kanald.ro
Diverse
Cum să faci cele mai gustoase clătite. Recomandări de umplutură pentru clătite
Care sunt secretele clătitelor pufoase?
Cele mai celebre clătitele sunt galettes din Bretagne care se servesc atât dulci cât și sărate. Francezii nu folosesc apă minerală sau sifon la clătite, aluatul acestora preparându-se doar cu lapte. Uneori folosesc bere sau cidru, iar făina nu este mereu cea albă, ci poate fi combinată cu făină integrală sau cu făină de hrișcă.
Care sunt secretele clătitelor pufoase
Sunt multe rețete de clătite, iar fiecare gospodină are una moștenită de la mama sau bunica sa. Fiecare bucătăreasă trebuie să țină cont de următoarele reguli daca vrea sa obțină clătite pufoase.
Citeste si: Rețeta de tort Tropikanka. Ce secrete are Anna Lesko pentru celebrul desert
- Proporțiile din rețetă trebuiesc respectate deoarece un ou în minus sau 100 ml de lichid în plus vor modifică complet aluatul iar clătitele nu se vor mai închega cum trebuie.
- Sarea este foarte importantă!
- Clătitele fără sare nu au niciun gust.
- Zahărul nu este obligatoriu dar dacă pui zahăr în exces, clătitele se pot lipi de tigaie datorită caramelizării.
- Aluatul de clătite se prepară cu lapte rece deoarece acesta acționează asupra amidonului din făină.
- Aluatul este mai lichid imediat după preparare și are nevoie de 30 de minute de repaos, preferabil la frigider.
- Tigaia este foarte importantă deoarece degeaba avem aluat bun de clătite dacă nu le putem prăji cum trebuie.
- Clătitele gustoase se prăjesc cu un strop de grăsime – adică ulei.
- Se recomandă prăjirea rapidă la foc mare sau mediu-mare și pe cel mai mare ochi al aragazului (sau plitei) – pentru o distribuție uniformă a căldurii.
- Tigaia trebuie să fie bine încinsă însă nu să fumege.
- După prăjire se recomandă să se pună unele peste altele pentru a se păstra calde. Aburul generat de ele le menține și moi, fragede și pufoase.
Rețeta clătitelor pufoase
Ingredinte
- 3 ouă
- 250 grame făină albă
- 500 ml lapte rece
- un praf bun de sare
- 50 grame unt topit și răcorit
- zahăr pudră – pentru decor
- ulei – pentru prăjit
- dulceață, gem, creme sau fructe – pentru umplutura clătitelor
Mod de preparare
Aveam nevoie de un mixer dar putem folosi și o lingură de lemn. Cernem făină într-un castron mare, adânc. Peste făină se pun ouăle, sarea și 1/3 din laptele rece. Se amestecă până se omogenizează compoziția. Dacă a ieșit o compoziție mai groasă puteți să adăugați treptat restul de lapte amestecând în continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Aluatul se bagă la frigider pentru 30 de minute.
Citeste si: Reţete delicioase de pască fără aluat
După ce au trecut cele 30 de minute se scoate aluatul de la frigider și ne apucăm de treaba. Se pune tigaia pe un ochi mai mare, la putere maximă și se așteaptă până tigaia este încinsă.
Când tigaia a fost bine încinsă, picurăm în ea foarte puțin ulei și rotim tigaia ca uleiul să se disperseze în ea. Umplem polonicul cu aluat și-l turnam în tigaie. Imediat rotim tigaia astfel încât aluatul să se distribuie uniform în ea. Important este că stratul de aluat să fie subțire dar să acopere bine tigaia.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii - catena.ro
Se verifică clătita și dacă are acele pete maroni o întoarcem cu o spatulă. Acele pete maronii dau gustul și savoarea clătitelor. Verificăm din nou clătita și dacă este făcută și pe cea de-a două parte se pune pe o farfurie întinsă. Continuăm cu același procedeu până terminăm compoziția de aluat.
După ce terminați de prăjit toate clătitele va apucați să le umpleți cu gemul preferat, crema sau fructele dumneavostra preferate. Clătitele se pot rula că pe sarmale sau le puteți împături și veți obține un triunghi. Pentru ornament puteți să pudrați clătitele cu zahărul pudră. Poftă bună!