WowNews logo WOWnews
Stories
Cum putem să combinăm alimentele la masa de Crăciun, tocmai ca să nu ajungem la spital?! Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu explică tot ce trebuie să știm | EXCLUSIV

Exclusiv

Cum putem să combinăm alimentele la masa de Crăciun, tocmai ca să nu ajungem la spital?! Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu explică tot ce trebuie să știm | EXCLUSIV

Până la Sărbătorile de iarnă a început deja numărătoarea inversă, mai ales că mai avem mai puțin de 14 zile până la Crăciun așa că nutriționiștii ne spun exact cum să combinăm alimentele ca să nu ajungem „de la bal la spital”!

Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai frumoase perioade din an. Sărbătorile de iarnă reușesc să adune la masă, an de an, toți membrii familiei. Cadourile sunt un motiv de bucurie pentru cei mici, iar preparatele delicioase sunt adesea ispitele pentru cei mari.

De la sărmăluțe, la aperitivele tradiționale din porc și până la clasicele salate, toate vor fi în două săptămâni vedete pe mesele românilor. Din păcate însă, dacă nu suntem atenți, riscăm să ajungem la spital din pricina problemelor digestive.

Tocmai de aceea, jurnaliștii WOWbiz.ro au luat legătura cu nutriționistul Ana Maria Demetrescu pentru a afla ce trebuie să facem și cum să combinăm corect alimentele de la masa de Sărbători ca să nu întâmpinăm probleme.

Citeste si: „Mi-e greu să cred că nu și-ar fi dorit să se mai trezească a doua zi”. Asta a fost ULTIMA DORINȚĂ a Ștefaniei Szabo! A apelat la un coleg cu doar câteva ore înainte să moară... mesajele au ieșit la suprafață!- kanald.ro

ana maria demetrescu

Nutriționistul Ana Maria Demetrescu

[Sursa foto: Facebook]

Cum combinăm corect felurile de mâncare de Crăciun ca să nu ajungem la spital

Nutriționistul Ana Maria Demetrescu a explicat, pentru WOWbiz.ro, care sunt cele mai importante recomandări pentru români atunci când vine vorba de mesele de Sărbători. Prima recomandare a acesteia ar fi ca preparatele să fie totuși împărțite în mai multe mese, pe toată durata zilei, în loc să servim totul la prânz, așa cum se obișnuiește adesea.

Spre exemplu, aperitivul din porc ar putea fi servit la micul dejun sau putem alege să servim într-o zi mezeluri și în altă zi salata boeuf. Pentru că mesele de Sărbători sunt bogate în dulciuri, nutriționiștii recomandă să servim o felie de cozonac dimineața, drept gustare.

Citește și: "Moș Crăciun, Recepție!" Greeg, Andrei Moga şi Nadina Zisu, matinalii de la Radio Impuls, dau startul înscrierilor într-un concurs ce îi pune pe copii în legătură rapidă cu Moșul! Înscrie mesajul micuțului tău pentru Moș Crăciun și darul nu se va lăsa așt

„Ca o recomandare, este bine să împărțim preparatele tradiționale pe care le pregătim pentru masa de Crăciun. Dimineața să mâncăm o cantitate mică de aperitiv, adică preparate care fac parte din aperitiv. Putem să mâncăm piftie, ar fi ideal să pregătim piftia de pasăre, de curcan, dacă la masa de prânz avem carne de porc, ar fi bine dimineața să mâncăm preparate din carne de pasăre.

Dacă vrem să mâncăm puțină salată boeuf, ar fi bine să lăsăm mezelurile și brânzeturile pentru o altă zi.

Între mese putem să mâncăm și chiar aș recomanda, în prima parte a zilei ca și gustare o felie de cozonac sau alte prăjituri făcute în casă, în cantitate mică, de maxim 100 de grame”, a explicat Ana Maria Demetrescu.

aperitiv craciun

Aperitive pentru masa de Crăciun

[Sursa foto: Shutterstock]

Un singur fel de mâncare, recomandat pentru masa de prânz

Una dintre tradițiile românești din ziua de Crăciun o reprezintă masa de prânz, acolo unde se adună toată familia și unde sunt servite preparatele delicioase pregătite în special din carne de porc.

Sărmăluțele, cozonacii, friptura de porc sunt nelipsite de pe mesele românilor și adesea servite într-un interval scurt de timp.

În ciuda tradiției de a organiza masa de Crăciun și a servi toate felurile la prânz, nutriționiștii ne recomandă fie să luăm o pauză de minim o oră între felurile de mâncare, fie să servim un singur preparat greu la această masă.

„La masa de prânz ar fi bine să fie un singur fel de mâncare, spre exemplu sărmăluțe într-o zi și în următoarea zi să fie o friptură, depinde acum cum dorim.

Dacă ne dorim neapărat, o friptură de porc, dacă nu însă o putem înlocui și cu friptură de pui sau de curcan, însă neapărat să fie făcută la cuptor sau friptă pe grătar și însoțită de legume. Din păcate acum nu mai este perioada legumelor proaspete așa că pot fi și legume preparate termic, dar ar fi bine să evităm cartofii.

Trebuie să avem mare grijă cu murăturile pentru că deși sunt niște alimente foarte bune și conțin probiotice, ele conțin și sare. Dacă avem probleme cu retenția de apă este bine să le evităm”, a mai precizat Ana Maria Demetrescu.

friptura porc

Friptură de porc pentru masa de Crăciun

[Sursa foto: Shutterstock]

Ana Maria Demetrescu spune secretul pentru o cină sănătoasă

Atunci când servim atât de multe preparate la prânz, ar fi indicat fie să sărim peste cină, fie să alegem variante mai ușoare și mai sănătoase, cum ar fi legumele, salatele sau supele. Spre exemplu, nutriționistul Ana Maria Demetrescu a dezvăluit, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, câteva combinații simple și extrem de ușor de preparat.

„Pentru seara aș recomanda o salată care poate fi cu carne sau o supă. De asemenea, în cazul în care am mâncat la prânz sărmăluțe și vrem să mâncăm o friptură seara putem lua o cantitatea mai mică de carne cu legume lângă.

Alcoolul se poate consuma ca și însoțitor al preparatului de bază. Putem să consumăm un vin, recomandat ar fi să fie cât mai sănătos, fără sulfați sau sulfiți și să fie un pahar de vin, eventual la masa de prânz, iar dacă dorim o cantitate mică de țuică sau pălincă să fie înainte mesei de prânz pentru a stimula digestia, dar nu în cantitate mare pentru că provoacă senzația de foame”, a spus ea.

Cele mai importante recomandări pentru masa de Crăciun

Există și o serie de recomandări extrem de importante, dar și foarte ușor de urmat pentru masa de Crăciun. Salatele pe bază de maioneză și cârnații grași prăjiți nu ar trebui să fie serviți la aceeași masă.

Citeste si: Nicio persoană prezentă la Balul Bobocilor, unde Andreea Cuciuc și-a pierdut viața, nu a fost audiată nici până în ziua de astăzi! Dirijorul Nicolae Botgros se bazează pe decizia instanței: "Lucrul ăsta nu s-a întâmplat!"- kfetele.ro

Citeste si: CE A IEȘIT LA IVEALĂ despre bărbatul de 72 de ani care și-a ucis soția și apoi și-a luat propria viață: "Vă spun sincer că am amuțit, mai ales că știam că...". Gestul fatal care a declanșat tragedia din Bacău- radioimpuls.ro

Dacă vrem să păstrăm un echilibru, putem înlocui cina cu un ceai și este totodată foarte important să nu uităm să ne hidratăm organismul pe toată durata zilei.

„Cantitatea mare de maioneză, cârnații prăjiți și foarte grași, carnea foarte grasă și combinațiile între alimente precum aperitiv, felul unu, felul doi și desert ar fi de evitat. Aș recomanda să mergem în prima parte a zilei cu preparatul dulce, iar în a doua parte a zilei cu un fruct sau dacă am mâncat suficient de mult să bem doar apă.

Citește și: Programul Poștei Române de Crăciun 2024. Intervalul orar în care sunt deschise oficiile poștale pe 24, 25 și 26 decembrie

Ar fi bine să lăsăm o oră cel puțin în cazul în care mergem în vizită și se așează masa tradițională de Crăciun. Este bine să lăsăm cel puțin o oră între preparate dacă altă variantă nu avem, astfel în cât să gustăm câte un pic din fiecare și să nu ne fie rău seara.

familie masa craciun

O familie la masa de Crăciun

[Sursa foto: Shutterstock]

Seara putem să consumăm un ceai de anghinare sau un ceai pentru digestie. Este foarte bun și ceaiul verde dacă îl tolerăm, însă consumat în prima parte a zilei pentru că el conține cofeină.

Nu trebuie să uităm nici să consumăm multă apă, tocmai pentru a stimula digestia și pentru a ne menține hidratați, însă atenție aceasta trebuie să fie consumată între mese, nu în timpul mesei”, a mai precizat Ana Maria Demetrescu, pentru WOWbiz.ro.

Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!