Nutriționistul Ana Maria Demetrescu vine, în primul rând, cu o serie de recomandări extrem de importante pentru cei care au ținut post. Este esențial să evite excesele, tocmai pentru că organismul nu mai este obișnuit cu proteina animală.

Citește și: Stresul Sărbătorilor, un inamic tăcut! Cum facem față presiunii și cumpărăturilor de Crăciun, în anul cu cele mai mari prețuri| EXCLUSIV

"Important este acum, dacă am ținut post sau nu înainte de Crăciun pentru că dacă am ținut post, atunci organismul s-a mai detoxificat puțin, a mai eliminat din proteina animală pe care a acumulat-o de-a lungul anului și în general nu vom putea să mâncăm foarte mult.

Vom gusta mai bine zis câte puțin din preparatele tradiționale, dar în legătură cu persoanele care nu au ținut post, care au mâncat multă proteină animală și înainte, va fi un exces extraordinar de mare la masa de Sărbători, pentru că vor adăuga în plus calorii, grăsimi și carbohidrați, dar și alcool. Atunci, categoric că vor avea probleme cu stomacul sau cu vezica biliară, există inclusiv riscul unei crize biliare sau intoxicație alimentară", a explicat ea, pentru WOWbiz.ro.

ana maria demetrescu

Nutriționist Ana Maria Demetrescu

[Sursa foto: Facebook]

Sfaturi pentru masa de Crăciun ca să nu ajungem la spital

Ana Maria Demetrescu spune că este extrem de important să împărțim preparatele în trei mese, iar ce este mai ușor să fie consumat în special seara.

"Indicat ar fi să împărțim preparatele tradiționale în trei mese, dimineața, la prânz și seara. Să mâncăm dimineața preparatele pe care le-am făcut și care se potrivesc la micul dejun, la prânz să mâncăm un preparat de bază, fie că este o friptură, indicat ar fi să fie la cuptor, alături de o salată de crudități.

Dacă se poate chiar o carne mai slabă, precum pui, curcan sau pește.

Citește și: Șocul pe care Amalia Enache l-a avut, atunci când a citit scrisoarea pentru Moș Crăciun a fiicei sale: „Mi-a bătut inima foarte tare”. Este incredibil ce își dorește Alma de sărbători

Sărmăluțele ar trebuie să fie și ele făcute mai ușor, fie din pui fie din curcan, iar seară să consumăm ceva ușor, poate o ciorbă sau o salată.

Dacă avem dulciuri, cozonac, prăjituri să fie consumate printre mese ca gustări. Ar fi indicat ca ele să nu fie consumate imediat după masa principală, pentru că astfel va fi îngreunată digestia, va crește glicemia și se vor produce grăsimi. De asemena, este important să consumăm apă între mese și alcool foarte puțin pentru că alcoolul consumat lângă produsele grase va duce la o indigestie sau la o criză biliară", spune Ana Maria Demetrescu.

Pe de altă parte, dacă ne așezăm la masa cu familia și vor mai multe feluri de mâncare pregătite pentru prânz, atunci ar fi ideal să nu lipsească salatele de crudități, iar între feluri să fie distanță de o oră.

"Dacă totuși ne așezăm cu toate rudele la masă și ne întâlnim în jurul prânzului, indicat ar fi ca dimineața să consumăm doar apă, să nu consumăm absolut nimic și să ne așezăm la masă respectând regula de cel puțin o oră între preparate. Adică aperitivul să fie servit, să mâncăm câteva alimente pe care le considerăm ok, apoi să așteptăm o oră ca să servim felul doi, după aceea următorul fel și până la desert să lăsăm minim o oră.

Totodată, indicat ar fi ca până în ora cinci să ne încadrăm cu toate preparatele tradiționale, astfel în cât să lăsăm organismul să se ocupe de digestie și să ne culcăm cu stomacul gol", a precizat ea.

masa de craciun

Masa de Crăciun

[Sursa foto: FreePick]

Care sunt cele mai periculoase preparate de pe masa de Crăciun

Ana Maria Demetrescu ne-a dezvăluit care sunt și cele mai periculoase preparate de pe masa de Crăciun. Aici vorbim de bucatele foarte bogate în grăsimi și automat colesterol.

Nutriționistul a explicat și cum și mai ales cu ce ar putea fi înlocuite acestea.

Citeste si: Unde se vor duce toate bunurile rămase în urma compozitorului, Horia Moculescu? Fiica sa, Nidia, este complet sfâșiată de durere de când a aflat vestea tristă- kfetele.ro

Citeste si: O îndrăgită cântăreață face DECLARAȚII SFÂȘIETOARE despre Andreea Cuciuc: „Se simțea vinovată dacă...” Ce promisiune i-a făcut artista fiicei lui Igor Cuciuc?- radioimpuls.ro

"Cele mai periculoase combinații pe care le facem sunt salata de vinete cu maioneză sau la fel ciupercile cu maioneză, ori salata de boeuf care are maioneză în cantitate foarte mare. Sărmăluțele, dacă sunt și cu orez și cu varză murată și cu un sos de roșii foarte accentuat, avem la fel o carne tocată care se digeră foarte greu. Avem carnea de porc, grasă, jumările dacă sunt prăjite sunt adevărate bombe calorice. Ciorba de burtă sau a la grec care conține smântână, gălbenuș și burta care este foarte grasă.

Sunt niște combinații alimentare care se fac și vă dați seama ce înseamnă să mâncăm ciorba de burtă sau ciorba a la grec alături de o friptură din carne de porc prăjită și mai apoi să mâncăm și cozonac. Deci ar fi bombă pentru organismul nostru. Cel mai dăunător produs este maioneza pentru că are foarte mult ulei și mult gălbenuș, ceea ce înseamnă multe grăsimi și automat colesterol.

Dacă vorbim de tobă, în cazul în care este făcută din carne și nu neapărat din grăsime. Sunt o mulțime de rețete dietetice care pot fi folosite, astfel în cât să ne bucurăm de preparatele tradiționale și să avem și grijă de organism.

Putem de exemplu să înlocuim piureul sau cartofii prăjiți cu o salată de crudități. Avem grijă și la tot ce înseamnă murături și legume conservate, pentru că ele sunt ținute într-o cantitate mare de sare care poate să ne dea peste cap digestia", ne sfătuiește nutriționistul, pentru masa de Crăciun.

masa de craciun

Masa de Crăciun

[Sursa foto: FreePick]

Cum mâncăm cozonacul într-un mod sănătos

Cozonacul, deși nu pare, poate fi și el un inamic pe masa de Crăciun. Astfel că este foarte important să nu îl consumăm cât e cald, oricât de bun ar fi și oricât de mare este pofta. Totodată nici băuturile acidulate nu sunt indicate pe mesele de Sărbători, iar consumul de alcool în exces conduce la adevărate probleme de sănătate.

"Cozonacul este delicios, dar dacă este făcut cu foarte multe ouă, cu mult zahăr, mai ales dacă este și puțin cald nu va pica foarte bine pentru digestie și atunci multă lume se va trezi cu un disconfort gastric. Prăjiturile cu margarină, cele cumpărate sau făcute pe bază de margarină și tot felul de prafuri sunt foarte dăunătoare pentru organism, iar dacă completăm masa de Crăciun cu acestea clar că vom avea nu doar kilograme în plus, ci și un disconfort gastric.

Din păcate, majoritatea persoanelor își cumpără niște pastile preventiv, ca să poată să mănânce cât de mult pot, însă categoric se vor deregla funcțiile anumitor organe și vor apărea problemele de sănătate dacă nu vor avea grijă la ceea ce mănâncă", ne mai sfătuiește nutriționistul Ana Maria Demetrescu.